Åtgärd 342 utgår vid tillstånd 3041 och tillstånd 3042

Bakgrund: Kriterierna när åtgärd 342 Sjukdomsbehandlande åtgärder av parodontal sjukdom eller periimplantit, större omfattning kan tillämpas föreligger inte vid gingivit (tandköttsinflammation) eller vid mukosit (inflammation i tandköttet runt implantat). Åtgärd 342 bör därmed inte finnas med som ersättningsberättigande åtgärd vid tillstånd för gingivit eller för mukosit. Det finns andra ersättningsberättigande åtgärder för behandling av gingivit och mukosit.

Förändring: Åtgärd 342 utgår som ersättningsberättigande åtgärd vid tillstånd 3041 Gingivit (akut och kronisk) och tillstånd 3042 Mukosit vid implantat.

Åtgärd 429, 435, 436 och 882 tillförs tillstånd 3046

Bakgrund: Sjukdomsbehandlingar är prioriterade inom tandvårdsstödet. Behandling av sjukdom bör vara ersättningsberättigande även när den inte är vanligt förekommande. Det finns annan sjukdom än periimplantit (tillstånd 3044) som kan medföra att ett implantat måste opereras eller tas bort. I tillstånd 3046 Andra sjukdomar och tillstånd i tandköttet och vävnaderna kring tänder och tandimplantat saknas åtgärder för borttagande av implantat.

Förändring: Åtgärder för att ta bort implantat (åtgärd 429 Operativt avlägsnande av implantat, per operationstillfälle, 435 Avlägsnande av ett implantat, 436 Avlägsnande av implantat, enkel) tillförs tillstånd 3046 _Andra sjukdomar och tillstånd i tandköttet och vävnaderna kring tänder och tandimplantat. _

I samband med borttagande av implantat kan även implantatbroar behöva monteras av och efter behandling monteras åter varför även åtgärd 882 Av- och återmontering av implantatförankrad bro, bör tillföras.

Åtgärd 441 tillförs tillstånd 3065

Bakgrund: Åtgärd 441 Plastik, enklare parodontalkirurgi vid en eller två tänder eller vid periimplantit vid ett enstaka implantat, per operationstillfälle, har saknats som ersättningsberättigande tandvårdsåtgärd i tillstånd 3065 eftersom rotseparation och extraktion av del av molar kan behöva utföras vid kron-rot fraktur.

Förändring: Åtgärd 441 Plastik, enklare parodontalkirurgi vid en eller två tänder eller vid periimplantit vid ett enstaka implantat, per operationstillfälle tillförs tillstånd 3065 Kron-rot fraktur.

Termen aktiv skada utgår från inledningstext till D-regler

Bakgrund: Det finns tolkningssvårigheter av "aktiv skada", till exempel vid abrasion, attrition och erosion. Det har för dessa tillstånd varit svårt att avgöra om det är ett pågående slitage eller inte. Texten om aktiv skada är dessutom inte tillämpbar på alla tillstånd för reparativ vård.

För att reparativ vård ska vara ersättningsberättigande inom det statliga tandvårdsstödet krävs att en skada finns. Det räcker inte med risk för att en tand ska frakturera eller risk för att en fyllning ska lossna. I den tidigare tandvårdsförsäkringen lämnades ersättning även vid sådan vård. Det nuvarande tandvårdsstödet utgår således från att det föreligger en diagnos eller ett tillstånd som finns beskrivet i ersättningsreglerna.

Om en skada har åtgärdats med till exempel en kompositfyllning finns inte längre tillstånd för skadan kvar. Odontologiskt kan det ibland uppfattas som en lösning på kort sikt att utföra fyllningar för att senare utföra kronor. För de fall en fyllning behöver användas som temporär lösning under en övergångsperiod finns sjukdomsbehandlande åtgärder för temporära och långtidstemporära fyllningar inom tandvårdsstödet.

Villkoren om aktiv skada för karies och fraktur anger att reparation endast är ersättnings­berättigande vid dentinkaries som måste åtgärdas och vid fraktur av sådan omfattning att den måste åtgärdas med reparation. Det vill säga vid karies endast i emaljen eller vid mycket små frakturer som kan putsas till eller lämnas utan åtgärd är reparativ vård inte ersättningsberättigande. Dessa villkor bör gälla för tillstånd som avser karies eller frakturer.

Förändring: Den inledande texten efter tillstånd i avsnitt D. Reparativ vård om aktiv skada, som ett generellt villkor för ersättning, föreslås utgå. De delar om aktiv skada som beskriver när fyllning eller krona är ersättningsberättigande vid karies, fraktur eller förlust av tandsubstans eller fyllningsmaterial läggs i stället in i en regel D.7 som förs in i tillämpliga tillstånd.

TLV planerar att beskriva i handboken om grunderna för när tandvård är ersättningsberättigande inom tandvårdsstödet.

D-reglerna ensas språkligt

Bakgrund: En översyn och justering av begreppen i D-reglerna och i rubrikerna för tillstånd inom 4000-serien är nödvändig för att ensa språkbruket mellan regler och berörda tillstånd. Samma begrepp bör användas i reglerna och i de tillstånd där de gäller. I nuvarande föreskriftstext används till exempel endast begreppet defekt i regel D.3. Det blir därmed otydligt hur regeln kan tillämpas för till exempel begreppet fraktur.

Defekt är ett begrepp som används på ett flertal ställen i föreskriften. Det är ett vitt begrepp som bör förtydligas där det är möjligt. För karies och extern resorption är det kavitet som avses. När det gäller abrasion, attrition eller erosion är det tandslitage som avses. Begreppet tandslitage är ett etablerat samlingsnamn för abrasion, attrition och erosion.

I tillstånd 4080 och 4081 finns både begreppen substansförlust och fraktur av kronsubstans. I tillstånd 4771 och 4772 finns förlust av fyllningsmaterial och fyllningsfraktur. Dessa begrepp bör ersättas med enhetliga begrepp som fraktur eller förlust av tandsubstans respektive fraktur eller förlust av fyllningsmaterial.

Begreppet kronterapi är inte ett vedertaget begrepp för åtgärd 801808. Det som avses i regel D.1 är samtliga åtgärder för tandstödd protetik.

Regel D.3 kan missförstås vid vissa situationer för när krona i tandposition 7 är ersättningsberättigande. Krona i tandposition 7 är ersättningsberättigande när tand i position 6 saknas i aktuell eller antagonerande (motbitande) kvadrant. Syftet är att patienten ska kunna erhålla molarstöd. Föreskriftstexten avseende antagonist har kunnat missförstås i de fall när båda 7:orna i ett antagonerande tandpar har en omfattande skada och den första av de två 7:orna ska byggas upp. I ett sådant fall är avsikten att krona ska vara ersättningsberättigande för båda 7:orna för att kunna etablera ocklusionskontakt.

För tillstånd 4076 och 4882 är endast de villkor i regel D.3 som berör tandposition tillämpliga. Övriga delar av regeln berör inte nämnda tillstånd.

Förändring: Begreppen som används i föreskriften för skador som åtgärdas med reparativ vård ensas för tillstånd, regler och åtgärder för reparativ vård. TLV föreslår att begreppen som används är kavitet, tandslitage, fraktur, förlust av tandsubstans och förlust av fyllningsmaterial. Som en konsekvens av textjusteringarna justeras ovan nämnda begrepp även i regel D.4, tillstånd 5908 och utbytesåtgärd 921 och 922.

Ordet _kronterapi _utgår ur texten för regel D.1. Det är tillräckligt med angivande av de åtgärder som avses.

Förtydligande av texten i regel D.3 att krona är ersättningsberättigande för tand i position 7 för att kunna etablera ocklusionskontakt för molarstöd när tand i position 6 saknas och inte är ersatt i aktuell eller antagonerande kvadrant.

Justering av textstyckenas ordning i regel D.3 för att texten ska bli enklare att läsa och förstå. Föreslagna ändringar av texten i regel D.3 innebär inga ändringar av regelns tillämpning, ingen ändring i sak.

Regel D.3 tas bort från tillstånd 4076 och 4882. I stället tillförs del av text från D.3 till villkoren för tillstånd 4076 och 4882.

Ordet defekt ersätts med ordet _behandling _i Regel D.4

Bakgrund: Översynen av användning av enhetliga begrepp för reparativ vård visar att även i regel D.4 används begreppet defekt. Övriga händelser som till exempel fraktur eller bristfällig kontaktpunkt nämns inte. Ordet defekt bör utgå även från regel D.4. I regel D.4 syftar ordet defekt _på behandling _(av defekt).

Förändring: I regel D.4 byts ordet defekt _mot ordet _behandling vilket är det som avses.

Regel D.5 delas i D.5 och D.6 vilket ger enhetlig struktur med E-reglerna, hänvisning till förordning utgår

Bakgrund: Den första delen av regel D.5 avser tandstödd protetik som görs om och andra delen, som föreslås bli regel D.6, avser undantag från regel D.5. För motsvarande delar inom huvudrubrik E, Rehabiliterande och habiliterande vård finns omgörningsreglerna E.5-E.8, E.15 och regel E.9 som avser undantag vid omgörning. Regelverket blir mer enhetligt om omgörningsregeln för D. Reparativ vård har samma uppbyggnad.

Uttrycket i annan tandposition i regel D.5 är otydligt. Uttrycket syftar till annan tandposition än vad den ursprungliga konstruktionen avser.

Förändring: Regel D.5 delas och den del som avser undantag från regel D.5 bildar en egen regel och benämns regel D.6.

D-reglerna för huvudrubrik D. reparativ vård blir därmed i enlighet med E-reglerna inom huvudrubrik E. Rehabiliterande och habiliterande vård.

Begreppet annan tandposition förtydligas i den nya regel D.6 att det är _en annan tandposition än vad den ursprungliga konstruktionen avser. _

Ny regel D.7 ersätter inledningstexten i avsnitt D. Reparativ vård om aktiv skada

Bakgrund: När reparation ska ske är villkoren för aktiv skada som tidigare beskrivits i inledningstexten för reparativ vård tillämpliga vid karies, fraktur, förlust av tandsubstans eller förlust av fyllningsmaterial. Villkoren bör därför endast finnas för tillstånd som avser karies, fraktur, förlust av tandsubstans eller förlust av fyllningsmaterial men inte för övriga tillstånd för reparativ vård.

Förändring: En ny regel D.7 med tillämpliga delar om när fyllning eller krona är ersättningsberättigande vid karies, fraktur, förlust av tandsubstans eller fyllningsmaterial införs. Regeln förs in i tillämpliga tillstånd.

Den inledande texten efter tillstånd i avsnittet D. Reparativ vård om aktiv skada, som ett generellt villkor för ersättning, föreslås utgå.

Komplettering av rubrikerna för tillstånd 4882 och 5445 så att de blir enhetliga

Bakgrund: Det framgår inte av rubriken för tillstånd 4882 att skada i konstruktion omfattas. Det framgår dock av rubriken för tillstånd 5445. Samtidigt framgår att tillstånd 4882 kan tillämpas vid lossnad protetisk konstruktion. Det framgår däremot inte i rubriken för tillstånd 5445 att detta tillstånd kan tillämpas vid lossnad brokonstruktion. Dessa tillstånd avser vid dessa exempel samma situation med skillnaden att tillstånd 4882 avser enstaka konstruktion och tillstånd 5445 brokonstruktion. Därmed bör de vara enhetliga.

Förändring: Rubrikerna för tillstånd 4882 och 5445 justeras så att de stämmer överens med varandra.

Textförtydligande för tandstödd protetik när tand 5, 6 och 7 saknas samt förtydligande av text vid implantatstödd protetik

Bakgrund: Nu gällande villkorstext avseende en ersättningsberättigande tandstödd konstruktion för att ersätta en förlorad tand i position 5 kan tolkas på två olika sätt. Villkorstexten avseende när implantatstödd protetik är ersättningsberättigande kan ge upphov till tolkningsproblem. Det uppstår när texten _Saknade tänder inom position 5–5 _granskas tillsammans med regel E.2 som bland annat anger att ett implantat med överkonstruktion är ersättningsberättigande i tandposition 6 när det inte kan placeras i tandposition 5.

Förändring: Ordet distalt utgår i villkorstexten på tillstånd 5034 och i stället tillförs text avseende vad som är ersättningsberättigande och angivelse av tandposition. Delar av villkorstexten för implantatstödd protetik föreslås utgå så att risk för att missuppfattning beträffande regel E.2 undviks. Det rör således behandlingar när ett implantat inte kan placeras i tandposition 5 utan måste placeras i tandposition 6.

Åtgärder för reparation utgår från tillstånd 5035 och tillämpning blir enhetlig med tillstånd 5016 genom textförtydligande

Bakgrund: Villkoren för ersättningsberättigande åtgärder vid implantat är identiska mellan tillstånd 5016 och 5035. De ersättningsberättigande åtgärderna för implantatbehandling bör överensstämma mellan tillstånd 5016 och 5035. Tillstånd 5016 och 5035 avser tandlöshet och innehåller åtgärder för att rehabilitera tandlöshetstillståndet med nya konstruktioner.

Vid reparation eller ombyggnad av en befintlig konstruktion eller när implantat finns inopererade och överkonstruktion saknas tillämpas tillstånd 5448.

När tio bredvidliggande tänder saknas inom position 5–5 (en tiotandslucka) finns i tillstånd 5035 åtgärd 864 och 867_, suprakonstruktion_ för implantatförankrad bro. Åtgärderna finns inte inom tillstånd 5016. Det är åtgärder som används vid reparation eller ombyggnad och dessa två åtgärder bör utgå inom tillstånd 5035. Dessa åtgärder finns inom tillstånd 5448.

Förändring: Åtgärd 864 och 867 utgår som ersättningsberättigande åtgärder inom tillstånd 5035. Villkorstexten för implantatstödd protetik till tillstånd 5035 föreslås utgå så att risk för missuppfattning beträffande regel E.2 undviks. Det rör behandlingar när ett implantat inte kan placeras i tandposition 5 utan måste placeras i tandposition 6.

Textförtydligande om hur benförlust mäts i tillstånd 5061, 5062

Bakgrund: För att det tydligare ska framgå när en patients skador uppfyller villkor för aktuellt tillstånd läggs en beskrivning till om var det ska mätas, nämligen där skadan är mest omfattande.

Förändring: I nu gällande villkor till tillstånd 5061 och 5062 beskrivs att benförlusten ska ha nått en viss omfattning. Omfattningen kan variera runt en enskild tand så att den är större på ena sidan och mindre på andra sidan av tanden. När omfattningen av en skada ska avgöras kan därför resultatet bli olika beroende på var den mäts. I gällande villkorstext framgår inte var skadans omfattning ska mätas. Det innebär att det kan råda osäkerhet om en patient uppfyller villkoren för att kunna tillämpa tillstånd 5061 eller 5062 när skadan varierar i omfattning runt tändernas olika ytor.

Korrigering/förtydligande av rubrik- och villkorstext i tillstånd 5071

Bakgrund: Ordet rehabilitering i rubriktexten för tillstånd 5071 kan missförstås eftersom ordet används för två olika betydelser.

  1. I rubriken för tillstånd 5071 avses med rehabilitering en protetisk behandling för att rehabilitera ett bett med dysfunktionell ocklusion. I denna kan innefattas såväl protetisk behandling av enskild tand i ett havererat bett som protetisk behandling av flera tänder för att rehabilitera tandlöshet i bettet.
  2. Tillstånd för att protetiskt behandla/rehabilitera enskilda tänder till exempel på grund av tandslitage finns under avdelning D. Reparativ vård i ersättningsreglerna medan åtgärder för att protetiskt behandla tandlöshet finns under avdelning E. Rehabilitering och habilitering.

Tillstånd 5071 är avsett för behandling av andra tänder än de som har ett reparations- eller rehabiliteringsbehov när det krävs i samband med att en protetisk behandling utförs. Detta för att tänderna efter behandlingen ska "passa ihop" eller behandlingen ska vara möjlig att genomföra. Inledningen av rubriktexten _eller avsaknad av ocklusion _kan missförstås så att man uppfattar att det kan tillämpas för behandling av tandlöshet. Tillstånd 5071 är avsett för behandling av icke fungerande ocklusion, inte för behandling av tandlöshet, för det finns andra tillstånd. Det är tillräckligt att _Dysfunktionell ocklusion _anges, i det innefattas även när ingen ocklusion finns mellan befintliga tänder.

I rubriken till tillstånd 5071 hänvisas till "ersättningsberättigande tillstånd". Med det avses ett tillstånd inom ersättningsreglerna som innehåller åtgärder för vilka tandvårdsstöd lämnas.

I sista stycket i villkorskolumnen för tillstånd 5071 anges att "Detta tillstånd kan endast användas i samband med annan ersättningsberättigande protetisk behandling." Avsikten var protetisk behandling för vilken tandvårdsstöd lämnas, det vill säga som ingår i tandvårdsstödet.

Förändring: TLV föreslår att rubriken för tillstånd 5071 justeras till Dysfunktionell ocklusion i samband med protetisk behandling inom annan ersättningsberättigande tillstånd. _ Justering av texten i sista meningen i villkorskolumnen för tillstånd 5071 till "…protetisk behandling _som ingår i tandvårdsstödet."

Korrigering/förtydligande av rubriktext för tillstånd 5072

Bakgrund: Tillstånd 5072 är avsett för att protetiskt behandla tänder som inte "passar ihop" för att patienten ska kunna erhålla en funktionell ocklusion (tuggfunktion) mellan tänderna. Tillstånd 5072 är inte avsett för att behandla tandlöshet, för det finns andra tillstånd. Inledningen av rubriktexten _eller avsaknad av ocklusion _kan missförstås så att man uppfattar att det kan tillämpas för behandling av tandlöshet. Det är tillräckligt att _Dysfunktionell ocklusion _anges, i det innefattas även när ingen ocklusion finns mellan befintliga tänder.

Förändring: TLV föreslår att rubriken för tillstånd 5072 justeras till _Dysfunktionell ocklusion som kräver protetisk korrektion på grund av otillräcklig tuggfunktion, tvångsföring eller vävnadsskada. _

Enhetlig formulering av rubrik för tillstånd 5445 och tillstånd 4882 som motsvarar varandra

Bakgrund: Det finns tillfällen när det finns en skada på en krona som varken är en lossnad krona eller en fraktur på kronan, ett exempel på detta är vid trepanationshål vid rotbehandling.

För tillstånd 5445 innefattas även "skada" i brokonstruktion, så är inte fallet i tillstånd 4882.

Samtidigt framgår inte i rubriken för tillstånd 5445 att detta tillstånd kan tillämpas vid lossnad brokonstruktion. Det framgår däremot i tillstånd 4882. Dessa tillstånd avser vid dessa tillfällen samma situation med skillnaden att tillstånd 4882 avser enstaka konstruktion och tillstånd 5445 brokonstruktion. Därmed bör de vara enhetliga.

Förändring: Rubrikerna för tillstånd 4882 och 5445 justeras så att de stämmer överens med varandra.

Åtgärd 429 för kirurgiskt avlägsnande av implantat tillförs tillstånd 5448 samt korrigering av rubrik- och villkorstext

Bakgrund: För operativt avlägsnande av ett implantat finns åtgärd 429 Borttagande av implantat, per operationstillfälle. Åtgärden fanns i tillstånd 5446 innan den delades i tillstånd 54475449 den 1 juli 2010. Åtgärden finns i tillstånd 5447 men har förbisetts i tillstånd 5448 och 5449 vilket innebär att patienter som drabbas av en implantatskada inte erhåller tandvårdsstöd för operationen av det skadade implantatet. Åtgärd 429 för kirurgiskt avlägsnande av implantat bör därför tillföras tillstånd 5448 och 5449.

Inledningen av rubriken för tillstånd 5448 _Implantatkonstruktion i friändstandlöshet vid tillstånd 5012, 5013, 5014, 5015, 5016 eller i tre- eller fyrtandslucka med […] _har blivit felaktig. Tillstånd 5448 avser implantatkonstruktioner i alla tandluckor där tre eller fler tänder saknas. Dock saknas ordet "flertandslucka" i rubriktexten. Det innebär att tillstånd 5448 i nuvarande lydelse inte omfattar implantatkonstruktioner i större tandluckor än i en fyratandslucka och det var inte avsikten.

I villkoren för tillstånd 5448 anges när en ny konstruktion är ersättningsberättigande. I samma mening i första strecksatsen används också ordet "bro" vilket är felaktigt uttryck, även här avses konstruktion. Det kan till exempel även vara en implantatkrona. Samma villkor finns inom tillstånd 5447 och 5449 och är där korrekt uttryckt.

Förändring: Åtgärd 429 Kirurgiskt avlägsnande av implantat tillförs tillstånd 5448. Rubriktexten korrigeras så att ordet flertandslucka tillförs. Ordet bro korrigeras till konstruktion i första strecksatsen i villkoren.

Åtgärd 429 för kirurgiskt avlägsnande av implantat tillförs tillstånd 5449

Bakgrund: För operativt avlägsnande av ett implantat finns åtgärd 429. Åtgärden fanns i tillstånd 5446 innan den delades i tillstånd 54475449 den 1 juli 2010. Åtgärden finns i tillstånd 5447 men har förbisetts i tillstånd 54485449 vilket innebär att patienter som drabbas av en implantatskada inte erhåller tandvårdsstöd för operationen av det skadade implantatet. Åtgärd 429 för kirurgiskt avlägsnande av implantat bör därför tillföras tillstånd 5448 och 5449.

Förändring: Åtgärd 429 Kirurgiskt avlägsnande av implantat tillförs tillstånd 5449.

Ordet defekt ersätts av tandslitage i tillstånd 5908

Bakgrund: Defekt är ett begrepp som används på ett flertal ställen i föreskriften. Det är ett vitt begrepp som bör förtydligas där det är möjligt. När det gäller abrasion, attrition eller erosion är det tandslitage som avses. Begreppet tandslitage är ett etablerat samlingsnamn för abrasion, attrition och erosion.

Förändring: Ordet _defekt _ersätts av ordet _tandslitage. _

Åtgärd 886 Distans, tillförs Regel E.2. Förtydligande vid utbytesåtgärder i tandposition 5–6

Bakgrund: För en tvåtandslucka i position 5–6 är den ersättningsberättigande behandlingen tandstödd protetik bestående av två kronor (åtgärd 801) och två hängande led (åtgärd 804). Det motsvarar utbytesåtgärd 925 och 927. Det är ingen skillnad om implantatet är placerat i tandposition 5 eller i tandposition 6.

Om rehabilitering sker enbart för den ena tandpositionen i tandluckan får patienten tandvårdsstöd motsvarande tandstödd protetik bestående av två stöd och ett hängande led. Det motsvarar utbytesåtgärd 925 och 926. I båda exemplen förutsätts att krona inte utförts på granntänderna inom två år.

Texten i regel E.2 förtydligas för tvåtandslucka i tandposition 5 och 6 att tandvårdsstöd kan lämnas för rehabilitering av en eller två tänder i tandluckan.

Åtgärd 886 saknas i regel E.2. Oavsett om det är en implantatkrona inklusive distans (åtgärd 852) eller en implantatkrona (åtgärd 890) och en distans (åtgärd 886) är inte konstruktionen ersättningsberättigande för tandposition 6, 7 och 8. Åtgärd 886 tillföras därför regel E.2.

Förändring: Texten i regel E.2 förtydligas avseende vad som ersätts vid tvåtandslucka tandposition 5–6. Åtgärd 886 förs in i regel E.2.

Åtgärd 811 Cementering av lossnad protetisk konstruktion, per stöd tillförs Regel E.9 samt hänvisning till förordning utgår

Bakgrund: Vid till exempel yttre våld kan en protetisk konstruktion slås loss från stödtänderna. Vid vissa tillfällen är både konstruktionen och stödtänderna i övrigt oskadade och konstruktionen kan återcementeras. Åtgärd 811 tillämpas för cementering av lossnad protetisk konstruktion.

Åtgärder för att utföra nya konstruktioner är ersättningsberättigande efter förhandsprövning enligt både regel D.5 och regel E.9. Åtgärd 811 för återcementering är ersättningsberättigande efter förhandsprövning enligt regel D.5. Åtgärd 811 finns dock inte med som ersättningsberättigande åtgärd efter förhandsprövning enligt regel E.9. Åtgärd 811 bör tillföras regel E.9.

I annan tandposition i regel E.9 syftar till annan tandposition än den som den aktuella åtgärden utförts på. Uttrycket är otydligt och bör förtydligas.

Förändring: Åtgärd 811 tillförs regel E.9.

Uttrycket annan tandposition förtydligas till _annan tandposition än vad den ursprungliga konstruktionen avser. _

Textförtydligande att utbytesåtgärder inryms under 900-åtgärder

Bakgrund: Innehållsförteckningen till bilaga 2, Ersättningsberättigande tandvårdsåtgärder med referenspriser saknar information om utbytesåtgärder.

Förändring: Rubrikraden för åtgärdsserie 900 kompletteras med att utbytesåtgärder inryms inom denna serie. Enbart en språklig korrigering.

Textförtydligande, avseende vad som avses med helstatus i åtgärd 123

Bakgrund: I nu gällande rubrik och i beskrivningen av åtgärd 123 och vad den innefattar används olika benämningar på samma sak. Det kan leda till att olika betydelser läggs in av de som läser föreskriften och därmed finns risk att det sker olika tolkningar av åtgärden. En röntgenundersökning som är intraoral och komplett för munhålan benämns inom tandvården som helstatus.

Förändring: Texten intraoral, komplett för munhålan i rubriken för åtgärd 123 utgår och ersätts med ordet helstatus. Samtidigt föreslås en språklig korrigering av åtgärdstexten och ett förtydligande av att käkbenet i tandlösa områden omfattas av undersökningen. Rubrikens ändring innebär också att den blir i linje med de andra intraorala röntgenundersökningarna, åtgärd 121 Röntgenundersökning av enskild tand och åtgärd 122 Röntgenundersökning, delstatus.

Ordet akuta i texten för åtgärd 302 utgår i meningen akuta tillstånd i käkled eller käkmuskler som orsakat käkfunktionsstörning

Bakgrund: Nu gällande lydelse för åtgärd 302 begränsar tillämpningen till enbart akuta tillstånd vid behandling av käkfunktionsstörning.

Förändring: Ordet akuta utgår i åtgärdstexten.

Fördjupade tandköttsfickor och furkationsinvolveringar ändras till fördjupade tandköttsfickor eller furkationsinvolveringar i åtgärd 342. Justering av rubriker för åtgärd 341–343

Bakgrund: Åtgärd 342 är ersättningsberättigande vid parodontal sjukdom eller periimplantit. Enligt nuvarande åtgärdstext ska det vid parodontal sjukdom finnas fördjupade tandköttsfickor och furkationsinvolveringar. Kravet på att båda dessa tillstånd måste finna samtidigt för att åtgärden ska vara ersättningsberättigande har inte varit avsikten. Nuvarande villkor stämmer inte överens med rekommendationerna i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vuxentandvård för icke-kirurgisk behandling av parodontit.

Förändring: Villkoret i åtgärden bör ändras så att åtgärden är ersättningsberättigande vid endera fördjupade tandköttsfickor eller furkationsinvolveringar. Lydelsen när det finns ett flertal fördjupade tandköttsfickor och furkationsinvolveringar ändras till _när det finns ett flertal fördjupade tandköttsfickor eller furkationsinvolveringar. _

Rubrikerna för åtgärd 341343 ändras från _Sjukdomsbehandlande åtgärder av… _till _Behandling av… _

Kombinationsrestriktioner för åtgärd 421, 423, 425, 427 och 428 korrigeras för att öka tydligheten

Bakgrund: Restriktionerna för tillämpning av åtgärder vid implantatoperationer innebär bland annat att åtgärd för att installera implantat och åtgärd för kirurgisk friläggning av implantat inte är ersättningsberättigande för samma tandposition vid samma tillfälle. Vid kontroll av kombinationsrestriktionerna har konstaterats att de behöver kompletteras.

I nu gällande text för åtgärd 427 Benaugmentation med egen benvävnad, per operationstillfälle och 428 Benaugmentation med benersättningsmaterial, per operationstillfälle framgår att dessa inte är ersättningsberättigande tillsammans med åtgärd 421, 423 eller 425 för samma patient och samma dag. Dessa restriktioner framgår inte i åtgärd 421, 423 och 425. Det kan bli otydligt och för att öka tydligheten bör restriktionerna framgå även i dessa tre åtgärder. I åtgärdstexten för åtgärd 427 och 428 finns text med överflödig information om tillämpningen. Den informationen framgår av texten om restriktionerna för hur åtgärderna kan tillämpas.

Förändring: Kombinationsrestriktionerna mellan åtgärd 421426 kompletteras genom att text tillförs. Nu gällande restriktionerna mellan åtgärd 427428 och åtgärd 421, 423 och 425 tillförs i åtgärdstexten för de tre sistnämnda åtgärderna. Text utgår i åtgärd 427 och 428 som innehåller överflödig information som följer av restriktionerna för tillämpning av åtgärderna.

Rubriken och texten för åtgärd 429 justeras så att det framgår att det innebär kirurgi

Bakgrund: Rubriktexten för åtgärd 429 anger inte tydligt åtgärdens innehåll, det vill säga att den innebär ett kirurgiskt avlägsnade av implantat. Detta till skillnad mot åtgärd 435 Avlägsnande av ett implantat och 436 Avlägsnande av ett implantat, enkel som avser avlägsnande utan operation. Ordet operativt _avlägsnande i åtgärdstexten bör bytas mot _kirurgiskt avlägsnande som är mer korrekt.

Förändring: Rubriken för åtgärd 429 förtydligas med att åtgärden avser kirurgiskt avlägsnande. Samma benämning används i åtgärdstexten.

Textförtydligande för åtgärd 522 gällande vilken typ av krona som avses och innebörden av kanallokalisation

Bakgrund: Åtgärd 522 har varit otydlig gällande vilken typ av krona som avses samt om åtgärden kan användas flera gånger vid flerrotiga tänder. Åtgärden har också varit otydlig huruvida den kan tillämpas för rensning.

Förändring: Texten förtydligas. För krona avses att den ska vara laboratorieframställd. Begreppet kanallokalisation förtydligas. Avsikten med åtgärd 522 är att den tillämpas när det föreligger ökade svårigheter med att finna kanaler vid rotbehandling (normalt ingår det i åtgärderna 501-504 för rotfyllning). Med kanallokalisation avses att hela kanalen som ska rotfyllas lokaliseras, det vill säga att fastställa rensdjupet. Åtgärden kan till exempel tillämpas vid mycket trånga kanaler eller vid kraftigt krökta kanaler. De senare kan till exempel i sin övre del ha en normal vidd men är mycket svåra att lokalisera vid och efter kröken.

Förtydligande att åtgärden är ersättningsberättigande per käke

Bakgrund: Åtgärd 839 tillämpas när en avtagbar protes modifieras och samtidigt förses med en särskild typ av fästen, förankringselement. Nu gällande åtgärdstext kan missuppfattas så att behandlaren tillämpar åtgärden en gång per förankringselement som inmonteras. Detta är inte avsikten utan den avser alla moment och material som behövs för att modifiera protesen och montera in förankringselement oavsett hur många de är.

Förändring: Åtgärdsrubriken förtydligas med att åtgärden är ersättningsberättigande per käke.

Tillämpning av åtgärd 882 förtydligas

Bakgrund: Med nu gällande åtgärdstext kan det finnas en risk för missuppfattning om antalet gånger åtgärden kan tillämpas och om åtgärden kan tillämpas per bro. Det är stor skillnad på att avlägsna samt återmontera och försluta en bro på några implantat eller att utföra detta vid helkäksbroar i båda käkarna. Om texten missförstås kan det medföra att patienter går miste om tandvårdsstöd som de är berättigade till. Det har varit otydligt om åtgärden kan tillämpas per bro som skadas eller som ska avlägsnas till exempel vid behandling av periimplantit.

Förändring: Text utgår där beskrivning finns om när åtgärd 882 kan tillämpas. Det framgår av aktuellt tillstånd. Förslaget innebär att text tillförs som reglerar hur åtgärden ska tillämpas. Ändringen innebär att åtgärden ska vara ersättningsberättigande upp till två gånger när det är åtta eller fler implantat med skruvgenomgångar som ska hanteras. I den tillförda texten framgår också att implantaten kan bära en eller flera broar.

Textförtydligande, att det är provisorier på implantaten som ingår i utbytesåtgärder för implantat

Bakgrund: Såsom inledningstexten för utbytesåtgärder för implantat lyder avseende provisorier finns risk för missuppfattning att det är provisorier som behövs innan implantatbehandlingen som avses. Det är inte avsikten, temporära proteser eller emaljretinerade broar för tandluckor är ersättnings­berättigande inom tandvårdsstödet. Otydligheten kan medföra att några tandläkare blir tveksamma vilket antingen leder till att tandläkaren får ägna tid till att ta reda på vad som gäller eller att tandläkaren utför inledande behandling utanför tandvårdsstödet och patienten får betala hela kostnaden för den temporära konstruktionen. Om texten missförstås kan det medföra att patienter går miste om tandvårdsstöd som de är berättigade till. Texten bör förtydligas så den blir i enlighet med det avsedda syftet.

Förändring: Inledningstexten för utbytesåtgärder för implantat förtydligas med att det är provisorium på implantaten som avses.

Text om defekt och substansförlust utgår ur rubrikerna för utbytesåtgärderna 921 och 922

Bakgrund: Gällande rubriktexter för åtgärd 921 och 922 innehåller begreppen defekt och _substansförlust. _De täcker inte in alla de tillfällen när en patient kan byta behandling med en fyllning till behandling med en krona.

Rubriken till åtgärd 922 innehåller också överflödig information om tillämpningen. Det framgår av att utbytesåtgärden är tillämplig vid aktuellt tillstånd.

Förändring: Förslaget innebär att text om defekt och substansförlust utgår ur rubrikerna för utbytesåtgärderna 921 och 922.

Språkligt justering av åtgärdstexten kan inte kombineras med… som byts ut mot är inte ersättningsberättigande tillsammans med…

Bakgrund: I många åtgärdstexter står att åtgärden inte kan kombineras med en annan åtgärd. När tandvårdsstöd beroende på olika skäl inte lämnas för två separata åtgärder vid samma tillfälle är det korrekta sättet att uttrycka detta på att de inte är ersättningsberättigande tillsammans. Tandvårdsstödet talar enbart om vad som är ersättningsberättigande.

Förändring: I texten för ersättningsberättigande åtgärder där det står "kan inte kombineras med" byts detta mot "är inte ersättningsberättigande tillsammans med".