Allmänna råd
2008:1
Definitioner
Infraocklusion Med infraocklusion avses en tand som är lägre än omgivande tänder i käken beroende på ofullständig eruption (tandframbrott) eller ankylos (sammanväxt mellan tandrot och käkben). Om en hel sida saknar kontakt (beroende på annat skäl än ofullständig eruption) betraktas detta inte som infraocklusion utan som ett lateralt öppet bett.
Partiellt erupterad tand En partiellt erupterad/semiretinerad (delvis frambruten) tand bedöms som tandlöshet när diagnos/tillstånd ska fastställas, om tanden inte kan användas till att fästa en konstruktion på.
Reparation eller ny konstruktion En skadad eller lossnad krona ersätts med en ny krona endast då det inte är möjligt att på ett långsiktigt hållbart sätt reparera den skadade kronan i munnen eller återcementera den lossnade kronan. Orsaken till att en ny krona utförs i stället för reparation/återcementering kan dokumenteras i journalen med till exempel foto, modell eller beskrivning i journalanteckning. En felfri lossad krona i en befintlig brokonstruktion ersätts inte med ny krona såvida inte ett tandlöshetstillstånd föreligger (enligt tillstånd 5011 5037) som medför att ny krona ersätts. Exempel: För en saknad tand i position 15 finns en bro mellan tand 16 och tand 14 (bro 16 15 14). Kronan på tanden 16 är utan anmärkning men vid 14har kronan lossnat och måste tas bort. Om hängande ledet 15 också behöver tas bort uppstår en entandslucka 15. En ny bro (16 15 14) ersätts, d.v.s. den felfria kronan 16 kan lossas och en ny krona ersätts i den nya bron. En annan bro sträcker sig från tand 17 till tand 15 (bro 17 16 15), d.v.s. ersätter en saknad tand i position 16. Kronan på tand 17 är utan anmärkning men kronan på tand 15 har lossnat och måste tas bort liksom det hängandeledet 16. Då uppstår en entandslucka i tandposition 16 och behandling med bro är inte ersättningsberättigande. Kronan 17 är utan anmärkning, ingen aktiv skada finns som motiverar att kronan ska lossas, d.v.s. ny krona ersättsinte. Finns en aktiv skada på 17 ersätts ny krona om tanden har antagonistkontakt (Regel D.3).Ny implantatstödd suprakonstruktion ersätts endast då det inte är möjligt att på ett långsiktigt hållbart sätt reparera uppkommen skada i befintlig konstruktion. Orsaken till att en ny konstruktion utförs i stället för reparation kan dokumenteras i journalen med till exempel foto, modell eller beskrivning i journalanteckning.
Åtgärd 101– 105 Samtliga undersökningsåtgärder 101105 kan användas separat utan kombination med någon annan åtgärd.
2008:193
SFS 2008:193 hade inga allmänna råd
2009:1
Slutförd åtgärd
Slutförd åtgärd är inte alltid detsamma som avslutad behandling inom åtgärden.
Exempel: Åtgärden bettskena är slutförd och rapporteras när skenan är utlämnad. Behandlingen som ingår i åtgärden för bettskena innefattar även efterkontroll upp till tre månader.
Att en konstruktion är cementerad vid fast protetik bör innebära att den är fastsatt för normal användning.
Avtagbar protes bör anses vara definitivt utlämnad när protesen är färdig att användas för patienten även om det därefter behövs ytterligare justeringar.
Med definitivt utlämnad implantatkonstruktion menas normalt att konstruktionen är cementerad, skruvgenomgångarna är förslutna eller vid täckprotes att protesen är färdig att användas.
När diagnos/tillstånd anses föreligga
Diagnos/tillstånd anses föreligga när det fastställs av behandlaren. Ny diagnos/tillstånd kan behöva fastställas efter att en behandling utförts, till exempel när en tand har avlägsnats uppstår tandlöshet.
Ursprungliga diagnoser/tillstånd är kvar såvida inte definitiva åtgärder slutförts. Temporära fyllningar/kronor (till exempel åtgärd 302-303) eller temporära proteser (till exempel åtgärd 822-823) kan utföras utan att ursprunglig diagnos/tillstånd ändras. Observera att dokumentation bör ske innan behandling påbörjas.
Temporära behandlingar kan exempelvis behövas:
– om förbehandling med expectansperiod behövs eller
– om en patient behöver remitteras till en specialist och under väntetiden behöver viss behandling för sina diagnoser.
Överextenderade kronor/broar som ger vävnadsskada.
Parodontal sjukdom eller annan vävnadsskada bör i första hand behandlas med åtgärder inom 300- och 400 serien. I vissa fall när en överkonturerad krona orsakar en parodontit eller annan vävnadsskada måste överskott slipas bort och/eller kronan/bron avlägsnas som en del i infektionsbehandlingen för att behandlingen ska lyckas. När det är nödvändigt bör en ny konstruktion ersättas om tandlöshetstillståndet är ersättningsberättigat (diagnos/tillstånd 5011-5037) eller enligt diagnos/tillstånd 4882 om regel D.3 är uppfylld. Dokumentation av att behandlingen är nödvändig kan ske med foto eller befintlig aktuell röntgen tillsammans med beskrivning i journalanteckning.
Diagnos/tillstånd 4882, 5036, 5037, 5445
En rörlig bro kan vid försvagat brostöd tas bort och ersättas med en ny bro.
Nedanstående exempel avser att illustrera hur regelverket bör tillämpas och är inte behandlingsförslag.
Exempel: En patient har en bro 16 (15) 14 13 för entandslucka 15. Bron har lossnat från 13. Bron separeras mellan 14 och 13, då konstateras att 14 är rörlig och att patienten inte kommer att kunna tugga normalt med den rörliga bron. Kronan 14 och det hängande ledet 15 måste därför avlägsnas. Tanden 14 har svagt benstöd beroende på kort rot och parodontal nedbrytning och kan inte fungera som ensamt brostöd framför tandluckan 15. Tandläkaren föreslår att tandluckan 15 bör ersättas med ny bro 16-13 (diagnos/tillstånd 5036). Tandläkaren dokumenterar status för tanden 14 med befintliga röntgenbilder samt med motivering i journalen varför den befintliga bron måste avlägsnas och en ny bro 16-13 måste utföras enligt diagnos/tillstånd 5036.
Diagnos/tillstånd 4882, 5445, 5446.
Reparation eller ny konstruktion
En skadad eller lossnad krona ersätts med en ny krona endast då det inte är möjligt att på ett långsiktigt hållbart sätt reparera den skadade kronan i munnen eller återcementera den lossnade kronan. Orsaken till att en ny krona utförs i stället för reparation/återcementering kan dokumenteras i journalen med till exempel foto, modell eller beskrivning i journalanteckning.
En felfri lossad krona i en befintlig brokonstruktion ersätts inte med ny krona såvida inte ett tandlöshetstillstånd föreligger (enligt tillstånd 5011-5037) som medför att ny krona ersätts. (Se exempel 1-3).
Exempel 1: För en saknad tand i position 15 finns en bro mellan tand 16 och tand 14 (bro 16 15 14). Kronan på tanden 16 är utan anmärkning men vid 14 har kronan lossnat och måste tas bort. Om hängande ledet 15 också behöver tas bort uppstår en entandslucka 15. En ny bro (16 15 14) ersätts, det vill säga den felfria kronan 16 kan lossas och en ny krona ersätts i den nya bron.
Exempel 2: En bro sträcker sig från tand 17 till tand 15 (bro 17 16 15), det vill säga ersätter en saknad tand i position 16. Kronan på tand 17 är utan anmärkning men kronan på tand 15 har lossnat och måste tas bort liksom det hängande ledet 16. Då uppstår en entandslucka i tandposition 16 och behandling med bro är inte ersättningsberättigande. Kronan 17 är utan anmärkning, ingen aktiv skada finns som motiverar att kronan ska lossas, det vill säga ny krona ersätts inte.
Finns en aktiv skada på 17 ersätts ny krona om tanden har antagonistkontakt (Regel D.3).
Exempel 3: På bro från tand 23 till tand 25 (bro 23 24 25) i guld-akryl har fasaderna ramlat bort. Tandläkaren har försökt reparera dessa med composit men de har åter ramlat bort då retention för fasadmaterialet helt saknas. Tandläkaren dokumenterar den bristfälliga retentionen med foto. Dokumentation om reparationen med compositlagningar finns i journalen. Eftersom kronorna inte kan repareras på ett långsiktigt hållbart sätt ersätts nya kronor 23 och 25. Då dessa avlägsnas uppstår en entandslucka 24 vilken är ersättningsberättigad och en ny bro 23-25 ersätts därmed.
Ny implantatstödd suprakonstruktion ersätts endast då det inte är möjligt att på ett långsiktigt hållbart sätt reparera uppkommen skada i befintlig konstruktion. Orsaken till att en ny konstruktion utförs i stället för reparation kan dokumenteras i journalen med till exempel foto, modell eller beskrivning i journalanteckning.
Diagnos/tillstånd 5005
Med urtagskrona menas en laboratorieframställd krona (tandersättning) som utförs på en stödtand till en partiell protes (delprotes). Kronan har urtag som är anpassade så att delar av den avtagbara delprotesen passar in. Urtagskrona utförs för att ge förbättrad passform, hållfasthet och retention för protesen.
Urtagskrona bör vara ersättningsberättigande när den behövs för att en stödtand med befintliga fyllningar och med god prognos ska klara att både retinera (hålla fast) en protes och bära belastning som ett stöd till en delprotes. Urtagskrona kan också behövas för att få en gynnsam insättnings- och uttagsriktning samt retention för en delprotes.
Dokumentation av att behandlingen är nödvändig kan ske med foto, modell eller befintlig aktuell röntgen tillsammans med beskrivning i journalanteckning.
Diagnos/tillstånd 5071
Som framgår av föreskriften bör diagnos/tillstånd 5071 tillämpas när behandling behövs för att skapa förutsättningar för tuggfunktion i samband med annan ersättningsberättigande protetisk rehabilitering. Vid dessa situationer tillämpas diagnos/tillstånd 5071 för de tänder som måste behandlas och som inte ryms inom annan diagnos/tillstånd.
Nedanstående exempel avser att illustrera hur ersättningsreglerna bör tilllämpas vid olika kliniska situationer vid diagnos/tillstånd 5071 och är inte behandlingsförslag.
Exempel 1: En patient har genom tandslitage i ett protruderat läge (hakan skjuts fram) förlorat mer än 1/3 av kronhöjden (diagnos/tillstånd 4072) på tand 33-43 och dessa tänder behöver kronförses. Bakom framtänderna finns på höger sida tand 44, 45, 46 och på vänster sida 35 och 36. Vid behandlingen måste bettet höjas och därmed förloras tuggkontakten mellan käkarna i sidopartierna. På vänster sida finns en en-tandslucka i tandposition 34 för vilken diagnos/tillstånd 5031 fastställs. För 44, 45, 46 och 36 bör diagnos/tillstånd 5071 tillämpas för fyllningar eller kronor.
Exempel 2: En tvåtandslucka tandposition 35 och 36 (diagnos/tillstånd 5033) ska behandlas med en bro. Tanden 25, som i övrigt är felfri, har elongerat vilket medför att det inte finns tillräckligt med plats för hängande led 35, 36 och att det uppkommer en felaktig bettfunktion mot nya bron om tanden inte åtgärdas. Diagnos/tillstånd 5071 bör fastställas för behandlingen av 25. Tandläkaren dokumenterar avvikelsen med foto. Tanden 25 kan kortas ner och förses med en krona.
Av föreskriften framgår att behandling är ersättningsberättigande i motstående käke så att tuggkontakter kan erhållas inom tandposition 6-6 eller för att etablera upp till 10 ockluderande tandpar inom tandposition 7-7.
När behandling ska utföras i en helt tandlös käke eller i ett tandlöst parti omfattande fler än 3 tänder bör behandling enligt diagnos/tillstånd 5071 i motstående käke för att åstadkomma en jämn ocklusionskurva normalt ersättas:
– vid negativ ocklusionskurva som medför att fungerande ocklusion och artikulation inte kan uppnås
– vid uttalade avvikelser ("svackor") i ocklusionskurvan. Med uttalad bör avses att tänder i den nya konstruktionen kommer mer än 2 mm nedanför den planerade ocklusionskurvan eller att fungerande artikulation inte kan uppnås om inte korrigering sker.
– vid elongerade tänder som medför platsbrist i vertikalled, hindrar ocklusion/artikulation eller medför en avvikelse i ocklusionskurvan med mer än 2 mm.
– vid snett ocklusionsplan, det vill säga ocklusionsplanet avviker från horisontalplanet.
Exempel 3: En patient har ett stort tandvårdsbehov vilket uppkommit under lång tid. Samtliga kvarvarande tänder i överkäken ska tas bort. Bettkollapsen har medfört att tänderna från framtänderna och bakåt på höger sida lutar betydligt ned åt höger. På vänster sida har 35 och 36 elongerat, näst intill i kontakt mot överkäkscristan (tandköttet i käken). Detta medför att ocklusionsplanet har en omfattande lutning. Tandläkaren dokumenterar avvikelsen med foto innan behandlingen inleds. Diagnos/tillstånd 5071 bör fastställas för de tänder som måste behandlas för att åstadkomma ett horisontellt ocklusionsplan.
Exempel 4: För en patient med helt tandlös överkäke planeras ett helkäksimplantat. Patienten har sedan tidigare en bro i underkäken från 45 till 37. När underkäksbron utfördes anpassades ocklusionen mot befintliga tänder i överkäken. En liten oregelbundenhet – svacka – i ocklusionskurvan finns på både höger och vänster sida i brons premolarområden. Svackan avviker mindre än 2 mm från den planerade ocklusionskurvan. Svackan påverkar inte möjligheten till en fungerande ocklusion/artikulation när den implantatstödda helkäksbron ska framställas i överkäken. Behandling med en ny tandstödd bro i underkäken bör inte ersättas.
Exempel 5: För en patient med helt tandlös överkäke planeras en behandling med hel överkäksprotes. Tänderna i underkäken står i en negativ ocklusionskurva varför överkäksprotesen inte kommer att fungera vid tuggning. För att åstadkomma en funktionell ocklusionskurva bör tänderna 37, 46 och 47 kunna kronförses. Såvida tänderna 37, 46 och 47 inte har annan diagnos/tillstånd som innebär att de kan anpassas till den nya protesen i överkäken, kan diagnos/tillstånd 5071 fastställas för denna behandling.
Diagnos/tillstånd 5071 och 5072
Vid rehabilitering enligt diagnos/tillstånd 5071 eller 5072 bör ersättning utgå för att använda tand i position 8 om övriga molarer i samma kvadrant saknas. Ersättning bör i sådant fall utgå för att etablera upp till tio ockluderande tandpar i position 8-8.
Diagnos/tillstånd 5072
Dysfunktionell ocklusion som medför otillräcklig tuggfunktion bör anses föreligga när det för tandposition 4-7 på aktuell sida finns färre än två ockluderande tandpar (färre än fyra tänder som har tuggkontakt).
Nedanstående exempel nedan avser att illustrera hur ersättningsreglerna bör tillämpas vid olika kliniska situationer vid diagnos/tillstånd 5072 och är inte behandlingsförslag.
Exempel 1: En patient har ett stort överbett samt djupt bett. Patienten har med tiden fått försämrad bettfunktion och biter sig i slemhinnan i gommen med vävnadsskada som följd. Nötning av de tänder som biter ihop har medfört att tillståndet förvärrats. Vävnadsskadan i gommen kan behandlas om bettet höjs. Tandläkaren dokumenterar vävnadsskadan med foto och bettavvikelsen med modeller. Diagnos/tillstånd 5072 fastställs. Tandläkaren föreslår till exempel kronterapi för tand 3-6 på var sida i underkäken samt för tand 6 på var sida i överkäken.
Exempel 2: En patient som har ett bettfel i transversalled i form av saxbitning 13-15/43-45 har förlorat två molarer i höger underkäke. Det har fått till följd att endast en ocklusionskontakt i ett snedplan finns på höger sida och tuggfunktionen har blivit kraftigt nedsatt. Tandläkaren dokumenterar avvikelsen med modeller. Diagnos/tillstånd 5072 fastställs och tillämpas för till exempel kronterapi för tänderna 14, 15, 43, 44 och 45.
Enligt föreskriften framgår att för vissa bettavvikelser utgår ersättning för att erhålla ocklusionskontakter inom tandposition 6-6 eller för att etablera upp till tio ockluderande tandpar inom position 7-7.
Även om ocklusionskontakt finns för tandposition 7 bör ersättning utgå för behandling för att erhålla ocklusionskontakter inom tandposition 6-6 såvida kriterierna för att diagnos/tillstånd 5072 är uppfyllda.
Exempel 3: Ett bett där samtliga tänder 7-7 finns och där kontakter helt saknas i tandposition 4-7 på högra sidan. I fronten och på vänstra sidan finns kontakter.
Bettet bör uppfylla villkoren för att behandlas inom diagnos/tillstånd 5072 på den sida som helt saknar ocklusionskontakt på grund av dysfunktionell ocklusion som medför otillräcklig tuggfunktion.
I detta fall finns redan 10 ockluderande tandpar. Kronterapi på höger sida bör ersättas för att patienten ska erhålla ocklusionkontakt inom tandposition 6-6. Tandläkaren föreslår kronterapi för tandposition 44, 45 och 46.
Exempel 4: En patient har ett lateralt öppet bett på båda sidor och endast tänderna 21, 22 och 23 har kontakt mot underkäken. Ocklusionskontakten är i rätt bettläge. Enligt föreskriften utgår ersättning för att erhålla kontakt upp till tandposition 6-6. Diagnos/tillstånd 5072 kan för denna patient fastställas för tandposition 16-11 och 24-26 eller deras antagonister för att utföra behandling och erhålla ocklusionskontakt inom tandposition 6-6.
Exempel 5: En patient har ett prenormalt tvångsfört bett där han i RP (retruderad position) kan erhålla kontakt 12-21 mot underkäken. Rehabiliteringen ska ske i RP, men i lägre betthöjd än den ursprungliga kontakten i RP. Det vill säga att tänderna i position 12-21 inte har ocklusionkontakt i rätt ocklusionsläge. Diagnos/tillstånd 5072 kan användas vid behandlingen för att erhålla ocklusionskontakter 6-6 eller för att etablera 10 ockluderande tandpar inom tandposition7-7.
Exempel 6: En patient med ett öppet bett har efter att ha förlorat tänderna 47 och 27 endast tre ocklusionskontakter i hela bettet och svårt att tugga föda. Det är ett öppet bett med otillräcklig tuggfunktion och tandläkaren fastställer diagnos/tillstånd 5072. Tandläkaren dokumenterar bettet med foton och modeller och konstaterar att det finns tre ockluderande tänder på höger sida (16 och 15 mot 46) och ett ockluderande tandpar på vänster sida. Enligt villkoren för i diagnos/tillstånd 5072 för öppet bett med dysfunktionell ocklusion utgår ersättning för att etablera ocklusionskontakt i tandposition 3-6 eller tre ockluderande tandpar 4-7 bilateralt. För denna patient kan tandläkaren till exempel föreslå kronterapi för att erhålla kontakt mellan tandposition 4-6 på båda sidor.
Diagnos/tillstånd 5445
Vid skada i en brokonstruktion, till exempel en porslinsfraktur, bör diagnos/tillstånd 5445 fastställas.
Exempel: En patient har en bro 17-23 med hängande led 16, 14, 12, 11 och 22 (17 16 15 14 13 12 11 21 22 23). En stor porslinsfraktur 11 uppstår vid ett trauma och den kan inte repareras i munnen. Skadan dokumenteras.
Tandläkaren bedömer att för denna patient finns två behandlingsalternativ:
a) Om det hängande ledet är lämpligt utformat bör en sadelkrona, åtgärd 815, kunna utföras och cementeras på 11.
b) Om det hängande ledet måste avlägsnas uppstår en tvåtandslucka 12, 11, diagnos/tillstånd 5033. När luckan ska behandlas måste tänderna 13 och 21 användas och två entandsluckor (tand 14 och 22, diagnos/tillstånd 5031) uppstår. När 15 ska användas uppstår ytterligare en entandslucka, tandposition 16, vilken inte är ersättningsberättigad. Tandvårdsersättning bör utgå för en ny bro 15-23. Ska bron utsträckas till 17 får patienten betala hängande ledet 16 och kronan 17 själv, såvida 17 inte har en aktiv skada samt antagonistkontakt (regel D.3).
För fler allmänna råd till diagnos/tillstånd 5445 se allmänt råd diagnos/tillstånd 4882.
Diagnos/tillstånd 5446
Diagnos/tillstånd 5446 bör tillämpas när befintliga implantatkonstruktioner går sönder eller för patienter som har implantat inopererade men som saknar suprakonstruktion. Det bör också tillämpas när tand/tänder eller implantat bredvid en implantatstödd konstruktion förloras och den nya och den befintliga konstruktionen ska byggas samman eller nytt delimplantat utförs bredvid den befintliga implantatkonstruktionen. Det framgår av föreskriften att om befintlig implantatbro inte kan behållas eller byggas om med ett långsiktigt hållbart resultat, ersätts en ny konstruktion.
Nedanstående exempel avser att illustrera hur ersättningsreglerna bör tillämpas vid olika kliniska situationer och är inte behandlingsförslag.
Exempel 1, en ny konstruktion utförs: En patient har sedan tidigare delimplantat i höger överkäke, tandposition 15-11, samt i vänster överkäke, tandposition 24-25. De enda kvarvarande tänderna i överkäken, en bro 21-23 har förlorats och en lucka motsvarande tre tänder uppstår mellan de två implantatkonstruktionerna.
Diagnos/tillstånd 5446 fastställs ("….. Käke med delimplantat inom position 5-5 där ytterligare tänder 5-5 förlorats. Vid ny implantat- eller tandförlust i käke som medför att samtliga tänder därmed förlorats och nytt delimplantat placeras bredvid befintlig implantat-konstruktion")
En ny implantatbro 21-23 med två implantat och ett hängande led utförs mellan de befintliga broarna. Åtgärder för behandlingen finns inom diagnos/tillstånd 5446, för implantaten används åtgärd 885.
Exempel 2, en ny konstruktion utförs, befintlig konstruktion kan inte behållas: En patient, som sedan tidigare har delimplantat i tandposition 5 -6 både höger och vänster överkäke, har förlorat samtliga tänder däremellan. Diagnos/tillstånd 5446 fastställs. Det är en stor käke och fyra implantat behöver installeras mellan de två delimplantaten. Benmängden i käken avgör att implantaten endast kan placeras i position 1 och 3 på var sida vilket medför att de nya implantaten kommer i en rak linje. I underkäken finns ett restbett tand 5-5 och bettet är djupt. Efter bedömning av implantatens placering i rak linje, bettyp med stor belastning i fronten, avstånden mellan de nya och de gamla implantaten samt patientens bitkrafter konstaterar tandläkaren att delimplantat inte kommer att ge ett långsiktigt hållbart resultat. För att åstadkomma ett långsiktigt hållbart resultat med lämplig kraftfördelning behöver en suprakonstruktion som inbegriper samtliga implantat utföras. Tandläkaren dokumenterar i journalen varför ett helkäksimplantat utförs.
Exempel 3, en befintlig konstruktion byggs till: Patienten har ett delimplantat (implantatbro) för fyra framtänder i överkäken (tand 13 - tand 21) och förlorar nu två sidotänder på höger sida (tand 14 och 15). Ett nytt implantat placeras i position 15, den befintliga implantatbron monteras av och svetsas samman med den nya implantatkronan 15 och ett hängande led 14, samt återmonteras.
Exempel 4, en befintlig konstruktion byggs till: En patient har ett delimplantat 15-13. Tanden 12 förloras. I övrigt finns samtliga tänder 11-26. Tandläkaren bedömer att ett hängande led för 12 kan lödas till den befintliga implantatbron. Diagnos/tillstånd 5446 bör tillämpas för ombyggnaden och det hängande ledet.
Exempel 5, en befintlig konstruktion byggs om: En patient har ett singelimplantat 35. Tanden 34 förloras. I övrigt finns samtliga tänder i underkäken. Tandläkaren bedömer att det bästa alternativet är en bro från 33 med hängande 34 som löds samman med implantatkronan 35. Diagnos/tillstånd 5033, tvåtandslucka innebär att krona 33 och hängande led 34 är ersättningsberättigande. Diagnos/tillstånd 5446 bör tillämpas för ombyggnad av och sammanlödning med den befintliga implantatkronan 35. Om befintlig krona inte kan användas är en ny implantatkrona 35, som sammanlöds med hängande ledet 34 till en bro, ersättningsberättigande vid diagnos/tillstånd 5446.
Exempel 6, helt eller partiellt tandlös käke som har implantat installerade, men med avsaknad av suprakonstruktion.
En patient har i överkäken en bro från tand 11 till tand 23 (11 21 22 23), övriga tänder saknas. För både höger (diagnos/tillstånd 5014) och vänster (diagnos/tillstånd 5012) överkäke har behandling med delimplantat inletts. På höger sida har tre implantat opererats in och på vänster sida två implantat. Under läkningstiden råkar patienten ut för en olycka och tänderna med bron 11-23 måste avlägsnas. Diagnos/tillstånd 5446 bör användas.
Ytterligare två implantat installeras (åtgärd 885) och en hel implantatbro (åtgärd 864, 886 och 888) utförs. För ett av implantaten utgår ingen ersättning eftersom högst sex implantat ersätts i överkäken under en ersättningsperiod.
Diagnos/tillstånd 5446 och regel E.11
Ombyggnad/tillbyggnad av befintlig implantatkonstruktion vid ny tand- eller implantatförlust.
Genom regel E.11 kan ny implantatkonstruktion ersättas vid tand- eller implantatförlust i anslutning till befintlig implantatkonstruktion. Som framgår av föreskriften ersätts högst samma antal åtgärd 852 som 851.
Om en befintlig konstruktion samtidigt behöver byggas om eller byggas till används diagnos/tillstånd 5446.
För fler allmänna råd till diagnos/tillstånd 5446 se allmänt råd diagnos/tillstånd 4882.
Vid behandling av tandluckor och angränsande tänder i samband med utbyte av åtgärd, bro mot implantat, ställs krav på att noggrant planera behandlingsflödet vid tillämpning av diagnos/tillstånd och åtgärder. Nedan ges tre exempel som beskriver när utbytesterapi används vid behandling av en tandlucka samtidigt som en tand, angränsande till luckan, kronförses.
Exempel 1: Vid en olycka slås tanden 11 ut, en en-tandslucka diagnos/tillstånd 5031 uppstår och tanden 21 får en kronfraktur som omfattar drygt halva kronhöjden, diagnos/tillstånd 4081. För att fylla luckan vid 11 planeras ett singelimplantat. En krona för tanden 21 ska framställas.
För tandposition 11 singelimplantat, beräknas tandvårdsersättning via utbyte av åtgärd för en treledsbro med en krona på vardera sidan och ett hängande led (2 x åtgärd 801, 1 x åtgärd 804). Utbytesterapin (singelimplantatet) bör slutföras och rapporteras innan kronan 21 slutförs. För kronan 21 utgår ingen tandvårdsersättning eftersom ersättning redan beräknats för krona 21 i utbytet (regel E.6), den får patienten betala själv. Om kronan 21 slutförs först kan inte utbyte av åtgärd användas eftersom ny åtgärd 801 för tanden 21 därmed inte ersätts inom 2 år (Regel E.5). Implantatbehandlingen får i sådant fall utföras helt utan tandvårdsersättning.
Exempel 2: En patient utför en krona på tanden 21. Tanden 11 slås ut inom tvåårsperioden. För att ersätta 11 planeras ett singelimplantat. 11 singelimplantat ersätts via utbyte av åtgärd där ersättningen beräknas för en treledsbro med ett stöd på vardera sidan. Eftersom en åtgärd 801 nyligen utförts på tanden 21 får behandlingen förhandsprövas enligt regel E.9 punkt 3 – ny skada på annan tandposition.
Exempel 3: En patient utför ett singelimplantat för tanden 11 i en entandslucka och utbyte av åtgärd tillämpas. Vid en olycka inom tvåårsperioden slås tanden 21 av och en krona behöver utföras. Eftersom åtgärd 801 för tanden 21 nyligen rapporterats för att beräkna ersättningen vid utbytesterapin med singelimplantat får behandlingen förhandsprövas enligt regel E.9 punkt 2 – om konstruktionen på ingående tand utsatts för yttre våld. Detta gäller även för tand som använts för beräkning av ersättning vid utbyte.
Samtliga undersökningsåtgärder 101-105 kan användas separat utan kombination med någon annan åtgärd.
Åtgärd 491, 492, 591, 691, 891, 990
Enligt föreskriften ska kompletteringsåtgärder enbart tillämpas när en patient remitterats till tandläkare med registrerad specialistbehörighet. Kompletteringsåtgärden kan bara debiteras då en åtgärd har utförts inom behandlarens specialistområde. Till exempel kan åtgärd 491 enbart debiteras av specialist i oral kirurgi för åtgärder inom området oral kirurgi.
Kompletteringsåtgärden för specialist är avsedd att debiteras per behandlingstillfälle för den aktuella patienten till och med slutförande av den behandlande åtgärden. En kompletteringsåtgärd för specialist anses slutförd efter varje behandlingstillfälle, vilket innebär varje gång patienten lämnar mottagningen.
Kompletteringsåtgärden är endast möjlig att debitera en gång per patient, dag och behandlare. Det innebär att den endast kan debiteras en gång, oavsett om det är en eller flera behandlande åtgärder som utförs vid samma behandlingstillfälle.
Ersättning för kompletteringsåtgärd utgår fram till slutförd åtgärd. För ytterligare besök, till exempel kontroll efter utlämning av bettskena eller protes, besök för att hantera efterbesvär eller för att ta bort suturer, är kompletteringsåtgärd inte ersättningsberättigad.
Av föreskriften framgår att kompletteringsåtgärd enbart kan debiteras för en patient som remitterats till specialist. Av det följer att när behandlingen som en patient har remitterats för är slutförd, kan kompletteringsåtgärder inte debiteras för annan behandling i de fall patienten väljer att fortsätta hos specialisten.
Exempel: Diagnos/tillstånd 5034 (tretandslucka inom position 5-5).
Behandling: Tandstödd bro med fyra kronor (åtgärd 801) och tre hängande led (åtgärd 804). Patienten är remitterad till specialist i protetik för att utföra behandlingen.
Vårdgivaren rapporterar i detta fall till Försäkringskassan:
Diagnos/tillstånd: Åtgärd
Behandlingstillfälle 1: 5034 891x1
(Preparation och avtryck)
Behandlingstillfälle 2: 5034 891x1
(Provning)
Behandlingstillfälle 3: 5034 891x1
(Temporär utlämning)
Behandlingstillfälle 4: 5034 801x4, 804x3, 891x1.
(Cementering, slutförande)
Behandlingstillfälle 5: – – ingen debitering
(kontroll)
Åtgärd 801
Med onlay avses en laboratorieframställd kronersättning för en tand där normalt samtliga kuspar (tandtoppar) är skurna.
Åtgärden bör innefatta krona framställd med CadCam-teknik.
Åtgärd 865
Där prognosen bedöms vara god kan i speciella fall en bro på tre implantat ersättas. Faktorer som påverkar är implantatplacering, käkens storlek, krafter i bettet och benkvalitet.
2009:6
Åtgärd 491, 492, 591, 691, 891, 990
Enligt föreskriften ska kompletteringsåtgärder enbart tillämpas när en pa
tient remitterats till tandläkare med registrerad specialistbehörighet. Kom
pletteringsåtgärden kan bara debiteras då en åtgärd har utförts inom behand
larens specialistområde. Till exempel kan åtgärd 491 enbart debiteras av
specialist i oral kirurgi för åtgärder inom området oral kirurgi.
Kompletteringsåtgärden för specialist är avsedd att debiteras per behand
lingstillfälle för den aktuella patienten till och med slutförande av den be
handlande åtgärden. En kompletteringsåtgärd för specialist anses slutförd ef
ter varje behandlingstillfälle, vilket innebär varje gång patienten lämnar
mottagningen.
Kompletteringsåtgärden är endast möjlig att debitera en gång per patient,
dag och behandlare. Det innebär att den endast kan debiteras en gång, oav
sett om det är en eller flera behandlande åtgärder som utförs vid samma be
handlingstillfälle.
Ersättning för kompletteringsåtgärd utgår fram till slutförd åtgärd. För yt
terligare besök, till exempel kontroll efter utlämning av bettskena eller pro
tes, besök för att hantera efterbesvär eller för att ta bort suturer, är komplet
teringsåtgärd inte ersättningsberättigad.
Av föreskriften framgår att kompletteringsåtgärd enbart kan debiteras för
en patient som remitterats till specialist. Av det följer att när behandlingen
som en patient har remitterats för är slutförd, kan kompletteringsåtgärder
inte debiteras för annan behandling i de fall patienten väljer att fortsätta hos
specialisten.
Exempel: Diagnos/tillstånd 5034 (tretandslucka inom position 5-5).
Behandling: Tandstödd bro med fyra kronor (åtgärd 801) och tre hängande
led (åtgärd 804). Patienten är remitterad till specialist i protetik för att utföra TLVFS 2009:6
behandlingen.
Vårdgivaren rapporterar i detta fall till Försäkringskassan:
Diagnos/tillstånd: Åtgärd
Behandlingstillfälle 1: 5034 891x1
(Preparation och avtryck)
Behandlingstillfälle 2: 5034 891x1
(Provning göt)
Behandlingstillfälle 3: 5034 891x1
(Provning porslin)
Behandlingstillfälle 4: 5034 801x4, 804x3, 891x1
(Utlämning)
Behandlingstillfälle 5: – ingen debitering
(Kontroll)
2010:2
Slutförd åtgärd Dessa allmänna råd har genom (TLVFS 2010:2) ersatts av allmänna råd i anslutning till 4 § genom (TLVFS 2009:6).
**Diagnos/tillstånd. ** Ny diagnos/tillstånd kan behöva fastställas efter att en behandling utförts. Till exempel när en tand med diagnos/tillstånd avseende sjukdom har avlägsnats uppstår ny diagnos/tillstånd för tandlöshet. Ursprungliga diagnoser/tillstånd kvarstår såvida inte definitiva åtgärder slutförts. Temporära fyllningar/kronor eller temporära proteser kan utföras utan att ursprunglig diagnos/tillstånd ändras. Dokumentation bör ske innan behandling påbörjas. Temporära behandlingar kan exempelvis behövas: – om förbehandling med expectansperiod behövs, eller – om en patient behöver remitteras till en annan behandlare och under väntetiden behöver viss behandling.
Diagnos/tillstånd 3043, 3046. Överextenderade kronor/broar som ger vävnadsskada. Parodontal sjukdom eller annan vävnadsskada bör i första hand behandlas med åtgärder inom 300- och 400-serien. I vissa fall när en överextenderad krona orsakar parodontit eller annan vävnadsskada kan överskott behöva slipas bort eller kronan eller bron behöva avlägsnas som en del i infektionsbehandlingen för att behandlingen ska lyckas. När det är nödvändigt bör en ny konstruktion vara ersättningsberättigande om behandling av tandlösheten omfattas av tandvårdsstödet eller tandpositionen inryms inom regel D.3. Dokumentation av att behandlingen är nödvändig kan ske med foto eller befintlig aktuell röntgen tillsammans med beskrivning i patientjournalen. Diagnos/tillstånd 4882, 5036, 5037, 5445 Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
**Diagnos/tillstånd 4882, 5445, 5446 ** Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
**Diagnos/tillstånd 5005 ** Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
**Tänder kvar under behandling för att retinera provisorisk ersättning vid diagnos/tillstånd 5001, 5002, 5012, 5013, 5014, 5015, 5016, 5034, 5035 ** Vid uppräknade diagnos/tillstånd för tandlöshet kan tänder som ska tas bort behöva behållas en tid under en behandling. Det kan till exempel behövas för att kunna retinera en temporär bro eller protes under behandlingstiden. Det innebär att det vid tidpunkter under en behandling finns fler tänder kvar än vad diagnos/tillstånd anger. Beskrivning i patientjournal med motivering för varför tänder med extraktionsdiagnos behålls fram till färdig konstruktion bör finnas. Rapportering av åtgärder sker inom den diagnos/tillstånd som den slutliga konstruktionen ska utföras. Exempel: Diagnos/tillstånd 5016 Friändstandlöshet vänster överkäke som går över till 13. En behandling med delimplantat 12-25 planeras. Tänderna 21 och 24 behålls under läknings- och behandlingstiden för att kunna retinera en temporär protes. Operation av implantat och implantat rapporteras inom diagnos/tillstånd 5016. Tänderna 22 och 24 extraheras i samband med distansanslutning/definitivavtryck (TLVFS 2010:2).
**Emaljretinerad konstruktion som provisorisk ersättning vid diagnos/tillstånd 5031, 5033, 5036, 5037 ** Vid en- eller tvåtandlucka kan en emaljretinerad bro behöva användas som temporär lösning under läkningstid. I de fall det i den dokumenterade behandlingsplanen framgår att konstruktionen är avsedd som temporär terapi bör såväl den emaljretinerade bron som den slutliga terapin vara ersättningsberättigande(TLVFS 2010:2).
**Bräckligt ändstöd vid diagnos/tillstånd 5036 och 5037 ** Rotfyllt stöd med bräcklig rot kan till exempel vara vid – rot med stift vars dimension överstiger omgivande dentinväggars sammanlagda tjocklek eller har en ogynnsam riktning som avviker från rotkanalen, eller – rot vars övre begränsning ligger nära benkanten vilket inte medger cervikal omkramning av kronan. Ogynnsam rotanatomi kan till exempel vara vid – tunn, gracil rot, eller – konisk rot. Kort rot bör anses föreligga när längden är mindre än två tredjedelar av normal rotlängd. Parodontal nedbrytning som medför bräckligt ändstöd kan till exempel vara – när benstödet är mindre än hälften av ursprungligt benstöd , – vid vertikal benficka, eller, – vid ogynnsam/ökad mobilitet. Ogynnsam påbitning kan föreligga – vid ogynnsamma bettförhållanden som till exempel djupbett, korsbett, saxbett eller inverteringar, eller – ogynnsamma belastningsförhållanden till exempel när få tänder ockluderar eller vid uttalad bruxism. Kort/bräcklig klinisk krona kan till exempel vara vid – låg dentinpelare, eller – dentinpelare med fyllningar vilka utgör mer än hälften av volymen. Bräckligt ändstöd kan även anses föreligga när flera av ovanstående förhållanden finns samtidigt även om inte vart och ett av dem skulle medföra att ändstödet är bräckligt(TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5071 När behandling ska utföras i en helt tandlös käke eller i ett tandlöst parti omfattande fler än tre tänder bör behandling enligt diagnos/tillstånd 5071 i motstående käke för att åstadkomma en jämn ocklusionskurva normalt ersättas: – vid negativ ocklusionskurva som medför att fungerande ocklusion och artikulation inte kan uppnås, – vid uttalade svackor i ocklusionskurvan. Med uttalad bör avses att tänder i den nya konstruktionen kommer mer än 2 mm nedanför den planerade ocklusionskurvan eller att fungerande artikulation inte kan uppnås om inte korrigering sker, – vid elongerade tänder som medför platsbrist i vertikalled, hindrar ocklusion eller artikulation, eller medför en avvikelse i ocklusionskurvan med mer än 2 mm, eller – vid snett ocklusionsplan, det vill säga ocklusionsplanet avviker från horisontalplanet.
Diagnos/tillstånd 5071 och 5072 Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5072 Otillräcklig tuggfunktion bör anses föreligga när det för tandposition 4–7 på aktuell sida finns färre än två ockluderande tandpar (färre än fyra tänder som har tuggkontakt).
Diagnos/tillstånd 5445 Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5446 Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5446 och regel E.11. Ombyggnad/tillbyggnad av befintlig implantatkonstruktion vid ny tand- eller implantatförlust. Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Regel E.4, E.5, E.6 och E.9 Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Åtgärd 101–105 Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2). Kompletteringsåtgärd 491, 492, 591, 691, 891. När behandlingen som en patient har remitterats för är slutförd, är kompletteringsåtgärder inte ersättningsberättigande för annan behandling i de fall patienten väljer att fortsätta hos specialisten. Kompletteringsåtgärden för specialist är avsedd att vara ersättningsberättigande per behandlingstillfälle för den aktuella patienten till och med slutförande av den behandlande åtgärden. En kompletteringsåtgärd för specialist bör anses slutförd efter varje behandlingstillfälle, vilket innebär varje gång patienten lämnar mottagningen.
Åtgärd 801 Laboratorieframställd krona. Med onlay bör avses en laboratorieframställd kronersättning för en tand där samtliga kuspar eller samtliga kuspar utom en är skurna. Åtgärden bör innefatta krona framställd med CadCam-teknik.
Åtgärd 865 Implantatförankrad bro, underkäke, fyra implantat. Där prognosen bedöms vara god kan i speciella fall en bro på tre implantat vara ersättningsberättigande. Faktorer som kan påverka är implantatplacering, käkens storlek, krafter i bettet och benkvalitet.
2011:2
Allmänna råd Förtydligande
Diagnos/tillstånd Ny diagnos/tillstånd kan behöva fastställas efter att en behandling utförts. Till exempel när en tand med diagnos/tillstånd avseende sjukdom har avlägsnats uppstår ny diagnos/tillstånd för tandlöshet. Ursprungliga diagnos/tillstånd kvarstår såvida inte definitiva åtgärder slutförts. Temporära fyllningar/kronor eller temporära proteser kan utföras utan att ursprunglig diagnos/tillstånd ändras. Dokumentation bör ske innan behandling påbörjas. Temporära behandlingar kan exempelvis behövas: – om förbehandling med expectansperiod behövs, eller – om en patient behöver remitteras till annan behandlare och under väntetiden behöver viss behandling.
Diagnos/tillstånd 3043, 3046. Överextenderade kronor/broar som ger vävnadsskada Parodontal sjukdom eller annan vävnadsskada bör i första hand behandlas med åtgärder inom 300- och 400-serien. I vissa fall när en överextenderad krona orsakar parodontit eller annan vävnadsskada kan överskott behöva slipas bort eller kronan eller bron behöva avlägsnas som en del i infektionsbehandlingen för att behandlingen ska lyckas. När det är nödvändigt bör en ny konstruktion vara ersättningsberättigande om behandling av tandlösheten omfattas av tandvårdsstödet eller tandpositionen inryms inom regel D.3. Dokumentation av att behandlingen är nödvändig kan ske med foto eller befintlig aktuell röntgen tillsammans med beskrivning i patientjournalen.
**Tänder kvar under behandling för att retinera provisorisk ersättning vid diagnos/tillstånd 5001, 5002, 5012, 5013, 5014, 5015, 5016, 5034, 5035 ** Vid uppräknade diagnos/tillstånd för tandlöshet kan tänder som ska tas bort behöva behållas en tid under en behandling. Det kan till exempel behövas för att kunna retinera en temporär bro eller protes under behandlingstiden. Det innebär att det vid tidpunkter under en behandling finns fler tänder kvar än vad diagnos/tillstånd anger. Beskrivning i patientjournal med motivering för varför tänder med extraktionsdiagnos behålls fram till färdig konstruktion bör finnas. Rapportering av åtgärder sker inom den diagnos/tillstånd som den slutliga konstruktionen ska utföras. Exempel: Diagnos/tillstånd 5016 Friändstandlöshet vänster överkäke som går över till 13. En behandling med delimplantat 12-25 planeras. Tänderna 21 och 24 behålls under läknings- och behandlingstiden för att kunna retinera en temporär protes. Operation av implantat och implantat rapporteras inom diagnos/tillstånd 5016. Tänderna 22 och 24 extraheras i samband med distansanslutning/definitivavtryck. (TLVFS 2010:2).
Emaljretinerad konstruktion som provisorisk ersättning vid diagnos/tillstånd 5031, 5033, 5036, 5037 Vid en- eller tvåtandlucka kan en emaljretinerad bro behöva användas som temporär lösning under läkningstid. I de fall det i den dokumenterade behandlingsplanen framgår att konstruktionen är avsedd som temporär terapi bör såväl den emaljretinerade bron som den slutliga terapin vara ersättningsberättigande. (TLVFS 2010:2).
**Bräckligt ändstöd vid diagnos/tillstånd 5036 och 5037 ** Rotfyllt stöd med bräcklig rot kan till exempel vara vid – rot med stift vars dimension överstiger omgivande dentinväggars sammanlagda tjocklek eller har en ogynnsam riktning som avviker från rotkanalen, eller – rot vars övre begränsning ligger nära benkanten vilket inte medger cervikal omkramning av kronan. Ogynnsam rotanatomi kan till exempel vara vid – tunn, gracil rot, eller – konisk rot. Kort rot bör anses föreligga när längden är mindre än två tredjedelar av normal rotlängd. Parodontal nedbrytning som medför bräckligt ändstöd kan till exempel vara – när benstödet är mindre än hälften av ursprungligt benstöd, – vid vertikal benficka, eller – vid ogynnsam/ökad mobilitet. Ogynnsam påbitning kan föreligga – vid ogynnsamma bettförhållanden som till exempel djupbett, korsbett, saxbett eller inverteringar, eller – ogynnsamma belastningsförhållanden till exempel när få tänder ockluderar eller vid uttalad bruxism. Kort/bräcklig klinisk krona kan till exempel vara vid – låg dentinpelare, eller – dentinpelare med fyllningar vilka utgör mer än hälften av volymen. Bräckligt ändstöd kan även anses föreligga när flera av ovanstående förhållanden finns samtidigt även om inte vart och ett av dem skulle medföra att ändstödet är bräckligt. (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5071 När behandling ska utföras i en helt tandlös käke eller i ett tandlöst parti omfattande fler än tre tänder bör behandling enligt diagnos/tillstånd 5071 i motstående käke normalt ersättas för att åstadkomma en jämn ocklusionskurva – vid negativ ocklusionskurva som medför att fungerande ocklusion och artikulation inte kan uppnås, – vid uttalade svackor i ocklusionskurvan. Med uttalad bör avses att tänder i den nya konstruktionen kommer mer än 2 mm nedanför den planerade ocklusionskurvan eller att fungerande artikulation inte kan uppnås om inte korrigering sker, – vid elongerade tänder som medför platsbrist i vertikalled, hindrar ocklusion eller artikulation, eller medför en avvikelse i ocklusionskurvan med mer än 2 mm, eller – vid snett ocklusionsplan, det vill säga ocklusionsplanet avviker från horisontalplanet.
Diagnos/tillstånd 5072 Otillräcklig tuggfunktion bör anses föreligga när det för tandposition 4-7 på aktuell sida finns färre än två ockluderande tandpar (färre än fyra tänder som har tuggkontakt).
Kompletteringsåtgärd, specialist, 491, 492, 591, 691, 891 Kompletteringsåtgärden för specialist är avsedd att vara ersättningsberättigande per behandlingstillfälle för den aktuella patienten till och med slutförande av den behandlande åtgärden. En kompletteringsåtgärd för specialist bör anses slutförd efter varje behandlingstillfälle, vilket innebär varje gång patienten lämnar mottagningen. Eftersom kompletteringsåtgärd är ersättningsberättigande enbart för en patient som remitterats till specialist följer att när behandlingen som en patient har remitterats för är slutförd, bör kompletteringsåtgärder inte vara ersättningsberättigande för annan behandling i de fall patienten väljer att fortsätta hos specialisten.
Åtgärd 801 Laboratorieframställd krona Med onlay bör avses en laboratorieframställd kronersättning för en tand där samtliga kuspar eller samtliga kuspar utom en är skurna.
Åtgärd 865 Implantatförankrad bro, underkäke, fyra implantat Där prognosen bedöms vara god kan i speciella fall en bro på tre implantat vara ersättningsberättigande. Faktorer som kan påverka är implantat-placering, käkens storlek, krafter i bettet och benkvalitet.
Slutförd åtgärd Dessa allmänna råd har genom (TLVFS 2009:6) ersatts av allmänna råd i anslutning till 4 §.
**Diagnos/tillstånd 4882, 5036, 5037, 5445 ** Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
**Diagnos/tillstånd 4882, 5445, 5446 ** Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
**Diagnos/tillstånd 5005 ** Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5071 och 5072 Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5445 Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5446 Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5446 och regel E.11 Ombyggnad/tillbyggnad av befintlig implantatkonstruktion vid ny tand- eller implantatförlust. Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Regel E.4, E.5, E.6 och E.9 Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Åtgärd 101–105 Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
2012:2
Tillstånd
Nytt tillstånd kan behöva fastställas efter att en behandling utförts. Till exempel när en tand med tillstånd avseende sjukdom har avlägsnats uppstår nytt tillstånd för tandlöshet.
Ursprungliga tillstånd kvarstår såvida inte definitiva åtgärder slutförts. Temporära fyllningar/kronor eller temporära proteser kan utföras utan att ursprungligt tillstånd ändras. Dokumentation bör ske innan behandling påbörjas.
Temporära behandlingar kan exempelvis behövas:
− om förbehandling med expectansperiod behövs, eller
− om en patient behöver remitteras till annan behandlare och under väntetiden behöver viss behandling.
Tillstånd 3043, 3046. Överextenderade kronor/broar som ger vävnadsskada
Parodontal sjukdom eller annan vävnadsskada bör i första hand behandlas med åtgärder inom 300- och 400-serien. I vissa fall när en överextenderad krona orsakar parodontit eller annan vävnadsskada kan överskott behöva slipas bort eller kronan eller bron behöva avlägsnas som en del i infektionsbehandlingen för att behandlingen ska lyckas. När det är nödvändigt bör en ny konstruktion vara ersättningsberättigande om behandling av tandlösheten omfattas av tandvårdsstödet eller tandpositionen inryms inom regel D.3. Dokumentation av att behandlingen är nödvändig kan ske med foto eller befintlig aktuell röntgen tillsammans med beskrivning i patientjournalen.
Tänder kvar under behandling för att retinera provisorisk ersättning vid tillstånd 5001, 5002, 5012, 5013, 5014, 5015, 5016, 5034, 5035
Vid uppräknade tillstånd för tandlöshet kan tänder som ska tas bort behöva behållas en tid under en behandling. Det kan till exempel behövas för att kunna retinera en temporär bro eller protes under behandlingstiden. Det innebär att det vid tidpunkter under en behandling finns fler tänder kvar än vad tillståndet anger. Beskrivning i patientjournal med motivering för varför tänder med extraktionsdiagnos behålls fram till färdig konstruktion bör finnas. Rapportering av åtgärder sker inom det tillstånd som den slutliga konstruktionen ska utföras.
Exempel: Tillstånd 5016 Friändstandlöshet vänster överkäke som går över till 13. En behandling med delimplantat 12–25 planeras. Tänderna 21 och 24 behålls under läknings- och behandlingstiden för att kunna retinera en temporär protes. Åtgärd för operation av implantat och åtgärd för implantat rapporteras inom tillstånd 5016. Tänderna 22 och 24 extraheras i samband med distansanslutning/definitivavtryck. (TLVFS 2010:2).
Emaljretinerad konstruktion som provisorisk ersättning vid tillstånd 5031, 5033, 5036, 5037
Vid en- eller tvåtandlucka kan en emaljretinerad bro behöva användas som temporär lösning under läkningstid. I de fall det i den dokumenterade behandlingsplanen framgår att konstruktionen är avsedd som temporär terapi bör såväl den emaljretinerade bron som den slutliga terapin vara ersättningsberättigande. (TLVFS 2010:2).
Bräckligt ändstöd vid tillstånd 5036 och 5037
Rotfyllt stöd med bräcklig rot kan till exempel vara vid
− rot med stift vars dimension överstiger omgivande dentinväggars sammanlagda tjocklek eller har en ogynnsam riktning som avviker från rotkanalen, eller
− rot vars övre begränsning ligger nära benkanten vilket inte medger cervikal omkramning av kronan.
Ogynnsam rotanatomi kan till exempel vara vid
− tunn, gracil rot, eller
− konisk rot.
Kort rot bör anses föreligga när längden är mindre än två tredjedelar av normal rotlängd. Parodontal nedbrytning som medför bräckligt ändstöd kan till exempel vara
− när benstödet är mindre än hälften av ursprungligt benstöd,
− vid vertikal benficka, eller
− vid ogynnsam/ökad mobilitet.
Ogynnsam påbitning kan föreligga
− vid ogynnsamma bettförhållanden som till exempel djupbett, korsbett, saxbett eller inverteringar, eller
− ogynnsamma belastningsförhållanden till exempel när få tänder ockluderar eller vid uttalad bruxism.
Kort/bräcklig klinisk krona kan till exempel vara vid
− låg dentinpelare, eller
− dentinpelare med fyllningar vilka utgör mer än hälften av volymen.
Bräckligt ändstöd kan även anses föreligga när flera av ovanstående förhållanden finns samtidigt även om inte vart och ett av dem skulle medföra att ändstödet är bräckligt. (TLVFS 2010:2).
2013:2
Tillstånd
Nytt tillstånd kan behöva fastställas efter att en behandling utförts. Till exempel när en tand med tillstånd avseende sjukdom har avlägsnats uppstår nytt tillstånd för tandlöshet.
Ursprungliga tillstånd kvarstår såvida inte definitiva åtgärder slutförts. Temporära fyllningar/kronor eller temporära proteser kan utföras utan att ursprungligt tillstånd ändras. Dokumentation bör ske innan behandling påbörjas.
Temporära behandlingar kan exempelvis behövas:
− om förbehandling med expectansperiod behövs, eller
− om en patient behöver remitteras till annan behandlare och under väntetiden behöver viss behandling.
Tillstånd 3043, 3046. Överextenderade kronor/broar som ger vävnadsskada
Parodontal sjukdom eller annan vävnadsskada bör i första hand behandlas med åtgärder inom 300- och 400-serien. I vissa fall när en överextenderad krona orsakar parodontit eller annan vävnadsskada kan överskott behöva slipas bort eller kronan eller bron behöva avlägsnas som en del i infektionsbehandlingen för att behandlingen ska lyckas. När det är nödvändigt bör en ny konstruktion vara ersättningsberättigande om behandling av tandlösheten omfattas av tandvårdsstödet eller tandpositionen inryms inom regel D.3. Dokumentation av att behandlingen är nödvändig kan ske med foto eller befintlig aktuell röntgen tillsammans med beskrivning i patientjournalen.
Tänder kvar under behandling för att retinera provisorisk ersättning vid tillstånd 5001, 5002, 5012, 5013, 5014, 5015, 5016, 5034, 5035
Vid uppräknade tillstånd för tandlöshet kan tänder som ska tas bort behöva behållas en tid under en behandling. Det kan till exempel behövas för att kunna retinera en temporär bro eller protes under behandlingstiden. Det innebär att det vid tidpunkter under en behandling finns fler tänder kvar än vad tillståndet anger. Beskrivning i patientjournal med motivering för varför tänder med extraktionsdiagnos behålls fram till färdig konstruktion bör finnas. Rapportering av åtgärder sker inom det tillstånd som den slutliga konstruktionen ska utföras.
Exempel: Tillstånd 5016 Friändstandlöshet vänster överkäke som går över till 13. En behandling med delimplantat 12–25 planeras. Tänderna 21 och 24 behålls under läknings- och behandlingstiden för att kunna retinera en temporär protes. Åtgärd för operation av implantat och åtgärd för implantat rapporteras inom tillstånd 5016. Tänderna 21 och 24 extraheras i samband med distansanslutning/definitivavtryck. (TLVFS 2010:2).
Emaljretinerad konstruktion som provisorisk ersättning vid tillstånd 5031, 5033, 5036, 5037
Vid en- eller tvåtandlucka kan en emaljretinerad bro behöva användas som temporär lösning under läkningstid. I de fall det i den dokumenterade behandlingsplanen framgår att konstruktionen är avsedd som temporär terapi bör såväl den emaljretinerade bron som den slutliga terapin vara ersättningsberättigande. (TLVFS 2010:2).
Bräckligt ändstöd vid tillstånd 5036 och 5037
Rotfyllt stöd med bräcklig rot kan till exempel vara vid
− rot med stift vars dimension överstiger omgivande dentinväggars sammanlagda tjocklek eller har en ogynnsam riktning som avviker från rotkanalen, eller
− rot vars övre begränsning ligger nära benkanten vilket inte medger cervikal omkramning av kronan.
Ogynnsam rotanatomi kan till exempel vara vid
− tunn, gracil rot, eller
− konisk rot.
Kort rot bör anses föreligga när längden är mindre än två tredjedelar av normal rotlängd. Parodontal nedbrytning som medför bräckligt ändstöd kan till exempel vara
− när benstödet är mindre än hälften av ursprungligt benstöd,
− vid vertikal benficka, eller
− vid ogynnsam/ökad mobilitet.
Ogynnsam påbitning kan föreligga
− vid ogynnsamma bettförhållanden som till exempel djupbett, korsbett, saxbett eller inverteringar, eller
− ogynnsamma belastningsförhållanden till exempel när få tänder ockluderar eller vid uttalad bruxism.
Kort/bräcklig klinisk krona kan till exempel vara vid
− låg dentinpelare, eller
− dentinpelare med fyllningar vilka utgör mer än hälften av volymen.
Bräckligt ändstöd kan även anses föreligga när flera av ovanstående förhållanden finns samtidigt även om inte vart och ett av dem skulle medföra att ändstödet är bräckligt. (TLVFS 2010:2).
Tillstånd 5450. Utvärdering eller belastning av implantat innan permanent konstruktion kan utföras
Utvärdering av implantat innan permanent konstruktion utförs kan vara nödvändig vid osäker prognos för enskilda implantat. Belastning av installerade implantat innan permanent konstruktion utförs kan vara nödvändig under
− läkningstid vid reoperation eller kompletterande operation, eller
− expectansperiod när osäker prognos föreligger för granntand till den planerade implantatkonstruktionen.
Osäker prognos för implantat kan vara vid
− bentransplantat, eller
− marginal benförlust vid implantatet under inläkning.
Reoperation efter implantatförlust kan vara när nytt implantat måste installeras istället för förlorat implantat och övriga installerade implantat måste belastas under läkningstiden.
Kompletterande operation kan vara
− när granntand bredvid den planerade konstruktionen har förlorats efter implantatinstallation, eller
− vid andra tillfällen när fler implantat behövs för att konstruktion ska kunna utföras.
Osäker prognos för granntand till den planerade konstruktionen kan vara när trauma eller annan skada på granntand konstaterats efter implantatinstallation. (TLVFS 2012:2)
Åtgärd 801 Laboratorieframställd krona
Med onlay bör avses en laboratorieframställd kronersättning för en tand där samtliga kuspar eller samtliga kuspar utom en är skurna.
Åtgärd 865 Implantatförankrad bro, underkäke, fyra implantat
Där prognosen bedöms vara god kan i speciella fall en bro på tre implantat vara ersättningsberättigande. Faktorer som kan påverka är implantatplacering, käkens storlek, krafter i bettet och benkvalitet.
Slutförd åtgärd
Dessa allmänna råd har genom (TLVFS 2009:6) ersatts av allmänna råd i anslutning till 4 §.
Diagnos/tillstånd 4882, 5036, 5037, 5445
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 4882, 5445, 5446
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5005
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5071
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
Diagnos/tillstånd 5071 och 5072
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5072
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
Diagnos/tillstånd 5445
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5446
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5446 och regel E.11
Ombyggnad/tillbyggnad av befintlig implantatkonstruktion vid ny tand- eller implantatförlust
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Kompletteringsåtgärd, specialist, 491, 492, 591, 691, 891
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
2014:6
Tillstånd Dessa allmänna råd har genom (TLVFS 2014:6) ersatts av allmänna råd i anslutning till 2 §.
Tillstånd 3043, 3046. Överextenderade kronor/broar som ger vävnadsskada
Parodontal sjukdom eller annan vävnadsskada bör i första hand behandlas med åtgärder inom 300- och 400-serien. I vissa fall när en överextenderad krona orsakar parodontit eller annan vävnadsskada kan överskott behöva slipas bort eller kronan eller bron behöva avlägsnas som en del i infektionsbehandlingen för att behandlingen ska lyckas. När det är nödvändigt bör en ny konstruktion vara ersättningsberättigande om behandling av tandlösheten omfattas av tandvårdsstödet eller tandpositionen inryms inom regel D.3. Dokumentation av att behandlingen är nödvändig kan ske med foto eller befintlig aktuell röntgen tillsammans med beskrivning i patientjournalen.
Tänder kvar under behandling för att retinera provisorisk ersättning vid tillstånd 5001, 5002, 5012, 5013, 5014, 5015, 5016, 5034, 5035
Vid uppräknade tillstånd för tandlöshet kan tänder som ska tas bort behöva behållas en tid under en behandling. Det kan till exempel behövas för att kunna retinera en temporär bro eller protes under behandlingstiden. Det innebär att det vid tidpunkter under en behandling finns fler tänder kvar än vad tillståndet anger. Beskrivning i patientjournal med motivering för varför tänder med extraktionsdiagnos behålls fram till färdig konstruktion bör finnas. Rapportering av åtgärder sker inom det tillstånd som den slutliga konstruktionen ska utföras.
Exempel: Tillstånd 5016 Friändstandlöshet vänster överkäke som går över till 13. En behandling med delimplantat 12–25 planeras. Tänderna 21 och 24 behålls under läknings- och behandlingstiden för att kunna retinera en temporär protes. Åtgärd för operation av implantat och åtgärd för implantat rapporteras inom tillstånd 5016. Tänderna 21 och 24 extraheras i samband med distansanslutning/definitivavtryck. (TLVFS 2010:2).
Emaljretinerad konstruktion som provisorisk ersättning vid tillstånd 5031, 5033, 5036, 5037
Vid en- eller tvåtandslucka kan en emaljretinerad bro behöva användas som temporär lösning under läkningstid. I de fall det i den dokumenterade behandlingsplanen framgår att konstruktionen är avsedd som temporär terapi bör såväl den emaljretinerade bron som den slutliga terapin vara ersättningsberättigande. (TLVFS 2010:2).
Entandslucka vid separation av molar i tandposition 6, tillstånd 5031 och 5036
Tillstånd 5031 eller 5036 kan även avse en tandlucka som uppkommer efter separation av den mesiala eller distala roten av en molar i tandposition 6. (TLVFS 2014:6).
Bräckligt ändstöd vid tillstånd 5036 och 5037
Rotfyllt stöd med bräcklig rot kan till exempel vara vid
− rot med stift vars dimension överstiger omgivande dentinväggars sammanlagda tjocklek eller har en ogynnsam riktning som avviker från rotkanalen, eller
− rot vars övre begränsning ligger nära benkanten vilket inte medger cervikal omkramning av kronan.
Ogynnsam rotanatomi kan till exempel vara vid
− tunn, gracil rot, eller
− konisk rot.
Kort rot bör anses föreligga när längden är mindre än två tredjedelar av normal rotlängd. Parodontal nedbrytning som medför bräckligt ändstöd kan till exempel vara
− när benstödet är mindre än hälften av ursprungligt benstöd,
− vid vertikal benficka, eller
− vid ogynnsam/ökad mobilitet.
Ogynnsam påbitning kan föreligga
− vid ogynnsamma bettförhållanden som till exempel djupbett, korsbett, saxbett eller inverteringar, eller
− ogynnsamma belastningsförhållanden till exempel när få tänder ockluderar eller vid uttalad bruxism.
Kort/bräcklig klinisk krona kan till exempel vara vid
− låg dentinpelare, eller
− dentinpelare med fyllningar vilka utgör mer än hälften av volymen.
Bräckligt ändstöd kan även anses föreligga när flera av ovanstående förhållanden finns samtidigt även om inte vart och ett av dem skulle medföra att ändstödet är bräckligt. (TLVFS 2010:2).
Tillstånd 5450. Utvärdering eller belastning av implantat innan permanent konstruktion kan utföras
Utvärdering av implantat innan permanent konstruktion utförs kan vara nödvändig vid osäker prognos för enskilda implantat. Belastning av installerade implantat innan permanent konstruktion utförs kan vara nödvändig under
− läkningstid vid reoperation eller kompletterande operation, eller
− expectansperiod när osäker prognos föreligger för granntand till den planerade implantatkonstruktionen.
Osäker prognos för implantat kan vara vid
− bentransplantat, eller
− marginal benförlust vid implantatet under inläkning.
Reoperation efter implantatförlust kan vara när nytt implantat måste installeras istället för förlorat implantat och övriga installerade implantat måste belastas under läkningstiden.
Kompletterande operation kan vara
− när granntand bredvid den planerade konstruktionen har förlorats efter implantatinstallation, eller
− vid andra tillfällen när fler implantat behövs för att konstruktion ska kunna utföras.
Osäker prognos för granntand till den planerade konstruktionen kan vara när trauma eller annan skada på granntand konstaterats efter implantatinstallation. (TLVFS 2012:2).
Åtgärd 800 och 801 Permanent tandstödd krona
Med onlay bör avses en laboratorie- eller Cadcamframställd kronersättning för en tand där samtliga kuspar eller samtliga kuspar utom en är skurna. (TLVFS 2014:6).
Åtgärd 865 Implantatförankrad bro, underkäke, fyra implantat eller fler
Där prognosen bedöms vara god kan i speciella fall en bro på tre implantat vara ersättningsberättigande. Faktorer som kan påverka är implantatplacering, käkens storlek, krafter i bettet och benkvalitet. (TLVFS 2014:6).
Slutförd åtgärd
Dessa allmänna råd har genom (TLVFS 2009:6) ersatts av allmänna råd i anslutning till 4 §.
Diagnos/tillstånd 4882, 5036, 5037, 5445
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 4882, 5445, 5446
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5005
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5071
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
Diagnos/tillstånd 5071 och 5072
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5072
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
Diagnos/tillstånd 5445
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5446
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
28 Senaste lydelse TLVFS 2013:2
29 Senaste lydelse TLVFS 2009:1
Diagnos/tillstånd 5446 och regel E.11
Ombyggnad/tillbyggnad av befintlig implantatkonstruktion vid ny tand- eller implantatförlust
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Kompletteringsåtgärd, specialist, 491, 492, 591, 691, 891
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
2015:1
Tillstånd
Dessa allmänna råd har genom (TLVFS 2014:6) ersatts av allmänna råd i anslutning till 2 §.
Tillstånd 3043, 3046. Överextenderade kronor/broar som ger vävnadsskada
Parodontal sjukdom eller annan vävnadsskada bör i första hand behandlas med åtgärder inom 300- och 400-serien. I vissa fall när en överextenderad krona orsakar parodontit eller annan vävnadsskada kan överskott behöva slipas bort eller kronan eller bron behöva avlägsnas som en del i infektionsbehandlingen för att behandlingen ska lyckas. När det är nödvändigt bör en ny konstruktion vara ersättningsberättigande om behandling av tandlösheten omfattas av tandvårdsstödet eller tandpositionen inryms inom regel D.3. Dokumentation av att behandlingen är nödvändig kan ske med foto eller befintlig aktuell röntgen tillsammans med beskrivning i patientjournalen.
Tänder kvar under behandling för att retinera provisorisk ersättning vid tillstånd 5001, 5002, 5012, 5013, 5014, 5015, 5016, 5034, 5035
Vid uppräknade tillstånd för tandlöshet kan tänder som ska tas bort behöva behållas en tid under en behandling. Det kan till exempel behövas för att kunna retinera en temporär bro eller protes under behandlingstiden. Det innebär att det vid tidpunkter under en behandling finns fler tänder kvar än vad tillståndet anger. Beskrivning i patientjournal med motivering för varför tänder med extraktionsdiagnos behålls fram till färdig konstruktion bör finnas. Rapportering av åtgärder sker inom det tillstånd som den slutliga konstruktionen ska utföras.
Exempel: Tillstånd 5016 Friändstandlöshet vänster överkäke som går över till 13. En behandling med delimplantat 12–25 planeras. Tänderna 21 och 24 behålls under läknings- och behandlingstiden för att kunna retinera en temporär protes. Åtgärd för operation av implantat och åtgärd för implantat rapporteras inom tillstånd 5016. Tänderna 21 och 24 extraheras i samband med distansanslutning/definitivavtryck. (TLVFS 2010:2).
Emaljretinerad konstruktion som provisorisk ersättning vid tillstånd 5031, 5033, 5036, 5037
Vid en- eller tvåtandslucka kan en emaljretinerad bro behöva användas som temporär lösning under läkningstid. I de fall det i den dokumenterade behandlingsplanen framgår att konstruktionen är avsedd som temporär terapi bör såväl den emaljretinerade bron som den slutliga terapin vara ersättningsberättigande. (TLVFS 2010:2).
Entandslucka vid separation av molar i tandposition 6 eller 5, tillstånd 5031 och 5036
Tillstånd 5031 eller 5036 kan även avse en tandlucka som uppkommer efter separation av den mesiala eller distala roten av en molar i tandposition 6 eller i position 5 om första molaren bytt tandposition. (TLVFS 2015:1).
20 Senaste lydelse TLVFS 2014:6.
Bräckligt ändstöd vid tillstånd 5036 och 5037
Rotfyllt stöd med bräcklig rot kan till exempel vara vid
− rot med stift vars dimension överstiger omgivande dentinväggars sammanlagda tjocklek eller har en ogynnsam riktning som avviker från rotkanalen, eller
− rot vars övre begränsning ligger nära benkanten vilket inte medger cervikal omkramning av kronan.
Ogynnsam rotanatomi kan till exempel vara vid
− tunn, gracil rot, eller
− konisk rot.
Kort rot bör anses föreligga när längden är mindre än två tredjedelar av normal rotlängd. Parodontal nedbrytning som medför bräckligt ändstöd kan till exempel vara
− när benstödet är mindre än hälften av ursprungligt benstöd,
− vid vertikal benficka, eller
− vid ogynnsam/ökad mobilitet.
Ogynnsam påbitning kan föreligga
− vid ogynnsamma bettförhållanden som till exempel djupbett, korsbett, saxbett eller inverteringar, eller
− ogynnsamma belastningsförhållanden till exempel när få tänder ockluderar eller vid uttalad bruxism.
Kort/bräcklig klinisk krona kan till exempel vara vid
− låg dentinpelare, eller
− dentinpelare med fyllningar vilka utgör mer än hälften av volymen.
Bräckligt ändstöd kan även anses föreligga när flera av ovanstående förhållanden finns samtidigt även om inte vart och ett av dem skulle medföra att ändstödet är bräckligt. (TLVFS 2010:2).
Tillstånd 5450. Utvärdering eller belastning av implantat innan permanent konstruktion kan utföras
Utvärdering av implantat innan permanent konstruktion utförs kan vara nödvändig vid osäker prognos för enskilda implantat. Belastning av installerade implantat innan permanent konstruktion utförs kan vara nödvändig under
− läkningstid vid reoperation eller kompletterande operation, eller
− expectansperiod när osäker prognos föreligger för granntand till den planerade implantatkonstruktionen.
Osäker prognos för implantat kan vara vid
− bentransplantat, eller
− marginal benförlust vid implantatet under inläkning.
Reoperation efter implantatförlust kan vara när nytt implantat måste installeras istället för förlorat implantat och övriga installerade implantat måste belastas under läkningstiden.
Kompletterande operation kan vara
− när granntand bredvid den planerade konstruktionen har förlorats efter implantatinstallation, eller
− vid andra tillfällen när fler implantat behövs för att konstruktion ska kunna utföras.
Osäker prognos för granntand till den planerade konstruktionen kan vara när trauma eller annan skada på granntand konstaterats efter implantatinstallation. (TLVFS 2012:2).
Åtgärd 800 och 801 Permanent tandstödd krona
Med onlay bör avses en laboratorie- eller CAD/CAM-framställd kronersättning för en tand där samtliga kuspar eller samtliga kuspar utom en är skurna. (TLVFS 2014:6).
Åtgärd 865 Implantatförankrad bro, underkäke, fyra implantat eller fler
Där prognosen bedöms vara god kan i speciella fall en bro på tre implantat vara ersättningsberättigande. Faktorer som kan påverka är implantatplacering, käkens storlek, krafter i bettet och benkvalitet. (TLVFS 2014:6).
Slutförd åtgärd
Dessa allmänna råd har genom (TLVFS 2009:6) ersatts av allmänna råd i anslutning till 4 §.
Diagnos/tillstånd 4882, 5036, 5037, 5445
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 4882, 5445, 5446
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5005
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5071
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
Diagnos/tillstånd 5071 och 5072
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5072
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
Diagnos/tillstånd 5445
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5446
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5446 och regel E.11
Ombyggnad/tillbyggnad av befintlig implantatkonstruktion vid ny tand- eller implantatförlust
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Kompletteringsåtgärd, specialist, 491, 492, 591, 691, 891
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
2016:49
Tillstånd
Dessa allmänna råd har genom (TLVFS 2014:6) ersatts av allmänna råd i anslutning till 2 §.
Tillstånd 3043, 3046. Överextenderade kronor/broar som ger vävnadsskada
Parodontal sjukdom eller annan vävnadsskada bör i första hand behandlas med åtgärder inom 300- och 400-serien. I vissa fall när en överextenderad krona orsakar parodontit eller annan vävnadsskada kan överskott behöva slipas bort eller kronan eller bron behöva avlägsnas som en del i infektionsbehandlingen för att behandlingen ska lyckas. När det är nödvändigt bör en ny konstruktion vara ersättningsberättigande om behandling av tandlösheten omfattas av tandvårdsstödet eller tandpositionen inryms inom regel D.3. Dokumentation av att behandlingen är nödvändig kan ske med foto eller befintlig aktuell röntgen tillsammans med beskrivning i patientjournalen.
Tänder kvar under behandling för att retinera provisorisk ersättning vid tillstånd 5001, 5002, 5012, 5013, 5014, 5015, 5016, 5034, 5035
Vid uppräknade tillstånd för tandlöshet kan tänder som ska tas bort behöva behållas en tid under en behandling. Det kan till exempel behövas för att kunna retinera en temporär bro eller protes under behandlingstiden. Det innebär att det vid tidpunkter under en behandling finns fler tänder kvar än vad tillståndet anger. Beskrivning i patientjournal med motivering för varför tänder med extraktionsdiagnos behålls fram till färdig konstruktion bör finnas. Rapportering av åtgärder sker inom det tillstånd som den slutliga konstruktionen ska utföras.
Exempel: Tillstånd 5016 Friändstandlöshet vänster överkäke som går över till 13. En behandling med delimplantat 12–25 planeras. Tänderna 21 och 24 behålls under läknings- och behandlingstiden för att kunna retinera en temporär protes. Åtgärd för operation av implantat och åtgärd för implantat rapporteras inom tillstånd 5016. Tänderna 21 och 24 extraheras i samband med distansanslutning/definitivavtryck. (TLVFS 2010:2).
Emaljretinerad konstruktion som provisorisk ersättning vid tillstånd 5031, 5033, 5036, 5037
Vid en- eller tvåtandslucka kan en emaljretinerad bro behöva användas som temporär lösning under läkningstid. I de fall det i den dokumenterade behandlingsplanen framgår att konstruktionen är avsedd som temporär terapi bör såväl den emaljretinerade bron som den slutliga terapin vara ersättningsberättigande. (TLVFS 2010:2).
Entandslucka vid separation av molar i tandposition 6 eller 5, tillstånd 5031 och 5036
Tillstånd 5031 eller 5036 kan även avse en tandlucka som uppkommer efter separation av den mesiala eller distala roten av en molar i tandposition 6 eller i position 5 om första molaren bytt tandposition. (TLVFS 2015:1).
Bräckligt ändstöd vid tillstånd 5036 och 5037
Rotfyllt stöd med bräcklig rot kan till exempel vara vid
− rot med stift vars dimension överstiger omgivande dentinväggars sammanlagda tjocklek eller har en ogynnsam riktning som avviker från rotkanalen, eller
− rot vars övre begränsning ligger nära benkanten.
Ogynnsam rotanatomi kan till exempel vara vid
− tunn, gracil rot, eller
− konisk rot.
Kort rot bör anses föreligga när längden är mindre än två tredjedelar av normal rotlängd. Parodontal nedbrytning som medför bräckligt ändstöd kan till exempel vara
− när benstödet är mindre än hälften av ursprungligt benstöd,
− vid vertikal benficka, eller
− vid ogynnsam/ökad mobilitet.
Ogynnsam påbitning kan föreligga
− vid ogynnsamma bettförhållanden som till exempel djupbett, korsbett, saxbett eller inverteringar, eller
− ogynnsamma belastningsförhållanden till exempel när få tänder ockluderar eller vid uttalad bruxism.
Kort/bräcklig klinisk krona kan till exempel vara vid
− låg dentinpelare, eller
− dentinpelare med fyllningar vilka utgör mer än hälften av volymen.
Bräckligt ändstöd kan även anses föreligga när flera av ovanstående förhållanden finns samtidigt även om inte vart och ett av dem skulle medföra att ändstödet är bräckligt. (HSLF-FS 2016:49).
Tillstånd 5450. Utvärdering eller belastning av implantat innan permanent konstruktion kan utföras
Utvärdering av implantat innan permanent konstruktion utförs kan vara nödvändig vid osäker prognos för enskilda implantat. Belastning av installerade implantat innan permanent konstruktion utförs kan vara nödvändig under
− läkningstid vid reoperation eller kompletterande operation, eller
− expectansperiod när osäker prognos föreligger för granntand till den planerade implantatkonstruktionen.
Osäker prognos för implantat kan vara vid
− bentransplantat, eller
− marginal benförlust vid implantatet under inläkning.
Reoperation efter implantatförlust kan vara när nytt implantat måste installeras istället för förlorat implantat och övriga installerade implantat måste belastas under läkningstiden.
Kompletterande operation kan vara
− när granntand bredvid den planerade konstruktionen har förlorats efter implantatinstallation, eller
− vid andra tillfällen när fler implantat behövs för att konstruktion ska kunna utföras.
1 Senaste lydelse TLVFS 2010:2
Osäker prognos för granntand till den planerade konstruktionen kan vara när trauma eller annan skada på granntand konstaterats efter implantatinstallation. (TLVFS 2012:2).
Åtgärd 800 och 801 Permanent tandstödd krona
Med onlay bör avses en laboratorie- eller CAD/CAM-framställd kronersättning för en tand där samtliga kuspar eller samtliga kuspar utom en är skurna. (TLVFS 2014:6).
Åtgärd 865 Implantatförankrad bro, underkäke, fyra implantat eller fler
Där prognosen bedöms vara god kan i speciella fall en bro på tre implantat vara ersättningsberättigande. Faktorer som kan påverka är implantatplacering, käkens storlek, krafter i bettet och benkvalitet. (TLVFS 2014:6).
Åtgärd 883, Reparation/ombyggnad av fast implantatförankrad konstruktion med tandteknisk insats
Annan reparation/ombyggnad av fast implantatförankrad konstruktion med tandteknisk insats kan till exempel vara reparation av en implantatförankrad bro utan nytt porslin eller av en barkonstruktion för en täckprotes.(HSLF-FS 2016:49.)
Slutförd åtgärd
Dessa allmänna råd har genom (TLVFS 2009:6) ersatts av allmänna råd i anslutning till 4 §.
Diagnos/tillstånd 4882, 5036, 5037, 5445
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 4882, 5445, 5446
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5005
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5071
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
Diagnos/tillstånd 5071 och 5072
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5072
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
Diagnos/tillstånd 5445
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5446
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5446 och regel E.11
Ombyggnad/tillbyggnad av befintlig implantatkonstruktion vid ny tand- eller implantatförlust
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Kompletteringsåtgärd, specialist, 491, 492, 591, 691, 891
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
2017:39
Tillstånd
Dessa allmänna råd har genom (TLVFS 2014:6) ersatts av allmänna råd i anslutning till 2 §.
Allmänna råd om överextenderade kronor/broar som ger vävnadsskada,
Parodontal sjukdom eller annan vävnadsskada bör i första hand behandlas med åtgärder inom 300- och 400-serien. I vissa fall när en överextenderad krona orsakar parodontit eller annan vävnadsskada kan överskott behöva slipas bort eller kronan eller bron behöva avlägsnas som en del i infektionsbehandlingen för att behandlingen ska lyckas. När det är nödvändigt bör en ny konstruktion vara ersättningsberättigande om behandling av tandlösheten omfattas av tandvårdsstödet eller tandpositionen inryms inom regel D.3. Dokumentation av att behandlingen är nödvändig kan ske med foto eller befintlig aktuell röntgen tillsammans med beskrivning i patientjournalen. (HSLF-FS 2017:39).
Allmänna råd om tänder kvar under behandling för att retinera provisorisk ersättning, tillstånd 5001, 5002, 5012–5016, 5034 och 5035
Vid uppräknade tillstånd för tandlöshet kan tänder som ska tas bort behöva behållas en tid under en behandling. Det kan till exempel behövas för att kunna retinera en temporär bro eller protes under behandlingstiden. Det innebär att det vid tidpunkter under en behandling finns fler tänder kvar än vad tillståndet anger. Beskrivning i patientjournal med motivering för varför tänder med extraktionsdiagnos behålls fram till färdig konstruktion bör finnas. Rapportering av åtgärder sker inom det tillstånd som den slutliga konstruktionen ska utföras.
Exempel: Tillstånd 5016 Friändstandlöshet vänster överkäke som går över till 13. En behandling med delimplantat 12–25 planeras. Tänderna 21 och 24 behålls under läknings- och behandlingstiden för att kunna retinera en temporär protes. Åtgärd för operation av implantat och åtgärd för implantat rapporteras inom tillstånd 5016. Tänderna 21 och 24 extraheras i samband med distansanslutning/definitivavtryck. (HSLF-FS 2017:39).
Allmänna råd om emaljretinerad konstruktion som provisorisk ersättning,
tillstånd 5031, 5033, 5036 och 5037
Vid en- eller tvåtandslucka kan en emaljretinerad bro behöva användas som temporär lösning under läkningstid. I de fall det i den dokumenterade behandlingsplanen framgår att konstruktionen är avsedd som temporär terapi bör såväl den emaljretinerade bron som den slutliga terapin vara ersättningsberättigande. (HSLF-FS 2017:39).
24 Senaste lydelse av rubrik TLVFS 2008:1 25 Senaste lydelse av rubrik TLVFS 2010:2 26 Senaste lydelse av rubrik TLVFS 2010:2.
Allmänna råd om entandslucka vid separation av molar i tandposition 6 eller 5,
Tillstånd 5031 eller 5036 kan även avse en tandlucka som uppkommer efter separation av den mesiala eller distala roten av en molar i tandposition 6 eller i position 5 om första molaren bytt tandposition. (HSLF-FS 2017:39).
Allmänna råd om bräckligt ändstöd, tillstånd 5036 och 5037
Rotfyllt stöd med bräcklig rot kan till exempel vara vid
− rot med stift vars dimension överstiger omgivande dentinväggars sammanlagda tjocklek eller har en ogynnsam riktning som avviker från rotkanalen, eller
− rot vars övre begränsning ligger nära benkanten.
Ogynnsam rotanatomi kan till exempel vara vid
− tunn, gracil rot, eller
− konisk rot.
Kort rot bör anses föreligga när längden är mindre än två tredjedelar av normal rotlängd. Parodontal nedbrytning som medför bräckligt ändstöd kan till exempel vara
− när benstödet är mindre än hälften av ursprungligt benstöd,
− vid vertikal benficka, eller
− vid ogynnsam/ökad mobilitet.
Ogynnsam påbitning kan föreligga
− vid ogynnsamma bettförhållanden som till exempel djupbett, korsbett, saxbett eller inverteringar, eller
− ogynnsamma belastningsförhållanden till exempel när få tänder ockluderar eller vid uttalad bruxism.
Kort/bräcklig klinisk krona kan till exempel vara vid
− låg dentinpelare, eller
− dentinpelare med fyllningar vilka utgör mer än hälften av volymen.
Bräckligt ändstöd kan även anses föreligga när flera av ovanstående förhållanden finns samtidigt även om inte vart och ett av dem skulle medföra att ändstödet är bräckligt. (HSLF-FS 2017:39).
Allmänna råd om utvärdering eller belastning av implantat innan permanent konstruktion kan utföras, tillstånd 5450
Utvärdering av implantat innan permanent konstruktion utförs kan vara nödvändig vid osäker prognos för enskilda implantat. Belastning av installerade implantat innan permanent konstruktion utförs kan vara nödvändig under
− läkningstid vid reoperation eller kompletterande operation, eller
− expectansperiod när osäker prognos föreligger för granntand till den planerade implantatkonstruktionen.
Osäker prognos för implantat kan vara vid
− bentransplantat, eller
27 Senaste lydelse av rubrik TLVFS 2015:1.
28 Senaste lydelse av rubrik HSLF-FS 2016:49.
29 Senaste lydelse av rubrik TLVFS 2012:2.
− marginal benförlust vid implantatet under inläkning.
Reoperation efter implantatförlust kan vara när nytt implantat måste installeras istället för förlorat implantat och övriga installerade implantat måste belastas under läkningstiden.
Kompletterande operation kan vara
− när granntand bredvid den planerade konstruktionen har förlorats efter implantatinstallation, eller
− vid andra tillfällen när fler implantat behövs för att konstruktion ska kunna utföras.
Osäker prognos för granntand till den planerade konstruktionen kan vara när trauma eller annan skada på granntand konstaterats efter implantatinstallation. (HSLF-FS 2017:39).
Allmänna råd om tidskrävande behandling vid trauma, åtgärd 304.
Tidskrävande behandling vid trauma kan till exempel vara
− överkappning eller pulpotomi på två tänder eller fler,
− reponering av exartikulerad eller luxerad tand/tänder inklusive splinting,
− reparation av befintlig brokonstruktion för att användas som temporär ersättning.
(HSLF-FS 2017:39).
Allmänna råd om permanent tandstödd krona, åtgärd 800 och 801
Med onlay bör avses en laboratorie- eller CAD/CAM-framställd kronersättning för en tand där samtliga kuspar eller samtliga kuspar utom en är skurna. (HSLF-FS 2017:39).
Allmänna råd om annan kopplingskomponent, åtgärd 850, 852, 861–863 och 865. Annan kopplingskomponent än industriellt framställd eller fräst distans som skruvas fast separat kan till exempel vara
− onepiece distanskomponent som kronan byggs direkt på,
− integrerad distans eller kopplingsbricka mellan implantat och implantatkrona/implantatkonstruktion, och som är industriellt framställd eller fräst. (HSLF-FS 2017:39).
Allmänna råd om implantatförankrad bro, underkäke, åtgärd 865
Där prognosen bedöms vara god kan i speciella fall en bro på tre implantat vara ersättningsberättigande. Faktorer som kan påverka är implantatplacering, käkens storlek, krafter i bettet och benkvalitet. (HSLF-FS 2017:39).
Allmänna råd om reparation/ombyggnad av fast implantatförankrad konstruktion med tandteknisk insats, åtgärd 883
Annan reparation/ombyggnad av fast implantatförankrad konstruktion med tandteknisk insats kan till exempel vara reparation av en implantatförankrad bro utan nytt porslin eller av en barkonstruktion för en täckprotes. (HSLF-FS 2017:39).
30 Senaste lydelse av rubrik TLVFS 2014:6.
31 Senaste lydelse av rubrik TLVFS 2014:6.
32 Senaste lydelse av rubrik HSLF-FS 2016:49.
Slutförd åtgärd
Dessa allmänna råd har genom (TLVFS 2009:6) ersatts av allmänna råd i anslutning till 4 §.
Diagnos/tillstånd 4882, 5036, 5037, 5445
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 4882, 5445, 5446
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5005
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5071
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
Diagnos/tillstånd 5071 och 5072
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5072
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
Diagnos/tillstånd 5445
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5446
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5446 och regel E.11
Ombyggnad/tillbyggnad av befintlig implantatkonstruktion vid ny tand- eller implantatförlust
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Kompletteringsåtgärd, specialist, 491, 492, 591, 691, 891
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
2018:23
Allmänna råd om överextenderade kronor/broar som ger vävnadsskada, tillstånd 3043 och 3046. Parodontal sjukdom eller annan vävnadsskada bör i första hand behandlas med åtgärder inom 300- och 400-serien. I vissa fall när en överextenderad krona orsakar parodontit eller annan vävnadsskada kan överskott behöva slipas bort eller kronan eller bron behöva avlägsnas som en del i infektionsbehandlingen för att behandlingen ska lyckas. När det är nödvändigt bör en ny konstruktion vara ersättningsberättigande om behandling av tandlösheten omfattas av tandvårdsstödet eller tandpositionen inryms inom regel D.3. Dokumentation av att behandlingen är nödvändig kan ske med foto eller befintlig aktuell röntgen tillsammans med beskrivning i patientjournalen.
Allmänna råd om tänder kvar under behandling för att retinera provisorisk ersättning, tillstånd 5001, 5002, 5012–5016, 5034 och 5035. Vid uppräknade tillstånd för tandlöshet kan tänder som ska tas bort behöva behållas en tid under en behandling. Det kan till exempel behövas för att kunna retinera en temporär bro eller protes under behandlingstiden. Det innebär att det vid tidpunkter under en behandling finns fler tänder kvar än vad tillståndet anger. Beskrivning i patientjournal med motivering för varför tänder med extraktionsdiagnos behålls fram till färdig konstruktion bör finnas. Rapportering av åtgärder sker inom det tillstånd som den slutliga konstruktionen ska utföras. Exempel: Tillstånd 5016 Friändstandlöshet vänster överkäke som går över till 13. En behandling med delimplantat 12–25 planeras. Tänderna 21 och 24 behålls under läknings- och behandlingstiden för att kunna retinera en temporär protes. Åtgärd för operation av implantat och åtgärd för implantat rapporteras inom tillstånd 5016. Tänderna 21 och 24 extraheras i samband med distansanslutning/definitivavtryck.
Allmänna råd om emaljretinerad konstruktion som provisorisk ersättning, tillstånd 5031, 5033, 5036 och 5037. Vid en- eller tvåtandslucka kan en emaljretinerad bro behöva användas som temporär lösning under läkningstid. I de fall det i den dokumenterade behandlingsplanen framgår att konstruktionen är avsedd som temporär terapi bör såväl den emaljretinerade bron som den slutliga terapin vara ersättningsberättigande.
Allmänna råd om entandslucka vid separation av molar i tandposition 6 eller 5, tillstånd 5031 och 5036. Tillstånd 5031 eller 5036 kan även avse en tandlucka som uppkommer efter separation av den mesiala eller distala roten av en molar i tandposition 6 eller i position 5 om första molaren bytt tandposition.
Allmänna råd om bräckligt ändstöd, tillstånd 5036 och 5037. Rotfyllt stöd med bräcklig rot kan till exempel vara vid rot med stift vars dimension överstiger omgivande dentinväggars sammanlagda tjocklek eller har en ogynnsam riktning som avviker från rotkanalen, eller rot vars övre begränsning ligger nära benkanten. Ogynnsam rotanatomi kan till exempel vara vid tunn, gracil rot, eller konisk rot. Kort rot bör anses föreligga när längden är mindre än två tredjedelar av normal rotlängd. Parodontal nedbrytning som medför bräckligt ändstöd kan till exempel vara när benstödet är mindre än hälften av ursprungligt benstöd, vid vertikal benficka, ellervid ogynnsam/ökad mobilitet. Ogynnsam påbitning kan föreligga vid ogynnsamma bettförhållanden som till exempel djupbett, korsbett, saxbett eller inverteringar, ellerogynnsamma belastningsförhållanden till exempel när få tänder ockluderar eller vid uttalad bruxism. Kort/bräcklig klinisk krona kan till exempel vara vid låg dentinpelare, ellerdentinpelare med fyllningar vilka utgör mer än hälften av volymen. Bräckligt ändstöd kan även anses föreligga när flera av ovanstående förhållanden finns samtidigt även om inte vart och ett av dem skulle medföra att ändstödet är bräckligt.
Allmänna råd om utvärdering eller belastning av implantat innan permanent konstruktion kan utföras, tillstånd 5450. Utvärdering av implantat innan permanent konstruktion utförs kan vara nödvändig vid osäker prognos för enskilda implantat. Belastning av installerade implantat innan permanent konstruktion utförs kan vara nödvändig underläkningstid vid reoperation eller kompletterande operation, eller expektansperiod när osäker prognos föreligger för granntand till den planerade implantatkonstruktionen. Osäker prognos för implantat kan vara vid bentransplantat, eller marginal benförlust vid implantatet under inläkning. Reoperation efter implantatförlust kan vara när nytt implantat måste installeras i stället för förlorat implantat och övriga installerade implantat måste belastas under läkningstiden. Kompletterande operation kan vara när granntand bredvid den planerade konstruktionen har förlorats efter implantatinstallation, eller vid andra tillfällen när fler implantat behövs för att konstruktion ska kunna utföras. Osäker prognos för granntand till den planerade konstruktionen kan vara när trauma eller annan skada på granntand konstaterats efter implantatinstallation.
Allmänna råd om omfattande undersökning, åtgärd 107. En omfattande undersökning kan exempelvis vara en fullständig parodontal undersökning med fickstatus samt behandlingsplanering för patient med generell parodontal sjukdom, undersökning och bedömning inför bettrehabilitering av tänder, bettförhållanden, käkben, slemhinnor och bettanalys samt behandlingsförslag, undersökning av smärtproblematik som kräver flera olika diagnostiska metoder där smärtan inte tydligt kan härledas till tänder, undersökning inför käkkirurgiskt ingrepp när bedömning krävs av anatomiska förhållanden, benmängd eller benkvalitet samt medicinska förhållanden, undersökning av bettförhållanden samt behandlingsförslag inför ortodontisk behandling, diagnostik efter smärtbehandling eller behandling av parodontal sjukdom där undersökningen har motsvarande omfattning som i ovan nämnda strecksatser, eller undersökning av akuta problem där orsaken kan vara multifaktoriell, svårdiagnosticerad eller kräver mer omfattande planering av behandlingen.
Allmänna råd om extraoral röntgenundersökning, åtgärd 125. Extraoral röntgenundersökning kan till exempel vara profilröntgen, frontalröntgen, käkledsundersökning med panoramaröntgenapparat, snedlateral, tomografiundersökning med panoramaröntgenapparat.
**Allmänna råd om tidskrävande behandling vid trauma, åtgärd 304. ** Tidskrävande behandling vid trauma kan till exempel vara överkappning eller pulpotomi på två tänder eller fler, reponering av exartikulerad eller luxerad tand/tänder inklusive splinting, reparation av befintlig brokonstruktion för att användas som temporär ersättning.
Allmänna råd om permanent tandstödd krona, åtgärd 800 och 801. Med onlay bör avses en laboratorie- eller CAD/CAM-framställd kronersättning för en tand där samtliga kuspar eller samtliga kuspar utom en är skurna.
Allmänna råd om implantatstödd bro, underkäke, åtgärd 865. Där prognosen bedöms vara god kan i speciella fall en bro på tre implantat vara ersättningsberättigande. Faktorer som kan påverka är implantatplacering, käkens storlek, krafter i bettet och benkvalitet.
Allmänna råd om reparation/ombyggnad av fast implantatstödd konstruktion med tandteknisk insats, åtgärd 883. Annan reparation/ombyggnad av fast implantatstödd konstruktion med tandteknisk insats kan till exempel vara reparation av en implantatstödd bro utan nytt porslin eller av en barkonstruktion för en täckprotes.
2019:9
Tillstånd
Dessa allmänna råd har genom (TLVFS 2014:6) ersatts av allmänna råd i anslutning till 2 §.
Allmänna råd om överextenderade kronor/broar som ger vävnadsskada, tillstånd 3043 och 3046.
Parodontal sjukdom eller annan vävnadsskada bör i första hand behandlas med åtgärder inom 300- och 400-serien. I vissa fall när en överextenderad krona orsakar parodontit eller annan vävnadsskada kan överskott behöva slipas bort eller kronan eller bron behöva avlägsnas som en del i infektionsbehandlingen för att behandlingen ska lyckas. När det är nödvändigt bör en ny konstruktion vara ersättningsberättigande om behandling av tandlösheten omfattas av tandvårdsstödet eller tandpositionen inryms inom regel D.3. Dokumentation av att behandlingen är nödvändig kan ske med foto eller befintlig aktuell röntgen tillsammans med beskrivning i patientjournalen. (HSLF-FS 2017:39).
Allmänna råd om tänder kvar under behandling för att retinera provisorisk ersättning, tillstånd 5001, 5002, 5012–5016, 5034 och 5035.
Vid uppräknade tillstånd för tandlöshet kan tänder som ska tas bort behöva behållas en tid under en behandling. Det kan till exempel behövas för att kunna retinera en temporär bro eller protes under behandlingstiden. Det innebär att det vid tidpunkter under en behandling finns fler tänder kvar än vad tillståndet anger. Beskrivning i patientjournal med motivering för varför tänder med extraktionsdiagnos behålls fram till färdig konstruktion bör finnas. Rapportering av åtgärder sker inom det tillstånd som den slutliga konstruktionen ska utföras.
Exempel: Tillstånd 5016 Friändstandlöshet vänster överkäke som går över till 13. En behandling med delimplantat 12–25 planeras. Tänderna 21 och 24 behålls under läknings- och behandlingstiden för att kunna retinera en temporär protes. Åtgärd för operation av implantat och åtgärd för implantat rapporteras inom tillstånd 5016. Tänderna 21 och 24 extraheras i samband med distansanslutning/definitivavtryck. (HSLF-FS 2017:39).
Allmänna råd om emaljretinerad konstruktion som provisorisk ersättning, tillstånd 5031, 5032, 5033, 5036 och 5037.
Vid en- eller tvåtandslucka kan en emaljretinerad bro behöva användas som temporär lösning under läkningstid. I de fall det i den dokumenterade behandlingsplanen framgår att konstruktionen är avsedd som temporär terapi bör såväl den emaljretinerade bron som den slutliga terapin vara ersättningsberättigande. (HSLF-FS 2017:39).
Allmänna råd om entandslucka vid separation av molar i tandposition 6 eller 5, tillstånd 5031 och 5036.
Tillstånd 5031 eller 5036 kan även avse en tandlucka som uppkommer efter separation av den mesiala eller distala roten av en molar i tandposition 6 eller i position 5 om första molaren bytt tandposition. (HSLF-FS 2017:39).
Allmänna råd om bräckligt ändstöd, tillstånd 5036 och 5037.
Rotfylld tand med bräcklig rot kan till exempel vara vid
− rot med stift vars dimension överstiger omgivande dentinväggars sammanlagda tjocklek eller har en ogynnsam riktning som avviker från rotkanalen, eller
− rot vars övre begränsning ligger nära benkanten.
Ogynnsam rotanatomi kan till exempel vara vid
− tunn, gracil rot, eller
− konisk rot.
Kort rot bör anses föreligga när längden är mindre än två tredjedelar av normal rotlängd.
Parodontal nedbrytning som medför bräckligt ändstöd kan till exempel vara
− när benstödet är mindre än hälften av ursprungligt benstöd,
− vid vertikal benficka, eller
− vid ogynnsam/ökad mobilitet.
Ogynnsam påbitning kan föreligga
− vid ogynnsamma bettförhållanden som till exempel djupbett, korsbett, saxbett eller inverteringar, eller
− ogynnsamma belastningsförhållanden till exempel när få tänder ockluderar eller vid uttalad bruxism.
Kort/bräcklig klinisk krona kan till exempel vara vid
− låg dentinpelare, eller
− dentinpelare med fyllningar vilka utgör mer än hälften av volymen.
Bräckligt ändstöd kan även anses föreligga när flera av ovanstående förhållanden finns samtidigt även om inte vart och ett av dem skulle medföra att ändstödet är bräckligt.
(HSLF-FS 2017:39).
Allmänna råd om utvärdering eller belastning av implantat innan permanent konstruktion kan utföras, tillstånd 5450.
Utvärdering av implantat innan permanent konstruktion utförs kan vara nödvändig vid osäker prognos för enskilda implantat. Belastning av installerade implantat innan permanent konstruktion utförs kan vara nödvändig under
− läkningstid vid reoperation eller kompletterande operation, eller
− expektansperiod när osäker prognos föreligger för granntand till den planerade implantatkonstruktionen.
Osäker prognos för implantat kan vara vid
− bentransplantat, eller
− marginal benförlust vid implantatet under inläkning.
Reoperation efter implantatförlust kan vara när nytt implantat måste installeras i stället för förlorat implantat och övriga installerade implantat måste belastas under läkningstiden.
Kompletterande operation kan vara
− när granntand bredvid den planerade konstruktionen har förlorats efter implantatinstallation, eller
− vid andra tillfällen när fler implantat behövs för att konstruktion ska kunna utföras.
Osäker prognos för granntand till den planerade konstruktionen kan vara när trauma eller annan skada på granntand konstaterats efter implantatinstallation. (HSLF-FS 2017:39).
Allmänna råd om omfattande undersökning, åtgärd 107.
En omfattande undersökning kan exempelvis vara en
− fullständig parodontal undersökning med fickstatus samt behandlingsplanering för patient med generell parodontal sjukdom,
− undersökning och bedömning inför bettrehabilitering av tänder, bettförhållanden, käkben, slemhinnor och bettanalys samt behandlingsförslag,
− undersökning av smärtproblematik som kräver flera olika diagnostiska metoder där smärtan inte tydligt kan härledas till tänder,
− undersökning inför käkkirurgiskt ingrepp när bedömning krävs av anatomiska förhållanden, benmängd eller benkvalitet samt medicinska förhållanden,
− undersökning av bettförhållanden samt behandlingsförslag inför ortodontisk behandling,
− diagnostik efter smärtbehandling eller behandling av parodontal sjukdom där undersökningen har motsvarande omfattning som i ovan nämnda strecksatser, eller
− undersökning av akuta problem där orsaken kan vara multifaktoriell, svårdiagnosticerad eller kräver mer omfattande planering av behandlingen. (HSLF-FS 2018:23).
Allmänna råd om extraoral röntgenundersökning, åtgärd 125.
Extraoral röntgenundersökning kan till exempel vara
− profilröntgen,
− frontalröntgen,
− käkledsundersökning med panoramaröntgenapparat,
− snedlateral,
− tomografiundersökning med panoramaröntgenapparat. (HSLF-FS 2018:23).
Allmänna råd om tidskrävande behandling vid trauma, åtgärd 304.
Tidskrävande behandling vid trauma kan till exempel vara
− överkappning eller pulpotomi på två tänder eller fler,
− reponering av exartikulerad eller luxerad tand/tänder inklusive splinting,
− reparation av befintlig brokonstruktion för att användas som temporär ersättning. (HSLF-FS 2017:39).
Allmänna råd om permanent tandstödd krona, åtgärd 800 och 801.
Med onlay bör avses en laboratorie- eller CAD/CAM-framställd kronersättning för en tand där samtliga kuspar eller samtliga kuspar utom en är skurna. (HSLF-FS 2017:39).
Allmänna råd om implantatstödd bro, underkäke, åtgärd 865.
Där prognosen bedöms vara god kan i speciella fall en bro på tre implantat vara ersättningsberättigande. Faktorer som kan påverka är implantatplacering, käkens storlek, krafter i bettet och benkvalitet. (HSLF-FS 2018:23).
Allmänna råd om reparation/ombyggnad av fast implantatstödd konstruktion med tandteknisk insats, åtgärd 883.
Annan reparation/ombyggnad av fast implantatstödd konstruktion med tandteknisk insats kan till exempel vara reparation av en implantatstödd bro utan nytt porslin eller av en barkonstruktion för en täckprotes. (HSLF-FS 2018:23).
Allmänna råd om annan kopplingskomponent, åtgärd 850, 852, 861–863 och 865.
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (HSLF-FS 2018:23).
Slutförd åtgärd
Dessa allmänna råd har genom (TLVFS 2009:6) ersatts av allmänna råd i anslutning till 4 §.
Diagnos/tillstånd 4882, 5036, 5037, 5445
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 4882, 5445, 5446
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5005
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5071
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
Diagnos/tillstånd 5071 och 5072
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5072
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
Diagnos/tillstånd 5445
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5446
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5446 och regel E.11
Ombyggnad/tillbyggnad av befintlig implantatkonstruktion vid ny tand- eller implantatförlust
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Kompletteringsåtgärd, specialist, 491, 492, 591, 691, 891
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
2020:28
Bilaga 3 Allmänna råd till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter om statligt tandvårdsstöd
Tillstånd
Dessa allmänna råd har genom (TLVFS 2014:6) ersatts av allmänna råd i anslutning till 2 §.
Allmänna råd om överextenderade kronor/broar som ger vävnadsskada, tillstånd 3043 och 3046
Parodontal sjukdom eller annan vävnadsskada bör i första hand behandlas med åtgärder inom 300- och 400-serien. I vissa fall när en överextenderad krona orsakar parodontit eller annan vävnadsskada kan överskott behöva slipas bort eller kronan eller bron behöva avlägsnas som en del i infektionsbehandlingen för att behandlingen ska lyckas. När det är nödvändigt bör en ny konstruktion vara ersättningsberättigande om behandling av tandlösheten omfattas av tandvårdsstödet eller tandpositionen inryms inom regel D.3. Dokumentation av att behandlingen är nödvändig kan ske med foto eller befintlig aktuell röntgen tillsammans med beskrivning i patientjournalen. (HSLF-FS 2017:39).
Allmänna råd om tänder kvar under behandling för att retinera provisorisk ersättning, tillstånd 5001, 5002, 5012–5016, 5034 och 5035
Vid uppräknade tillstånd för tandlöshet kan tänder som ska tas bort behöva behållas en tid under en behandling. Det kan till exempel behövas för att kunna retinera en temporär bro eller protes under behandlingstiden. Det innebär att det vid tidpunkter under en behandling finns fler tänder kvar än vad tillståndet anger. Beskrivning i patientjournal med motivering för varför tänder med extraktionsdiagnos behålls fram till färdig konstruktion bör finnas. Rapportering av åtgärder sker inom det tillstånd som den slutliga konstruktionen ska utföras.
Exempel: Tillstånd 5016 Friändstandlöshet vänster överkäke som går över till 13. En behandling med delimplantat 12–25 planeras. Tänderna 21 och 24 behålls under läknings- och behandlingstiden för att kunna retinera en temporär protes. Åtgärd för operation av implantat och åtgärd för implantat rapporteras inom tillstånd 5016. Tänderna 21 och 24 extraheras i samband med distansanslutning/definitivavtryck. (HSLF-FS 2017:39).
Allmänna råd om emaljretinerad konstruktion som provisorisk ersättning, tillstånd 5031, 5033, 5036 och 5037 Råd text
Vid en- eller tvåtandslucka kan en emaljretinerad bro behöva användas som temporär lösning under läkningstid. I de fall det i den dokumenterade behandlingsplanen framgår att konstruktionen är avsedd som temporär terapi bör såväl den emaljretinerade bron som den slutliga terapin vara ersättningsberättigande. (HSLF-FS 2019:9).
Allmänna råd om entandslucka vid separation av molar i tandposition 6 eller 5, tillstånd 5031 och 5036
Tillstånd 5031 eller 5036 kan även avse en tandlucka som uppkommer efter separation av den mesiala eller distala roten av en molar i tandposition 6 eller i position 5 om första molaren bytt tandposition. (HSLF-FS 2017:39).
Allmänna råd om bräckligt ändstöd, tillstånd 5036 och 5037[1]
Rotfylld tand med bräcklig rot kan till exempel vara vid
− rot med stift vars dimension överstiger omgivande dentinväggars sammanlagda tjocklek eller har en ogynnsam riktning som avviker från rotkanalen, eller
− rot vars övre begränsning ligger nära benkanten.
Ogynnsam rotanatomi kan till exempel vara vid
− tunn, gracil rot, eller
− konisk rot.
Kort rot bör anses föreligga när längden är mindre än två tredjedelar av normal rotlängd.
Parodontal nedbrytning som medför bräckligt ändstöd kan till exempel vara
− när benstödet är mindre än hälften av ursprungligt benstöd,
− vid vertikal benficka, eller
− vid ogynnsam/ökad mobilitet.
Ogynnsam påbitning kan föreligga
− vid ogynnsamma bettförhållanden som till exempel djupbett, korsbett, saxbett eller inverteringar, eller
− ogynnsamma belastningsförhållanden till exempel när få tänder ockluderar eller vid uttalad bruxism.
Kort/bräcklig klinisk krona kan till exempel vara vid
− låg dentinpelare, eller
− dentinpelare med fyllningar vilka utgör mer än hälften av volymen.
Bräckligt ändstöd kan även anses föreligga när flera av ovanstående förhållanden finns samtidigt även om inte vart och ett av dem skulle medföra att ändstödet är bräckligt.
(HSLF-FS 2019:9).
Allmänna råd om utvärdering eller belastning av implantat innan permanent konstruktion kan utföras, tillstånd 5450
Utvärdering av implantat innan permanent konstruktion utförs kan vara nödvändig vid osäker prognos för enskilda implantat. Belastning av installerade implantat innan permanent konstruktion utförs kan vara nödvändig under
− läkningstid vid reoperation eller kompletterande operation, eller
− exspektansperiod när osäker prognos föreligger för granntand till den planerade implantatkonstruktionen.
Osäker prognos för implantat kan vara vid
− benaugmentation, eller
− marginal benförlust vid implantatet under inläkning.
Reoperation efter implantatförlust kan vara när nytt implantat måste installeras i stället för förlorat implantat och övriga installerade implantat måste belastas under läkningstiden.
Kompletterande operation kan vara
− när granntand bredvid den planerade konstruktionen har förlorats efter implantatinstallation, eller
− vid andra tillfällen när fler implantat behövs för att konstruktion ska kunna utföras.
Osäker prognos för granntand till den planerade konstruktionen kan vara när trauma eller annan skada på granntand konstaterats efter implantatinstallation. (HSLF-FS 2017:39).
Allmänna råd om omfattande undersökning, åtgärd 107
En omfattande undersökning kan exempelvis vara en
− fullständig parodontal undersökning med fickstatus samt behandlingsplanering för patient med generell parodontal sjukdom,
− undersökning och bedömning inför bettrehabilitering av tänder, bettförhållanden, käkben, slemhinnor och bettanalys samt behandlingsförslag,
− undersökning av smärtproblematik som kräver flera olika diagnostiska metoder där smärtan inte tydligt kan härledas till tänder,
− undersökning inför käkkirurgiskt ingrepp när bedömning krävs av anatomiska förhållanden, benmängd eller benkvalitet samt medicinska förhållanden,
− undersökning av bettförhållanden samt behandlingsförslag inför ortodontisk behandling,
− diagnostik efter smärtbehandling eller behandling av parodontal sjukdom där undersökningen har motsvarande omfattning som i ovan nämnda strecksatser, eller
− undersökning av akuta problem där orsaken kan vara multifaktoriell, svårdiagnosticerad eller kräver mer omfattande planering av behandlingen. (HSLF-FS 2018:23).
Allmänna råd om extraoral röntgenundersökning, åtgärd 125
Extraoral röntgenundersökning kan till exempel vara
− profilröntgen,
− frontalröntgen,
− käkledsundersökning med panoramaröntgenapparat,
− snedlateral,
− tomografiundersökning med panoramaröntgenapparat. (HSLF-FS 2018:23).
Allmänna råd om tidskrävande behandling vid trauma, åtgärd 304
Tidskrävande behandling vid trauma kan till exempel vara
− överkappning eller pulpotomi på två tänder eller fler,
− reponering av exartikulerad eller luxerad tand/tänder inklusive splinting,
− reparation av befintlig brokonstruktion för att användas som temporär ersättning. (HSLF-FS 2017:39).
Allmänna råd om permanent tandstödd krona, åtgärd 800 och 801
Med onlay bör avses en laboratorie- eller CAD/CAM-framställd kronersättning för en tand där samtliga kuspar eller samtliga kuspar utom en är skurna. (HSLF-FS 2017:39).
Allmänna råd om implantatstödd bro, underkäke, åtgärd 865
Där prognosen bedöms vara god kan i speciella fall en bro på tre implantat vara ersättningsberättigande. Faktorer som kan påverka är implantatplacering, käkens storlek, krafter i bettet och benkvalitet. (HSLF-FS 2018:23).
Allmänna råd om reparation/ombyggnad av fast implantatstödd konstruktion med tandteknisk insats, åtgärd 883
Annan reparation/ombyggnad av fast implantatstödd konstruktion med tandteknisk insats kan till exempel vara reparation av en implantatstödd bro utan nytt porslin eller av en barkonstruktion för en täckprotes. (HSLF-FS 2018:23).
Allmänna råd om annan kopplingskomponent, åtgärd 850, 852, 861–863 och 865
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (HSLF-FS 2018:23).
Slutförd åtgärd
Dessa allmänna råd har genom (TLVFS 2009:6) ersatts av allmänna råd i anslutning till 4 §.
Diagnos/tillstånd 4882, 5036, 5037, 5445
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 4882, 5445, 5446
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5005
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5071
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
Diagnos/tillstånd 5071 och 5072
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5072
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
Diagnos/tillstånd 5445
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5446
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5446 och regel E.11 Ombyggnad/tillbyggnad av befintlig implantatkonstruktion vid ny tand- eller implantatförlust
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Kompletteringsåtgärd, specialist, 491, 492, 591, 691, 891
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
2021:37
Allmänna råd till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter om
statligt tandvårdsstöd Tillstånd
Dessa allmänna råd har genom (TLVFS 2014:6) ersatts av allmänna råd i anslutning till 2 §.
Allmänna råd om överextenderade kronor/broar som ger vävnadsskada, tillstånd 3043 och 3046
Parodontal sjukdom eller annan vävnadsskada bör i första hand behandlas med åtgärder inom 300- och 400-serien. I vissa fall när en överextenderad krona orsakar parodontit eller annan vävnadsskada kan överskott behöva slipas bort eller kronan eller bron behöva avlägsnas som en del i infektionsbehandlingen för att behandlingen ska lyckas. När det är nödvändigt bör en ny konstruktion vara ersättningsberättigande om behandling av tandlösheten omfattas av tandvårdsstödet eller tandpositionen inryms inom regel D.3. Dokumentation av att behandlingen är nödvändig kan ske med foto eller befintlig aktuell röntgen tillsammans med beskrivning i patientjournalen.
Allmänna råd om tänder kvar under behandling för att retinera provisorisk ersättning, tillstånd 5001, 5002, 5012–5016, 5034 och 5035
Vid uppräknade tillstånd för tandlöshet kan tänder som ska tas bort behöva behållas en tid under en behandling. Det kan till exempel behövas för att kunna retinera en temporär bro eller protes under behandlingstiden. Det innebär att det vid tidpunkter under en behandling finns fler tänder kvar än vad tillståndet anger. Beskrivning i patientjournal med motivering för varför tänder med extraktionsdiagnos behålls fram till färdig konstruktion bör finnas. Rapportering av åtgärder sker inom det tillstånd som den slutliga konstruktionen ska utföras.
Exempel: Tillstånd 5016 Friändstandlöshet vänster överkäke som går över till 13. En behandling med delimplantat 12–25 planeras. Tänderna 21 och 24 behålls under läknings- och behandlingstiden för att kunna retinera en temporär protes. Åtgärd för operation av implantat och åtgärd för implantat rapporteras inom tillstånd 5016. Tänderna 21 och 24 extraheras i samband med distansanslutning/definitivavtryck.
Allmänna råd om emaljretinerad konstruktion som provisorisk ersättning, tillstånd 5031, 5032, 5033, 5036 och 5037
Vid en- eller tvåtandslucka kan en emaljretinerad bro behöva användas som temporär lösning under läkningstid. I de fall det i den dokumenterade behandlingsplanen framgår att konstruktionen är avsedd som temporär terapi bör såväl den emaljretinerade bron som den slutliga terapin vara ersättningsberättigande.
Allmänna råd om entandslucka vid separation av molar i tandposition 6 eller 5,
Tillstånd 5031 eller 5036 kan även avse en tandlucka som uppkommer efter separation av den mesiala eller distala roten av en molar i tandposition 6 eller i position 5 om första molaren bytt tandposition.
20 Bilagans senaste lydelse HSLF-FS 2020:28. 80
Allmänna råd om bräckligt ändstöd, tillstånd 5036 och 5037
Rotfylld tand med bräcklig rot kan till exempel vara vid
− rot med stift vars dimension överstiger omgivande dentinväggars sammanlagda tjocklek
eller har en ogynnsam riktning som avviker från rotkanalen, eller − rot vars övre begränsning ligger nära benkanten.
Ogynnsam rotanatomi kan till exempel vara vid − tunn, gracil rot, eller
− konisk rot.
Kort rot bör anses föreligga när längden är mindre än två tredjedelar av normal rotlängd.
Parodontal nedbrytning som medför bräckligt ändstöd kan till exempel vara − när benstödet är mindre än hälften av ursprungligt benstöd,
− vid vertikal benficka, eller
− vid ogynnsam/ökad mobilitet.
Ogynnsam påbitning kan föreligga vid
− ogynnsamma bettförhållanden som till exempel djupbett, korsbett, saxbett eller
inverteringar, eller
− ogynnsamma belastningsförhållanden som till exempel när få tänder ockluderar eller vid
uttalad bruxism.
Kort/bräcklig klinisk krona kan till exempel vara vid
− låg dentinpelare, eller
− dentinpelare med fyllningar vilka utgör mer än hälften av volymen.
Bräckligt ändstöd kan även anses föreligga när flera av ovanstående förhållanden finns samtidigt även om inte vart och ett av dem skulle medföra att ändstödet är bräckligt.
Allmänna råd om utvärdering eller belastning av implantat innan permanent
konstruktion kan utföras, tillstånd 5450
Utvärdering av implantat innan permanent konstruktion utförs kan vara nödvändig vid osäker prognos för enskilda implantat. Belastning av installerade implantat innan permanent konstruktion utförs kan vara nödvändig under
− läkningstid vid reoperation eller kompletterande operation, eller
− exspektansperiod när osäker prognos föreligger för granntand till den planerade implantatkonstruktionen.
Osäker prognos för implantat kan vara vid
− benaugmentation, eller
− marginal benförlust vid implantatet under inläkning.
Reoperation efter implantatförlust kan vara när nytt implantat måste installeras i stället för förlorat implantat och övriga installerade implantat måste belastas under läkningstiden.
Kompletterande operation kan vara
−när granntand bredvid den planerade konstruktionen har förlorats efter
implantatinstallation, eller
− vid andra tillfällen när fler implantat behövs för att konstruktion ska kunna utföras.
Osäker prognos för granntand till den planerade konstruktionen kan vara när trauma eller annan skada på granntand konstaterats efter implantatinstallation.
Allmänna råd om omfattande undersökning, åtgärd 107
En omfattande undersökning kan exempelvis vara en
− fullständig parodontal undersökning med fickstatus samt behandlingsplanering för patient
med generell parodontal sjukdom,
− undersökning och bedömning inför bettrehabilitering av tänder, bettförhållanden, käkben,
slemhinnor och bettanalys samt behandlingsförslag,
− undersökning av smärtproblematik som kräver flera olika diagnostiska metoder där
smärtan inte tydligt kan härledas till tänder,
− undersökning inför käkkirurgiskt ingrepp när bedömning krävs av anatomiska
förhållanden, benmängd eller benkvalitet samt medicinska förhållanden,
− undersökning av bettförhållanden samt behandlingsförslag inför ortodontisk behandling, − diagnostik efter smärtbehandling eller behandling av parodontal sjukdom där
undersökningen har motsvarande omfattning som i ovan nämnda strecksatser, eller
− undersökning av akuta problem där orsaken kan vara multifaktoriell, svårdiagnosticerad
eller kräver mer omfattande planering av behandlingen.
Allmänna råd om fullständig parodontal undersökning eller fördjupad karies-
utredning, utförd av tandhygienist, åtgärd 114
En fullständig parodontal undersökning kan exempelvis vara en
− kompletterande parodontal undersökning med fullständigt parodontalt status efter
undersökning hos tandläkare eller basundersökning åtgärd 111, hos tandhygienist,
− utvärdering av behandlingsresultat med förnyat fullständigt parodontalt status cirka tre
månader efter avslutad parodontal behandling.
Åtgärden kan även användas som en enskild undersökning med fullständigt parodontalt status inför parodontal behandling eller vid misstanke om parodontal sjukdom.
En fördjupad kariesutredning kan exempelvis vara
− att genomföra och utvärdera en kostanamnes,
− att använda och gå igenom ett datorbaserat riskbedömningssystem (t.ex. Cariogram),
− en utvärdering av behandlingsresultat efter intensiv kariesprofylax hos patienter med hög
kariesrisk eller hög kariesaktivitet.
Allmänna råd om extraoral röntgenundersökning, åtgärd 125
Extraoral röntgenundersökning kan till exempel vara
− profilröntgen,
− frontalröntgen,
− käkledsundersökning med panoramaröntgenapparat, − snedlateral,
− tomografiundersökning med panoramaröntgenapparat.
Allmänna råd om tidskrävande behandling vid trauma, åtgärd 304
Tidskrävande behandling vid trauma kan till exempel vara
− överkappning eller pulpotomi på två tänder eller fler,
− reponering av exartikulerad eller luxerad tand/tänder inklusive splinting,
− reparation av befintlig brokonstruktion för att användas som temporär ersättning.
Allmänna råd om permanent tandstödd krona, åtgärd 800 och 801
Med onlay bör avses en laboratorie- eller CAD/CAM-framställd kronersättning för en tand där samtliga kuspar eller samtliga kuspar utom en är skurna.
Allmänna råd om implantatstödd bro, underkäke, åtgärd 865
Där prognosen bedöms vara god kan i speciella fall en bro på tre implantat vara ersättningsberättigande. Faktorer som kan påverka är implantatplacering, käkens storlek, krafter i bettet och benkvalitet.
Allmänna råd om reparation/ombyggnad av fast implantatstödd konstruktion med
tandteknisk insats, åtgärd 883
Annan reparation/ombyggnad av fast implantatstödd konstruktion med tandteknisk insats kan
till exempel vara reparation av en implantatstödd bro utan nytt porslin eller av en barkonstruktion för en täckprotes.
Allmänna råd om annan kopplingskomponent, åtgärd 850, 852, 861–863 och 865
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (HSLF-FS 2018:23).
Slutförd åtgärd
Dessa allmänna råd har genom (TLVFS 2009:6) ersatts av allmänna råd i anslutning till 4 §.
Diagnos/tillstånd 4882, 5036, 5037, 5445
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 4882, 5445, 5446
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5005
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5071
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
Diagnos/tillstånd 5071 och 5072
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5072
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
Diagnos/tillstånd 5445
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5446
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5446 och regel E.11 Ombyggnad/tillbyggnad av befintlig implantatkonstruktion vid ny tand- eller implantatförlust
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Kompletteringsåtgärd, specialist, 491, 492, 591, 691, 891
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
2022:26
Tillstånd
Dessa allmänna råd har genom (TLVFS 2014:6) ersatts av allmänna råd i anslutning till 2 §.
Allmänna råd om överextenderade kronor/broar som ger vävnadsskada, tillstånd 3043
och 3046
Parodontal sjukdom eller annan vävnadsskada bör i första hand behandlas med åtgärder inom 300- och 400-serien. I vissa fall när en överextenderad krona orsakar parodontit eller annan vävnadsskada kan överskott behöva slipas bort eller kronan eller bron behöva avlägsnas som en del i infektionsbehandlingen för att behandlingen ska lyckas. När det är nödvändigt bör en ny konstruktion vara ersättningsberättigande om behandling av tandlösheten omfattas av tandvårdsstödet eller tandpositionen inryms inom regel D.3. Dokumentation av att behandlingen är nödvändig kan ske med foto eller befintlig aktuell röntgen tillsammans med beskrivning i patientjournalen.
Allmänna råd om tänder kvar under behandling för att retinera provisorisk ersättning, tillstånd 5001, 5002, 5012–5016, 5034 och 5035
Vid uppräknade tillstånd för tandlöshet kan tänder som ska tas bort behöva behållas en tid under en behandling. Det kan till exempel behövas för att kunna retinera en temporär bro eller protes under behandlingstiden. Det innebär att det vid tidpunkter under en behandling finns fler tänder kvar än vad tillståndet anger. Beskrivning i patientjournal med motivering för varför tänder med extraktionsdiagnos behålls fram till färdig konstruktion bör finnas. Rapportering av åtgärder sker inom det tillstånd som den slutliga konstruktionen ska utföras.
Exempel: Tillstånd 5016 Friändstandlöshet vänster överkäke som går över till 13. En behandling med delimplantat 12–25 planeras. Tänderna 21 och 24 behålls under läknings- och behandlingstiden för att kunna retinera en temporär protes. Åtgärd för operation av implantat och åtgärd för implantat rapporteras inom tillstånd 5016. Tänderna 21 och 24 extraheras i samband med distansanslutning/definitivavtryck.
Allmänna råd om emaljretinerad konstruktion som provisorisk ersättning, tillstånd
5031, 5032, 5033, 5036 och 5037
Vid en- eller tvåtandslucka kan en emaljretinerad bro behöva användas som temporär lösning under läkningstid. I de fall det i den dokumenterade behandlingsplanen framgår att konstruktionen är avsedd som temporär terapi bör såväl den emaljretinerade bron som den slutliga terapin vara ersättningsberättigande.
Allmänna råd om entandslucka vid separation av molar i tandposition 6 eller 5,
Tillstånd 5031 eller 5036 kan även avse en tandlucka som uppkommer efter separation av den mesiala eller distala roten av en molar i tandposition 6 eller i position 5 om första molaren bytt tandposition.
Allmänna råd om bräckligt ändstöd, tillstånd 5036 och 5037
Rotfylld tand med bräcklig rot kan till exempel vara vid
− rot med stift vars dimension överstiger omgivande dentinväggars sammanlagda tjocklek
eller har en ogynnsam riktning som avviker från rotkanalen, eller − rot vars övre begränsning ligger nära benkanten.
Ogynnsam rotanatomi kan till exempel vara vid − tunn, gracil rot, eller
− konisk rot.
Kort rot bör anses föreligga när längden är mindre än två tredjedelar av normal rotlängd.
Parodontal nedbrytning som medför bräckligt ändstöd kan till exempel vara − när benstödet är mindre än hälften av ursprungligt benstöd,
− vid vertikal benficka, eller
− vid ogynnsam/ökad mobilitet.
Ogynnsam påbitning kan föreligga vid
− ogynnsamma bettförhållanden som till exempel djupbett, korsbett, saxbett eller
inverteringar, eller
− ogynnsamma belastningsförhållanden som till exempel när få tänder ockluderar eller vid
uttalad bruxism.
Kort/bräcklig klinisk krona kan till exempel vara vid
− låg dentinpelare, eller
− dentinpelare med fyllningar vilka utgör mer än hälften av volymen.
Bräckligt ändstöd kan även anses föreligga när flera av ovanstående förhållanden finns samtidigt även om inte vart och ett av dem skulle medföra att ändstödet är bräckligt.
Allmänna råd om utvärdering eller belastning av implantat innan permanent
konstruktion kan utföras, tillstånd 5450
Utvärdering av implantat innan permanent konstruktion utförs kan vara nödvändig vid osäker prognos för enskilda implantat. Belastning av installerade implantat innan permanent konstruktion utförs kan vara nödvändig under
− läkningstid vid reoperation eller kompletterande operation, eller
− exspektansperiod när osäker prognos föreligger för granntand till den planerade implantatkonstruktionen.
Osäker prognos för implantat kan vara vid
− benaugmentation, eller
− marginal benförlust vid implantatet under inläkning.
Reoperation efter implantatförlust kan vara när nytt implantat måste installeras i stället för förlorat implantat och övriga installerade implantat måste belastas under läkningstiden.
Kompletterande operation kan vara
−när granntand bredvid den planerade konstruktionen har förlorats efter
implantatinstallation, eller
− vid andra tillfällen när fler implantat behövs för att konstruktion ska kunna utföras.
Osäker prognos för granntand till den planerade konstruktionen kan vara när trauma eller annan skada på granntand konstaterats efter implantatinstallation.
Allmänna råd om omfattande undersökning, åtgärd 107
En omfattande undersökning kan exempelvis vara en
− fullständig parodontal undersökning med fickstatus samt behandlingsplanering för patient
med generell parodontal sjukdom,
− undersökning och bedömning inför bettrehabilitering av tänder, bettförhållanden, käkben,
slemhinnor och bettanalys samt behandlingsförslag,
− undersökning av smärtproblematik som kräver flera olika diagnostiska metoder där
smärtan inte tydligt kan härledas till tänder,
− undersökning inför käkkirurgiskt ingrepp när bedömning krävs av anatomiska
förhållanden, benmängd eller benkvalitet samt medicinska förhållanden,
− undersökning av bettförhållanden samt behandlingsförslag inför ortodontisk behandling, − diagnostik efter smärtbehandling eller behandling av parodontal sjukdom där
undersökningen har motsvarande omfattning som i ovan nämnda strecksatser, eller
− undersökning av akuta problem där orsaken kan vara multifaktoriell, svårdiagnosticerad
eller kräver mer omfattande planering av behandlingen.
Allmänna råd om fullständig parodontal undersökning eller fördjupad karies- utredning, utförd av tandhygienist, åtgärd 114
En fullständig parodontal undersökning kan exempelvis vara en
− kompletterande parodontal undersökning med fullständigt parodontalt status efter
undersökning hos tandläkare eller basundersökning åtgärd 111, hos tandhygienist,
− utvärdering av behandlingsresultat med förnyat fullständigt parodontalt status cirka tre
månader efter avslutad parodontal behandling.
Åtgärden kan även användas som en enskild undersökning med fullständigt parodontalt status inför parodontal behandling eller vid misstanke om parodontal sjukdom.
En fördjupad kariesutredning kan exempelvis vara
− att genomföra och utvärdera en kostanamnes,
− att använda och gå igenom ett datorbaserat riskbedömningssystem (t.ex. Cariogram),
− en utvärdering av behandlingsresultat efter intensiv kariesprofylax hos patienter med hög
kariesrisk eller hög kariesaktivitet.
Allmänna råd om extraoral röntgenundersökning, åtgärd 125
Extraoral röntgenundersökning kan till exempel vara
− profilröntgen,
− frontalröntgen,
− käkledsundersökning med panoramaröntgenapparat, − snedlateral,
− tomografiundersökning med panoramaröntgenapparat.
Allmänna råd om tidskrävande behandling vid trauma, åtgärd 304
Tidskrävande behandling vid trauma kan till exempel vara
− överkappning eller pulpotomi på två tänder eller fler,
− reponering av exartikulerad eller luxerad tand/tänder inklusive splinting,
− reparation av befintlig brokonstruktion för att användas som temporär ersättning.
Allmänna råd om permanent tandstödd krona, åtgärd 800 och 801
Med onlay bör avses en laboratorie- eller CAD/CAM-framställd kronersättning för en tand där samtliga kuspar eller samtliga kuspar utom en är skurna.
Allmänna råd om implantatstödd bro, underkäke, åtgärd 865
Där prognosen bedöms vara god kan i speciella fall en bro på tre implantat vara ersättningsberättigande. Faktorer som kan påverka är implantatplacering, käkens storlek, krafter i bettet och benkvalitet.
Allmänna råd om reparation/ombyggnad av fast implantatstödd konstruktion med
tandteknisk insats, åtgärd 883
Annan reparation/ombyggnad av fast implantatstödd konstruktion med tandteknisk insats kan till exempel vara reparation av en implantatstödd bro utan nytt porslin eller av en barkonstruktion för en täckprotes.
Allmänna råd om annan kopplingskomponent, åtgärd 850, 852, 861–863 och 865
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (HSLF-FS 2018:23).
Slutförd åtgärd
Dessa allmänna råd har genom (TLVFS 2009:6) ersatts av allmänna råd i anslutning till 4 §.
Diagnos/tillstånd 4882, 5036, 5037, 5445
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 4882, 5445, 5446
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5005
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5071
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
Diagnos/tillstånd 5071 och 5072
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5072
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
Diagnos/tillstånd 5445
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5446
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5446 och regel E.11 Ombyggnad/tillbyggnad av befintlig implantatkonstruktion vid ny tand- eller implantatförlust
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Kompletteringsåtgärd, specialist, 491, 492, 591, 691, 891
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).
2023:21
Tillstånd
Dessa allmänna råd har genom (TLVFS 2014:6) ersatts av allmänna råd i anslutning till 2 §.
Allmänna råd om överextenderade kronor/broar som ger vävnadsskada, tillstånd 3043 och 3046
Parodontal sjukdom eller annan vävnadsskada bör i första hand behandlas med åtgärder inom 300- och 400-serien. I vissa fall när en överextenderad krona orsakar parodontit eller annan vävnadsskada kan överskott behöva slipas bort eller kronan eller bron behöva avlägsnas som en del i infektionsbehandlingen för att behandlingen ska lyckas. När det är nödvändigt bör en ny konstruktion vara ersättningsberättigande om behandling av tandlösheten omfattas av tandvårdsstödet eller tandpositionen inryms inom regel D.3. Dokumentation av att behandlingen är nödvändig kan ske med foto eller befintlig aktuell röntgen tillsammans med beskrivning i patientjournalen.
Allmänna råd om tänder kvar under behandling för att retinera provisorisk ersättning, tillstånd 5001, 5002, 5012–5016, 5034 och 5035
Vid uppräknade tillstånd för tandlöshet kan tänder som ska tas bort behöva behållas en tid under en behandling. Det kan till exempel behövas för att kunna retinera en temporär bro eller protes under behandlingstiden. Det innebär att det vid tidpunkter under en behandling finns fler tänder kvar än vad tillståndet anger. Beskrivning i patientjournal med motivering för varför tänder med extraktionsdiagnos behålls fram till färdig konstruktion bör finnas. Rapportering av åtgärder sker inom det tillstånd som den slutliga konstruktionen ska utföras.
Exempel: Tillstånd 5016 Friändstandlöshet vänster överkäke som går över till 13. En behandling med delimplantat 12–25 planeras. Tänderna 21 och 24 behålls under läknings- och behandlingstiden för att kunna retinera en temporär protes. Åtgärd för operation av implantat och åtgärd för implantat rapporteras inom tillstånd 5016. Tänderna 21 och 24 extraheras i samband med distansanslutning/definitivavtryck.
Allmänna råd om emaljretinerad konstruktion som provisorisk ersättning, tillstånd 5031, 5032, 5033, 5036 och 5037
Vid en- eller tvåtandslucka kan en emaljretinerad bro behöva användas som temporär lösning under läkningstid. I de fall det i den dokumenterade behandlingsplanen framgår att konstruktionen är avsedd som temporär terapi bör såväl den emaljretinerade bron som den slutliga terapin vara ersättningsberättigande.
Allmänna råd om entandslucka vid separation av molar i tandposition 6 eller 5, tillstånd 5031 och 5036
Tillstånd 5031 eller 5036 kan även avse en tandlucka som uppkommer efter separation av den mesiala eller distala roten av en molar i tandposition 6 eller 5 om första molaren bytt tandposition.
25 Senaste lydelse av förutvarande bilaga 3 HLSF-FS 2022:26.
Allmänna råd om bräckligt ändstöd, tillstånd 5036 och 5037
Rotfylld tand med bräcklig rot kan till exempel vara vid
− rot med stift vars dimension överstiger omgivande dentinväggars sammanlagda tjocklek
eller har en ogynnsam riktning som avviker från rotkanalen, eller − rot vars övre begränsning ligger nära benkanten.
Ogynnsam rotanatomi kan till exempel vara vid − tunn, gracil rot, eller
− konisk rot.
Kort rot bör anses föreligga när längden är mindre än två tredjedelar av normal rotlängd.
Parodontal nedbrytning som medför bräckligt ändstöd kan till exempel vara − när benstödet är mindre än hälften av ursprungligt benstöd,
− vid vertikal benficka, eller
− vid ogynnsam/ökad mobilitet.
Ogynnsam påbitning kan föreligga vid
− ogynnsamma bettförhållanden som till exempel djupbett, korsbett, saxbett eller
inverteringar, eller
− ogynnsamma belastningsförhållanden som till exempel när få tänder ockluderar eller vid
uttalad bruxism.
Kort/bräcklig klinisk krona kan till exempel vara vid
− låg dentinpelare, eller
− dentinpelare med fyllningar vilka utgör mer än hälften av volymen.
Bräckligt ändstöd kan även anses föreligga när flera av ovanstående förhållanden finns samtidigt även om inte vart och ett av dem skulle medföra att ändstödet är bräckligt.
Allmänna råd om utvärdering eller belastning av implantat innan permanent
konstruktion kan utföras, tillstånd 5450
Utvärdering av implantat innan permanent konstruktion utförs kan vara nödvändig vid osäker prognos för enskilda implantat. Belastning av installerade implantat innan permanent konstruktion utförs kan vara nödvändig under
− läkningstid vid reoperation eller kompletterande operation, eller
− exspektansperiod när osäker prognos föreligger för granntand till den planerade implantatkonstruktionen.
Osäker prognos för implantat kan vara vid
− benaugmentation, eller
− marginal benförlust vid implantatet under inläkning.
Reoperation efter implantatförlust kan vara när nytt implantat måste installeras i stället för förlorat implantat och övriga installerade implantat måste belastas under läkningstiden.
Kompletterande operation kan vara
−när granntand bredvid den planerade konstruktionen har förlorats efter
implantatinstallation, eller
− vid andra tillfällen när fler implantat behövs för att konstruktion ska kunna utföras.
Osäker prognos för granntand till den planerade konstruktionen kan vara när trauma eller annan skada på granntand konstaterats efter implantatinstallation.
Allmänna råd om omfattande undersökning, åtgärd 107
En omfattande undersökning kan exempelvis vara en
− fullständigparodontalundersökningmedfickstatussamtbehandlingsplaneringförpatient
med generell parodontal sjukdom,
− undersökning och bedömning inför bettrehabilitering av tänder, bettförhållanden, käkben,
slemhinnor och bettanalys samt behandlingsförslag,
− undersökning av smärtproblematik som kräver flera olika diagnostiska metoder där
smärtan inte tydligt kan härledas till tänder,
− undersökning inför käkkirurgiskt ingrepp när bedömning krävs av anatomiska
förhållanden, benmängd eller benkvalitet samt medicinska förhållanden,
− undersökning av bettförhållanden samt behandlingsförslag inför ortodontisk behandling, − diagnostik efter smärtbehandling eller behandling av parodontal sjukdom där
undersökningen har motsvarande omfattning som i ovan nämnda strecksatser, eller
− undersökning av akuta problem där orsaken kan vara multifaktoriell, svårdiagnosticerad
eller kräver mer omfattande planering av behandlingen.
Allmänna råd om fullständig parodontal undersökning eller fördjupad karies-
utredning, utförd av tandhygienist, åtgärd 114
En fullständig parodontal undersökning kan exempelvis vara en
− kompletterande parodontal undersökning med fullständigt parodontalt status efter
undersökning hos tandläkare eller basundersökning åtgärd 111, hos tandhygienist,
− utvärdering av behandlingsresultat med förnyat fullständigt parodontalt status cirka tre
månader efter avslutad parodontal behandling.
Åtgärden kan även användas som en enskild undersökning med fullständigt parodontalt status inför parodontal behandling eller vid misstanke om parodontal sjukdom.
En fördjupad kariesutredning kan exempelvis vara
− att genomföra och utvärdera en kostanamnes,
− att använda och gå igenom ett datorbaserat riskbedömningssystem (t.ex. Cariogram),
− en utvärdering av behandlingsresultat efter intensiv kariesprofylax hos patienter med hög
kariesrisk eller hög kariesaktivitet.
Allmänna råd om extraoral röntgenundersökning, åtgärd 125
Extraoral röntgenundersökning kan till exempel vara
− profilröntgen,
− frontalröntgen,
− käkledsundersökning med panoramaröntgenapparat, − snedlateral,
− tomografiundersökning med panoramaröntgenapparat.
Allmänna råd om tidskrävande behandling vid trauma, åtgärd 304
Tidskrävande behandling vid trauma kan till exempel vara
− överkappning eller pulpotomi på två tänder eller fler,
− reponering av exartikulerad eller luxerad tand/tänder inklusive splinting,
− reparation av befintlig brokonstruktion för att användas som temporär ersättning.
Allmänna råd om permanent tandstödd krona, åtgärd 800 och 801
Med onlay bör avses en laboratorie- eller CAD/CAM-framställd kronersättning för en tand där samtliga kuspar eller samtliga kuspar utom en är skurna.
Allmänna råd om implantatstödd bro, underkäke, åtgärd 865
Där prognosen bedöms vara god kan i speciella fall en bro på tre implantat vara ersättningsberättigande. Faktorer som kan påverka är implantatplacering, käkens storlek, krafter i bettet och benkvalitet.
Allmänna råd om reparation/ombyggnad av fast implantatstödd konstruktion med
tandteknisk insats, åtgärd 883
Annan reparation/ombyggnad av fast implantatstödd konstruktion med tandteknisk insats kan
till exempel vara reparation av en implantatstödd bro utan nytt porslin eller av en barkonstruktion för en täckprotes.
2024:11
Tillstånd
Dessa allmänna råd har genom (TLVFS 2014:6) ersatts av allmänna råd i anslutning till 2 §.
Allmänna råd om överextenderade kronor/broar som ger vävnadsskada, tillstånd 3043
och 3046
Parodontal sjukdom eller annan vävnadsskada bör i första hand behandlas med åtgärder inom
300- och 400-serien. I vissa fall när en överextenderad krona orsakar parodontit eller annan
vävnadsskada kan överskott behöva slipas bort eller kronan eller bron behöva avlägsnas som
en del i infektionsbehandlingen för att behandlingen ska lyckas. När det är nödvändigt bör en
ny konstruktion vara ersättningsberättigande om behandling av tandlösheten omfattas av
tandvårdsstödet eller tandpositionen inryms inom regel D.3. Dokumentation av att
behandlingen är nödvändig kan ske med foto eller befintlig aktuell röntgen tillsammans med
beskrivning i patientjournalen.
Allmänna råd om tänder kvar under behandling för att retinera provisorisk ersättning,
tillstånd 5001, 5002, 5012–5016, 5034 och 5035
Vid uppräknade tillstånd för tandlöshet kan tänder som ska tas bort behöva behållas en tid under
en behandling. Det kan till exempel behövas för att kunna retinera en temporär bro eller protes
under behandlingstiden. Det innebär att det vid tidpunkter under en behandling finns fler tänder
kvar än vad tillståndet anger. Beskrivning i patientjournal med motivering för varför tänder med
extraktionsdiagnos behålls fram till färdig konstruktion bör finnas. Rapportering av åtgärder
sker inom det tillstånd som den slutliga konstruktionen ska utföras.
Exempel: Tillstånd 5016 Friändstandlöshet vänster överkäke som går över till 13. En
behandling med delimplantat 12–25 planeras. Tänderna 21 och 24 behålls under läknings- och
behandlingstiden för att kunna retinera en temporär protes. Åtgärd för operation av implantat
och åtgärd för implantat rapporteras inom tillstånd 5016. Tänderna 21 och 24 extraheras i
samband med distansanslutning/definitivavtryck.
Allmänna råd om emaljretinerad konstruktion som provisorisk ersättning, tillstånd
5031, 5032, 5033, 5036 och 5037
Vid en- eller tvåtandslucka kan en emaljretinerad bro behöva användas som temporär lösning
under läkningstid. I de fall det i den dokumenterade behandlingsplanen framgår att
konstruktionen är avsedd som temporär terapi bör såväl den emaljretinerade bron som den
slutliga terapin vara ersättningsberättigande.
Allmänna råd om entandslucka vid separation av molar i tandposition 6 eller 5,
Tillstånd 5031 eller 5036 kan även avse en tandlucka som uppkommer efter separation av den
mesiala eller distala roten av en molar i tandposition 6 eller 5 om första molaren bytt
tandposition.
Allmänna råd om bräckligt ändstöd, tillstånd 5036 och 5037
Rotfylld tand med bräcklig rot kan till exempel vara vid
− rot med stift vars dimension överstiger omgivande dentinväggars sammanlagda tjocklek
eller har en ogynnsam riktning som avviker från rotkanalen, eller
− rot vars övre begränsning ligger nära benkanten.
Ogynnsam rotanatomi kan till exempel vara vid
− tunn, gracil rot, eller
− konisk rot.
Kort rot bör anses föreligga när längden är mindre än två tredjedelar av normal rotlängd.
Parodontal nedbrytning som medför bräckligt ändstöd kan till exempel vara
− när benstödet är mindre än hälften av ursprungligt benstöd,
− vid vertikal benficka, eller
− vid ogynnsam/ökad mobilitet.
Ogynnsam påbitning kan föreligga vid
− ogynnsamma bettförhållanden som till exempel djupbett, korsbett, saxbett eller
inverteringar, eller
− ogynnsamma belastningsförhållanden som till exempel när få tänder ockluderar eller vid
uttalad bruxism.
Kort/bräcklig klinisk krona kan till exempel vara vid
− låg dentinpelare, eller
− dentinpelare med fyllningar vilka utgör mer än hälften av volymen.
Bräckligt ändstöd kan även anses föreligga när flera av ovanstående förhållanden finns
samtidigt även om inte vart och ett av dem skulle medföra att ändstödet är bräckligt.
Allmänna råd om utvärdering eller belastning av implantat innan permanent
konstruktion kan utföras, tillstånd 5450
Utvärdering av implantat innan permanent konstruktion utförs kan vara nödvändig vid osäker
prognos för enskilda implantat. Belastning av installerade implantat innan permanent
konstruktion utförs kan vara nödvändig under
− läkningstid vid reoperation eller kompletterande operation, eller
− exspektansperiod när osäker prognos föreligger för granntand till den planerade
implantatkonstruktionen.
Osäker prognos för implantat kan vara vid
− benaugmentation, eller
− marginal benförlust vid implantatet under inläkning.
Reoperation efter implantatförlust kan vara när nytt implantat måste installeras i stället för
förlorat implantat och övriga installerade implantat måste belastas under läkningstiden.
Kompletterande operation kan vara
− när granntand bredvid den planerade konstruktionen har förlorats efter
implantatinstallation, eller
− vid andra tillfällen när fler implantat behövs för att konstruktion ska kunna utföras.
Osäker prognos för granntand till den planerade konstruktionen kan vara när trauma eller annan
skada på granntand konstaterats efter implantatinstallation.
Allmänna råd om omfattande undersökning, åtgärd 107
En omfattande undersökning kan exempelvis vara en
− fullständig parodontal undersökning med fickstatus samt behandlingsplanering för patient
med generell parodontal sjukdom,
− undersökning och bedömning inför bettrehabilitering av tänder, bettförhållanden, käkben,
slemhinnor och bettanalys samt behandlingsförslag,
− undersökning av smärtproblematik som kräver flera olika diagnostiska metoder där
smärtan inte tydligt kan härledas till tänder,
− undersökning inför käkkirurgiskt ingrepp när bedömning krävs av anatomiska
förhållanden, benmängd eller benkvalitet samt medicinska förhållanden,
− undersökning av bettförhållanden samt behandlingsförslag inför ortodontisk behandling,
− diagnostik efter smärtbehandling eller behandling av parodontal sjukdom där
undersökningen har motsvarande omfattning som i ovan nämnda strecksatser, eller
− undersökning av akuta problem där orsaken kan vara multifaktoriell, svårdiagnosticerad
eller kräver mer omfattande planering av behandlingen.
Allmänna råd om fullständig parodontal undersökning eller fördjupad kariesutredning, utförd av tandhygienist, åtgärd 114
En fullständig parodontal undersökning kan exempelvis vara en
− kompletterande parodontal undersökning med fullständigt parodontalt status efter
undersökning hos tandläkare eller basundersökning åtgärd 111, hos tandhygienist,
− utvärdering av behandlingsresultat med förnyat fullständigt parodontalt status cirka tre
månader efter avslutad parodontal behandling.
Åtgärden kan även användas som en enskild undersökning med fullständigt parodontalt status
inför parodontal behandling eller vid misstanke om parodontal sjukdom.
En fördjupad kariesutredning kan exempelvis vara
− att genomföra och utvärdera en kostanamnes,
− att använda och gå igenom ett datorbaserat riskbedömningssystem (t.ex. Cariogram),
− en utvärdering av behandlingsresultat efter intensiv kariesprofylax hos patienter med hög
kariesrisk eller hög kariesaktivitet.
Allmänna råd om extraoral röntgenundersökning, åtgärd 125
Extraoral röntgenundersökning kan till exempel vara
− profilröntgen,
− frontalröntgen,
− käkledsundersökning med panoramaröntgenapparat,
− snedlateral,
− tomografiundersökning med panoramaröntgenapparat.
Allmänna råd om tidskrävande behandling vid trauma, åtgärd 304
Tidskrävande behandling vid trauma kan till exempel vara
− överkappning eller pulpotomi på två tänder eller fler,
− reponering av exartikulerad eller luxerad tand/tänder inklusive splinting,
− reparation av befintlig brokonstruktion för att användas som temporär ersättning.
Allmänna råd om permanent tandstödd krona, åtgärd 800 och 801
Med onlay bör avses en laboratorie- eller CAD/CAM-framställd kronersättning för en tand där
samtliga kuspar eller samtliga kuspar utom en är skurna.
Allmänna råd om implantatstödd bro, underkäke, åtgärd 865
Där prognosen bedöms vara god kan i speciella fall en bro på tre implantat vara
ersättningsberättigande. Faktorer som kan påverka är implantatplacering, käkens storlek,
krafter i bettet och benkvalitet.
Allmänna råd om reparation/ombyggnad av fast implantatstödd konstruktion med
tandteknisk insats, åtgärd 883
Annan reparation/ombyggnad av fast implantatstödd konstruktion med tandteknisk insats kan
till exempel vara reparation av en implantatstödd bro utan nytt porslin eller av en
barkonstruktion för en täckprotes.
Allmänna råd om annan kopplingskomponent, åtgärd 850, 852, 861–863 och 865
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (HSLF-FS 2018:23).
Slutförd åtgärd
Dessa allmänna råd har genom (TLVFS 2009:6) ersatts av allmänna råd i anslutning till 4 §.
Diagnos/tillstånd 4882, 5036, 5037, 5445
Diagnos/tillstånd 4882, 5445, 5446
Diagnos/tillstånd 5005
Diagnos/tillstånd 5071 och 5072
Diagnos/tillstånd 5445
Diagnos/tillstånd 5446
Diagnos/tillstånd 5446 och regel E.11 Ombyggnad/tillbyggnad av befintlig
implantatkonstruktion vid ny tand- eller implantatförlust
Regel E.4, E.5, E.6 och E.9, Åtgärd 101–105
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2010:2).
Diagnos/tillstånd 5071, Diagnos/tillstånd 5072
Kompletteringsåtgärd, specialist, 491, 492, 591, 691, 891
Dessa allmänna råd har upphört att gälla genom (TLVFS 2012:2).