Förtydligande av åtgärdernas innebörd och tillämpning

Bakgrund: Undersökningsåtgärderna 101108 avser diagnostik. Det kan även gälla ny diagnostik som en följd av en tidigare utförd behandling. Kontroll av behandlings­resultat inom ramen för en åtgärd, ingår däremot i den aktuella åtgärden. Missförstånd har rått om dessa skillnader, med återkrav och överklaganden vid efterhandskontroller som följd.

För vissa åtgärdsgrupper, till exempel Avtagbar protetik, Reparation av tandstödd protetik, Reparation av avtagbar protetik och Reparation av implantat och implantatstödd protetik framgår i den inledande texten för åtgärdsgruppen att kontroll ingår i åtgärderna. Det gör det däremot inte i inledningstexten för åtgärdsgrupperna Tandstödd protetik eller Implantatprotetiska åtgärder. Förtydliganden behöver därför ske.

Även i inledningstexten för 500 Rotbehandlingsåtgärder _och _700 Reparativa åtgärder saknas information om kontroll.

Samtidigt bör inledningstexten för 500-åtgärderna förtydligas med att samtliga moment såsom kofferdamläggning ingår. Ordet komplikationer i denna inledningstext kan missförstås. Komplikationer vid rotbehandling, till exempel rotfraktur, kan innebära ett nytt tillstånd där åtgärder för behandling är ersättningsberättigande. Återbesök för kontroll och behandling av eventuella efterbesvär till följd av rotbehandling ingår däremot i rotbehandlingsåtgärden.

Vid efterhandskontroll (EHK) av åtgärd 105 Kompletterande eller akut undersökning, kontroll av behandlingsresultat, utförd av tandhygienist har många frågor uppkommit om när åtgärden kan tillämpas. Frågorna gäller främst den nämnda skillnaden mellan diagnostik och kontroll. Åtgärd 105 är en diagnostikåtgärd. Åtgärden bör också justeras så att en kompletterande fullständig parodontal undersökning är ersättningsberättigande även efter annan undersökningsåtgärd hos tandläkare än enbart åtgärd 101, såsom åtgärd 103, 107 eller 108. Även åtgärd 103 Akut eller kompletterande undersökning, utförd av tandläkare och 107 Omfattande akut eller kompletterande undersökning, utförd av tandläkare behöver förtydligas med att de är avsedda för ny diagnostik, inte för kontroller inom en behandling.

Åtgärd 108_Utredning, utförd av tandläkare_, behöver förtydligas med att undersökning av patienten ska innefattas i åtgärden. Detta för att bättre tydliggöra skillnaden mellan utredning och konsultationsåtgärderna 115116.

Förändring: Åtgärdstexten för åtgärd 103 Akut eller kompletterande undersökning, utförd av tandläkare, 105 Kompletterande eller akut undersökning, kontroll av behandlingsresultat, utförd av tandhygienist och 107 Omfattande akut eller kompletterande undersökning, utförd av tandläkare, förtydligas med att de är diagnostikåtgärder. Åtgärd 108, Utredning, utförd av tandläkare, förtydligas med att undersökning inkluderas i åtgärden.

Åtgärd 105 justeras så att kompletterande fullständig parodontal undersökning kan föregås av fler undersökningsåtgärder än åtgärd 101 utförda av tandläkare.

Inledningstexten för åtgärdsgrupperna Tandstödd protetik, Implantatprotetiska åtgärder, Rotbehandlingsåtgärder och Reparativa åtgärder förtydligas med att kontroller ingår.

Inledningstexten för Rotbehandlingsåtgärder förtydligas också med att samtliga moment såsom kofferdamläggning ingår. Ordet_ komplikationer_ byts mot _efterbesvär. _

Benaugmentation ersättningsberättigande även för tandläkare under specialistutbildning

Bakgrund: När det gäller benaugmentation finns idag inget referenspris för allmäntandvård utan endast för specialisttandvård, dvs. begränsningen som fanns i det ordnade införandet gäller fortfarande. Det innebär att patienten inte får något tandvårdsstöd alls vid benaugmentation när annan tandläkare än en specialist i parodontologi eller käkkirurgi utför behandlingen, eller om patienten inte är remitterad. Vid behandling som inte inryms i tandvårdsstödet får patienten betala hela kostnaden själv.

Patienter med tandlöshet som dessutom har ett reducerat käkben är oftast patienter med stora behov. Patienter som remitterats till en utbildningsklinik i parodontologi eller käkkirurgi och benaugmentation utförs av en ST-tandläkare bör också kunna erhålla tandvårds­ersättning vid benaugmentation. Behandling vid en ST-klinik utförs under handledning av specialisttandläkare. Precis som all övrig behandling som ST-tandläkare utför ska ett lägre referenspris kunna tillämpas. Samma sak gäller om en patient själv söker en specialist inom parodontologi eller käkkirurgi och benaugmentation utförs.

TLV avser därför att till den 1 september 2013 även beräkna ett referenspris för ben­augmentation utifrån en allmäntandläkares kostnader.

Förändring: Ett referenspris som inte enbart avser specialisttandvård tas fram. I åtgärdstexten för åtgärd 427 och 428 tillförs att åtgärderna även är ersättningsberättigande för tandläkare under specialist-utbildning vid godkänd utbildningsklinik inom käkkirurgi eller parodontologi. Det innebär att det nya referenspriset kan tillämpas både av ST-tandläkare vid utbildningsklinik, där behandlingen sker under handledning av specialist och vid behandling av specialist inom käkkirurgi och parodontologi när patienten inte är remitterad.

Komplettering av inledningstexten för kirurgiska åtgärder

Bakgrund: Vid extraktion och operation behöver tandköttskanterna ibland justeras för att underlätta sårläkningen. Osäkerhet har då rått om såranpassning ingått i åtgärden för extraktion och operation.

Förändring: Inledningstexten kompletteras med ordet såranpassning.

Åtgärd 480 ersätts i kombination med samtliga åtgärder där det finns behov att kontrollera koagulationen i samband med blodiga ingrepp

Bakgrund: Åtgärd 480 är avsedd som en tilläggsåtgärd för patienter som behandlas med läkemedel som medför koagulationsrubbning eller har sjukdomar som förlänger blödningstiden. Särskilda insatser behöver då göras av tandläkaren innan och efter behandlingen. Åtgärden kan kombineras med extraktions- och operationsåtgärder inom 400-serien. Det saknas idag möjlighet att kombinera åtgärden med åtgärd 163 Biopsi…, 341343 behandling av parodontal sjukdom eller periimplantit, och 541 Apikalkirurgisk behandling... med åtgärd 480. Dessa åtgärder kan också medföra ökad blödningsrisk.

Patienten får betala den eventuella extra kostnaden som den särskilda behandlingen på grund av blödningsproblemen medför utan statligt tandvårdsstöd.

Samtliga åtgärder där det finns behov av att kontrollera koagulationen i samband med blodiga ingrepp bör kunna kombineras med åtgärd 480.

Förändring: Åtgärd 480 blir ersättningsberättigande även i kombination med åtgärd 163, 341343 och 541.

Åtgärd 480 tillförs tillstånd 3041 Gingivit och 3042 Mukosit vid implantat.

Tillstånd 4078 förtydligas med att missfärgningen avser tandens buckala yta

Bakgrund: En tand i framtandsområdet kan få så omfattande missfärgningar så att det ser ut som om den saknas trots att tanden finns. Missfärgningen är då lokaliserad till buckalytan (framsidan) av tanden.

Missfärgningar som är lokaliserade till tandens palatinala yta (baksida) medför inte några estetiska problem. Det finns därför inget behov av att åtgärda detta.

Ersättning från det statliga tandvårdsstödet ska inte lämnas för behandling av missfärgningar som inte är mycket störande. Förtydligande i texten bör därför göras.

Förändring: Ordet buckal (framsidan på tanden) tillförs tillståndsbeskrivningen.

Åtgärd 853 blir ersättningsberättigande inom tillstånd 5449

Bakgrund: Tillstånd 5449 tillämpas när implantatkonstruktioner i en- eller tvåtandsluckor drabbas av skador eller andra komplikationer. Åtgärd 853 för hängande led saknas inom tillstånd 5449.

Om en skada sker så att en ny konstruktion måste utföras tillämpas tillstånd 5449. Åtgärd 890 finns för ny implantatkrona (och åtgärd 886 för ny distans). Däremot saknas åtgärd 853 för hängande led. Det innebär att om en ny konstruktion med en krona och ett hängande led måste utföras får patienten idag inget tandvårdsstöd för det hängande ledet.

Förändring: Åtgärd 853 tillförs tillstånd 5449.

Åtgärd 430 tillförs Regel E.9

Bakgrund: I regel E.5 framgår att vid behandling med tandstödd protetik är åtgärd 430 liksom andra åtgärder för implantatbehandling inte ersättningsberättigande inom två år efter det att den tandstödda protetiken för den aktuella tandpositionen slutförts.

Regel E.9 anger undantag från bl.a. regel E.5. I regel E.9 anges vilka villkor som ska uppfyllas vid en ny skada och vilka åtgärder som efter förhandsprövning är ersättningsberättigande när samma tandposition behöver behandlas igen. Åtgärd 430 saknas i regel E.9.

Förändring: Åtgärd 430 tillförs regel E.9.

Åtgärd 303 ej ersättningsberättigande för behandling när separat åtgärd för denna finns

Bakgrund: Tryckfel i åtgärdstexten 303 som behöver korrigeras. Andra stycket ska vara likalydande med andra stycket i åtgärd 302.

Förändring: Andra stycket i åtgärd 303 ändras till "Åtgärden är inte ersättningsberättigande för behandling när separat åtgärd för denna finns inom aktuellt tillstånd".