E.10 anpassas till de olika tillstånden för bett- och tandpositionsavvikelser
Bakgrund: Regel E.10 anger ramen för vilka avvikelser tandregleringsbehandling ska ersättas inom tandvårdsstödet. Regeln kan vid vissa situationer vara till hjälp för att avgöra om tandregleringsbehandling är ersättningsberättigande. Dock bör regeln anpassas bättre till innehållet i de olika tillstånden för bett- eller tandpositionsavvikelser inom tandvårdsstödet.
Förändring: Texten i regel E.10 omarbetas så att den överensstämmer med de tillstånd inom tandvårdsstödet som finns för bettavvikelser och tandpositionsavvikelser. Uppdelningen mellan stort och mycket stort behov tas bort eftersom den inte har någon funktion.
Mindre justering av rubriktexten till tillstånd 5903
Bakgrund: En missbildning kan finnas i ansiktet, käken eller involvera båda. Tillstånd 5903 avser samtliga dessa situationer, missbildningen behöver dock inte involvera både ansikte och käke.
Förändring: I rubriktexten för tillstånd 5903 byts ordet och till eller och rubriken blir Ansikts- eller käkmissbildning. Åtgärd 900 tillförs.
Språkliga ändringar tillstånd 5905
Bakgrund: De sakkunniga i arbetsgruppen anser att nuvarande villkor avseende sagittal bettavvikelse är rimliga och tydliga. Ny åtgärd tillförs
Förändring: Endast språkliga ändringar. Åtgärd 900 tillförs
Förtydligande av att tillståndet 5909 avser öppna bett samt av ersättningsberättigande villkor
Bakgrund: I dagens tillstånd 5906 för vertikal bettavvikelse framgår det inte av rubriken att tillståndet endast avser öppna bett. Det framgår inte heller tydligt vad som menas med för_ tandposition 4–7 finns färre än två ockluderande tandpar per sida_, eller vad som avses med öppet bett 4 mm eller mer.
Förändring: Förslaget innebär ett förtydligande av
- rubriktexten att tillståndet avser öppna bett,
- vad som avses med färre än två ockluderande tandpar inom tandposition 4–7 på aktuell sida, samt
- vad som avses med öppet bett minst 4 mm och hur det ska mätas.
- Åtgärd 900 tillförs.
Förtydligande att tillstånd 5907 avser anterior eller lateral tvångsföring eller saxbett där det finns få ockluderande tandpar i sidopartierna
Bakgrund: Tillstånd 5907 benämns idag Funktionell eller transversell bettavvikelse. En funktionell bettavvikelse kan avse såväl en anterior som lateral tvångsföring och detta bör framgå i villkorstexten. Det bör även bli tydligare att frontala inverteringar med en glidning, dvs. en anterior tvångsföring, ingår i tillstånd 5907. Tandreglering bör ersättas när glidningen vid inverteringen är minst 2 mm.
Förändring: Förtydligande att tandreglering ska ersättas vid
- såväl anterior som lateral tvångsföring med glidning minst 2 mm,
- saxbett utan tvångsföring när det finns färre än två ockluderande tandpar inom tandposition 4–7
Förtydligande vad som avses med färre än två ockluderande tandpar. Texten _Vid tvångsföring med glidning mindre än 2 mm när funktionell ocklusion… _flyttas från tillstånd 5914 till villkoren för tillstånd 5907. Samtidigt förtydligas texten, så att om glidningen är mindre än 2 mm är endast bettslipning ersättningsberättigande. Åtgärd 900 tillförs.
Förtydligande av villkoren för tillstånd 5908
Bakgrund: Villkoren för tillstånd 5908 behöver förtydligas med vad som avses med omfattade tandslitage vid attrition så att det inte kan tolkas på olika sätt. Vid djupt bett med gingivalt trauma kan man behandla problemet med tandreglering. I undantagsfall när endast en liten kontakt mot gingivan ger problem kan eventuellt en liten slipning på en del av en tand åtgärda besvären. Detta bör ersättas inom tandvårdsstödet.
Förändring: Förtydligande av vad som avses med omfattande tandslitage vid attrition: _innebär att höjden på tandkronan reducerats med minst en tredjedel på lägsta stället eller att det finns dentinblottor på minst en tredjedel av buckal- eller lingualytan. _Förtydligande i villkorstexten avseende slipning vid djupt bett, åtgärd 845 tas bort och åtgärd 301 förs till. Åtgärd 900 tillförs.
Kraven sänks för när ortodontisk behandling av trångställning är ersättningsberättigande inom tandvårdsstödet
Bakgrund: När arbetet med översynen av ortodontiområdet inleddes framförde de sakkunniga att villkoren för tandregleringsbehandling inom tillstånd 5909 var för hårda. Ytterst få patienter med trångställning uppfyller villkoren för att få tandreglering inom tandvårdsstödet. Särskilt för överkäken bör villkoren sänkas.
Förändring: Villkoren för platsunderskottet bör sänkas till –6 mm inom tandposition 3–3 i överkäken och –7 mm inom tandposition 3–3 i underkäken. Texten om villkoren för behandling av trångställning i underkäken har förtydligats. Åtgärd 900 tillförs.
Språkliga ändringar och förtydliganden
Bakgrund: Under översynen av tandreglering inom tandvårdsstödet har arbetsgruppen kommit fram till att inga ändringar i sak behöver göras för tillstånd 5910, 5911 eler 5912. Tillstånd 5910: Synpunkter har lämnats om att villkoren i tillståndet för behandling av glesställning är väl hårda. Arbetsgruppen har dock konstaterat att vid jämförelse med kraven för att tandreglering ska beviljas inom barn- och ungdomstandvården är villkoren snarare mindre stränga inom det statliga tandvårdsstödet.
Förändring: Åtgärd 900 tillförs, i övrigt inga ändringar i sak, endast mindre språkliga justeringar.
Tydliggörande att tillståndet 5913 kan avse tand i avvikande läge oavsett om det beror på att tanden erupterat avvikande eller på grund av platsbrist
Bakgrund: Dagens villkorstext för tillstånd 5913 är inte helt tydlig. Arbetsgruppen har definierat vilka tänder tillståndet kan avse för, dvs. som kan stå avvikande, som är viktiga för bettfunktionen eller kan störa bettfunktionen och som bör behandlas med tandreglering
Förändring: Tillstånd 5913 tydliggörs med att det avser en tand som erupterat eller p.g.a. platsbrist står i avvikande läge. Tandreglering föreslås bli ersättningsberättigande för
- hörntand i överkäken som står helt utanför tandbågen,
- andra premolaren i överkäken som står helt eller delvis utanför tandbågen i ett prenormalt bett, eller bett med prenormal tendens, där tanden behövs i tandbågen för att inte förvärra bettavvikelsen, eller
- andra premolaren i underkäken som står helt eller devis utanför tandbågen i ett postnormalt bett, eller bett med postnormal tendens, där tanden behövs i tandbågen för att inte förvärra bettavvikelsen. Åtgärd 900 tillförs.
Tydligare villkor för ortodonti efter behandling av tandlossningssjukdom och inför protetisk rehabilitering
Bakgrund: Tillstånd 5914 tillämpas när tandreglering behöver utföras av andra skäl än vad som anges i regel E.10. Det kan finnas tillfällen då regel E.10 inte uppfylls, men där tandreglering behövs för att flytta felställda tänder efter en behandlad tandlossningssjukdom eller för att möjliggöra en ändamålsenlig protetisk rehabilitering. Tandvårdsstödet bör ersätta god tandvård och därför bör förutsättningar för detta ges inom stödet.
Förändring: Delen om Mindre funktionell bettavvikelse tas bort. Mindre omfattande tvångsföring flyttas till tillstånd 5907 för Funktionell bettavvikelse eller saxbett. Indelningen i a) och b) tas bort i kolumnen för de ersättningsberättigande åtgärderna. Förtydliganden och språkliga justeringar. Åtgärd 900 tillförs.
En ny åtgärd 900 för tandreglering med aktiv behandling högst 6 månader tillförs, justeringar i andra åtgärder
Bakgrund: TLV har fått förslag om att det bör finnas en åtgärd för mindre omfattande ortodontisk behandling. Det finns tillfällen när man exempelvis enbart behöver använda en sektionsbåge under en relativt kort behandlingstid. En ny åtgärd 900 bör tillföras och vara ersättningsberättigande inom samtliga tillstånd 5903–5914.
Förändring: En ny åtgärd 900 för tandreglering med aktiv behandling högst 6 månader tillförs. I åtgärd 904 och 908 tas texten bort om samarbete med behandlare inom protetik, käkkirurgi eller plastikkirurgi. Restriktioner tillförs mellan åtgärd 900–908 samt mellan åtgärd 900–908 och utbytesåtgärd 940–941. Åtgärd 940 och 941 tas bort ur tillstånd 5036.
Regel E.15 justeras så att efter slutförande av utbytesåtgärd 940 eller 941 är behandling med tandstödd bro eller med implantat inte ersättningsberättigande inom två år för samma entandslucka
Bakgrund: Regel E.15, _Utbytesåtgärd ortodonti, som görs om, _ justerades till den 15 januari 2017 p.g.a. att regeln var otydlig och inkonsekvent. I arbetet med översynen av ortodontiområdet kan TLV konstatera att en del i regeln saknas. Regel E.15 bör justeras så att behandling med tandstödd bro eller med implantat inte är ersättningsberättigande inom två år för samma entandslucka som ersättning lämnats för utbytesåtgärd 940 eller 941.
Förändring: Regel E.15 justeras så att efter slutförande av utbytesåtgärd 940 eller 941 är behandling med tandstödd bro eller med implantat inte är ersättningsberättigande inom två år för samma entandslucka.
Restriktioner tillförs mellan åtgärd 847 och åtgärd 900–908 samt utbytesåtgärd 940–941
Bakgrund: Åtgärd 847 tillämpas för klammerplåt som används vid en behandling som enbart utförs med denna apparatur och är ersättningberättigande inom tillstånd 5042 och 5914. Åtgärd 900–908 tillämpas för ortodontisk behandling inom tillstånd 5903 – 5914, vilken typ av ortodontisk apparatur som används finns inte angivet utan åtgärderna är indelade efter tidsåtgång. Inte heller för utbytesåtgärd 940/941 anges vilken typ av ortodontisk apparatur som används. Ersättning bör endast lämnas för en (1) behandling med ortodontisk apparatur i samma käke under samma ersättningsperiod. Av detta skäl bör det även tydliggöras i åtgärdstexten för åtgärd 900 att den inte kan tillämpas för ortodontisk behanding enbart med klammerplåt.
Förändring: Restriktioner tillförs mellan åtgärd 847 och åtgärd 900–908 samt utbytesåtgärd 940–941. Åtgärd 847 får även en språklig översyn.
4 § Definitioner tillförs en definition av utbytesåtgärd
Bakgrund: Åtgärdsserien för utbytesåtgärder inleds med en definition av vad som avses med utbytesåtgärder. En definition bör återfinnas där övriga definitioner samlas, i föreskriftens 4 §.
Förändring: Texten som förklarar utbytesåtgärd flyttas från 900-serien till 4 §. Viss justering av innehållet föreslås. Texten om hur beräkningen går till tas bort ur inledningstexten eftersom detta redan framgår av regel D.4, E.4 och E.14.
Tydliggörande av rubrikerna och justering av vilka åtgärder som kan tillämpas för undersökningstillstånden
Bakgrund: Tillstånden stämmer inte överens med de åtgärder som är ersättningsberättigande. Exempelvis bör bara åtgärder för basundersökning vara ersättningsberättigande inom tillstånd 1001. Det kan annars missförstås så att t ex åtgärd 107 eller 108 är ersättningsberättigande istället för åtgärd 101 för en vanlig revisionsundersökning utförd av tandläkare. Åtgärd 101 för basundersökning har ett annat innehåll än åtgärd 107 eller 108. För att undvika missförstånd bör därför åtgärd 107 och 108 flyttas till tillstånd 1302 som bör innehålla åtgärder för omfattande undersökning eller utredning. På motsvarande sätt bör bland annat åtgärder för omfattande röntgenundersökningar inte vara ersättningsberättigande inom tillstånd 1301 för Mindre omfattande undersökning eller 1001 för Basundersökning.
Förändring: Rubrikerna ändras till: 1301, Behov av mindre omfattande undersökning. 1302, Behov av omfattande undersökning eller utredning. Ur tillstånd 1001 för basundersökning tas följande åtgärder bort; omfattande kompletterande undersökning (åtgärd 107), utredning (åtgärd 108), de mer omfattande röntgenologiska undersökningarna (åtgärd 125–134), biopsi (åtgärd 163) och laboratoriekostnader (åtgärd 162 och 164). I tillstånd 1301 flyttas de flesta mer omfattande röntgenologiska undersökningarna till tillstånd 1302. Ett villkor om att skäl för röntgenåtgärd 123–126 0ch 131–134 ska noteras tillförs tillstånd 1001, 1301 och 1302. Samtidigt stryks motsvarande text om skäl för undersökning ska noteras i journalen i åtgärd 103, 107 och 108. Villkoret framgår i tillstånden, vilket följer systematiken i föreskriften.
Justering av åtgärdsinnehållet i åtgärd 131–134
Bakgrund: När åtgärderna infördes togs de flesta bilderna på en specialistklinik. Åtgärderna utformades med detta i åtanke. Möjligheten för allmäntandvården att göra en tomografiundersökning har sedan år 2013 ökat. Detta har medfört att indikationerna för tomografiundersökningen också har ökat. Ibland behövs endast undersökning av fronten, dvs. den sträcker sig över kvadrantgränsen. Den tomgrafiundersökningen tar inte längre tid att ta eller analysera jämfört med den som enbart görs av en kvadrant. Ett förtydligande behövs därför för tomografiundersökning enbart inom position 3–3 .
Förändring: Följande ändringar genomförs: 1. Åtgärd 131, Tomografiundersökning, en kvadrant förtydligas, så att åtgärden även avser position 3–3. Åtgärdsrubriken justeras.
2. Åtgärd <a href='/atgarder/100_gr4/#133'>133</a>, _Tomografiundersökning, tre kvadranter, sinus, käkled eller traumautredning_:
- Traumautredning stryks i åtgärd 133. När en traumautredning görs tillämpas den åtgärd som avser det antal kvadranter som undersöks.
- Sinusundersökning flyttas från åtgärd 133 till åtgärd 132, då den motsvarar en undersökning av två kvadranter.
- Undersökning av käklederna föreslås finnas kvar i åtgärd 133 eftersom den alltid är mer omfattande än undersökning i två kvadranter.
-
Åtgärdsrubriken justeras.
Ett nytt tillstånd 2031, Tandsten på tänder eller implantat, samt tre nya åtgärder för tandstensborttagning inom 200-serien
Bakgrund: Sedan åtgärd 202 och 203 togs bort ur tandvårdsstödet har sjukdomsbehandling med åtgärd 341 för mekanisk infektionsbehandling/depuration inom tillstånd 3041 Gingivit, ökat markant. TLV har fått synpunkter på att det saknas en mindre omfattande åtgärd som mera motsvarar den nivå som åtgärd 202 hade. TLV har också fått synpunkter på att det saknas en mer omfattande åtgärd för borttagande av tandsten hos patienter med mycket tandsten, men som inte har parodontit. Åtgärd 342 som är en mer omfattande åtgärd för depuration/mekanisk infektionsbehandling är endast ersättningsberättigande vid parodontit/periimplantit. Åtgärdsstatistik och uppföljning av tandvårdsstödet visar att tandvården numera utför betydligt mindre förebyggande vård medan däremot sjukdomsbehandling ökat. TLV gör bedömningen att i stort sett hela ökningen av de sjukdomsbehandlande åtgärderna beror på att åtgärd 341 används mer istället för tidigare 200-åtgärder.
Förändring: Ett nytt tillstånd 2031, Tandsten på tänder eller implantat, tillförs ersättningsreglerna. Tre nya åtgärder 207–209 tillförs tillstånd 2031: * 207 Mekaniskt avlägsnande av supragingival tandsten _ * 208 _Mekaniskt avlägsnande av supragingival tandsten, mer omfattande * 209 Mekaniskt avlägsnande av supragingival tandsten, särskilt tidskrävande
Åtgärd 209 är även ersättningsberättigande inom tillstånd 3041 Gingivit och tillstånd 3042 _ Mukosit._ Åtgärd 209 är endast ersättningsberättigande enskilt eller tillsammans med åtgärd 201, 311, 312 eller 362 för samma patient under samma dag och med samma behandlare. Restriktionerna programmeras så att en blockering i IT-systemet läggs i samtliga åtgärder i tandvårdsstödet utom dessa fyra åtgärder. Åtgärderna 207-209 förs in i 6 § och därmed kan STB användas som betalning för att utföra dessa behandlingar. En språklig justering föreslås även i åtgärd 341–343 så att eventuell behandling efter tandstensborttagningen uttrycks på motsvarande sätt i åtgärd 341–343 som åtgärd 207–209.
Förtydligande om att tillstånd 3046, 3111 eller 3161 inte kan tillämpas när det finns ett specifikt tillstånd för sjukdomen eller skadan
Bakgrund: Bland 3000-tillstånden för sjukdoms- och smärtbehandling avser de flesta tillstånd en specifik sjukdom eller skada. För dessa tillstånd finns angivet vilka åtgärder som är ersättningsberättigande. Det finns också några tillstånd som innehåller en samling av sjukdomar och skador, där även sjukdomar och skador som ingår i andra tillstånd kan inbegripas. Om det finns ett specifikt tillstånd som beskriver sjukdomen eller skadan ska detta tillstånd användas och ersättning lämnas för de åtgärder som är avsedda för åkomman.
Förändring: Förtydligande text tillförs tillstånd 3046, 3111 och 3161 om att tillståndet inte kan tillämpas när det finns ett specifikt tillstånd för sjukdomen eller skadan inom tandvårdsstödet. Samtidigt görs en språklig justering av rubriken för tillstånd 3046 och 3111. Rubrikerna ändras till: 3046_, Andra sjukdomar eller tillstånd i tandköttet och vävnaderna kring tänder och tandimplantat_. 3111, Andra besvär eller inflammationer i spottkörtlar, munslemhinna, läppar, tunga och angränsande vävnader
Nytt tillstånd 3152 för traumatiserande ocklusion tillförs
Bakgrund: Det finns ytterligare ett tillstånd där ocklusal korrigering får rekommendation 5 enligt NR. Det är vid traumatiserande ocklusion. NR anger att vid en traumatiserande ocklusion har korrigering av ocklusionen i avsikt att minska belastningen av tanden eller tänderna hög effekt för att förbättra tillståndet. Vetenskapliga rapporter saknas för åtgärden traumatiserande ocklusion, men konsensus enligt NR råder om att behandling som syftar till att avlasta enskilda tänder med avsikt att öka tuggkomforten samt förbättra käksystemets funktion har hög effekt för att förbättra tillståndet och därmed förbättra livskvaliteten för patienten.
Förändring: Nytt tillstånd 3152 för traumatiserande ocklusion tillförs. Inom det nya tillståndet blir åtgärd 301 och 362 ersättningsberättigande.
Nytt tillstånd 5006 tillförs för temporära proteser i lucka där roten/rötterna ska behållas, samtidigt förenklas rubriken för tillstånd 5005
Bakgrund: Tillstånd 5005 tillämpas för samtliga luckor när en partiell protes, temporär eller permanent, ska utföras. Det finns tillfällen när en temporär partiell protes behöver utföras för en tandlucka där roten finns kvar och senare ska användas för kronterapi efter rotfyllning. Vid dessa tillfällen har tillstånd 5005 tillämpats. Det har dock inte framgått tydligt i föreskriften. När roten finns kvar finns inte heller egentlig tandlöshet.
Förändring: Ett nytt tillstånd tillförs. Tillstånd 5006, Lucka med en eller flera tänder utan krondel, där rötterna ska behållas och luckan tillfälligt åtgärdas med avtagbar protes. Åtgärder för temporära proteser, åtgärd 822 och 823, blir ersättningsberättigande inom tillstånd 5006. En språklig förenkling föreslås av rubriken för tillstånd 5005.
Åtgärd 480 tillförs tillstånd 5020
Bakgrund: Inom tillstånd 5020 lämnas ersättning för benaugmentation (operation med benuppbyggnad). I tillstånd där kirurgiska ingrepp är ersättningsberättigande bör även åtgärd 480 Kontroll av koagulation…, vara det.
Förändring: Åtgärd 480 tillförs tillstånd 5020.
Ny regel E.3 som tydliggör att vid tandlöshet som involverar tandposition 5 och stödtand finns i position 6, men saknas i position 7, kan en tandstödd bro utsträckas till tandposition 8.
Bakgrund: Det finns fall när tanden i position 7 saknas då både tand 6 och tand 8 kan behövas som brostöd för att behandla en tandlucka som omfattar tandposition 5 och framåt. Det kan gälla såväl större som mindre tandluckor
Förändring: En ny regel E.3 för tandstödd protetik tillförs. Regeln anger att vid tandlöshet som involverar tandposition 5 och stödtand finns i position 6, men saknas i position 7, kan en tandstödd bro utsträckas till tandposition 8. En förutsättning är att två brostöd distalt om tandluckan är ersättningsberättigande. Hängande led i tandposition 7 är inte ersättningsberättigande. Regel E.3 tillförs i tillstånd: 5031, 5033, 5034, 5035, 5036 och 5037. Förtydligande av stödens placering i villkorstexten för tillstånd 5031, 5033, 5036 och 5037 samt mindre språkliga ändringar.
Villkorstexten förtydligas i tillstånd 5071 och 5072. Regel E.0 Dokumentation, kompletteras språkligt, samt tas bort ur tillstånd 5071–5072
Bakgrund: I tillstånd 5071 framgår att tillståndet tillämpas för behandling av tänder, inklusive tänder och implantat med befintlig konstruktion. Detta bör framgå även i tillstånd 5072. Det vill säga, dessa tillstånd tillämpas inte för behandling av tandlöshet och för att ytterligare förtydliga texten bör även detta läggas till. I tillstånd 5071 och 5072 finns särskilda dokumentationskrav avseende bland annat ocklusionsavvikelsen. Samtidigt gäller regel E.0 i dessa tillstånd vilket kan uppfattas som motstridiga villkor avseende dokumentationens omfattning. Därutöver bör ett språkligt förtydligande göras i sista meningen av regel E.0.
Förändring: Regel E.0 tas bort ifrån tillstånd 5071–5072.
Förtydligande av att det är tillståndet som ska dokumenteras i regel E.0.
Regel E.1 fyller ingen funktion i tillstånd för rehabiliterande vård och kan därför tas bort helt
Bakgrund: Regel E.1, Undantag rotbehandlingsåtgärder, undantar tand i position 8, så att rotbehandlingsåtgärder inte är ersättningsberättigande för denna position. Regel E.1 gäller endast för tillstånd 5041, Ofullständig rotfyllning och 5051, _Avsaknad av retention. _Ett villkor för att rotbehandling ska vara ersättningsberättigande i dessa två tillstånd, är att tanden kräver behandling inför rehabilitering inom tandvårdsstödet. För tand i position 8 som behöver rotbehandlas och behövs som stöd, eller för att en protetisk konstruktion ska kunna utföras finns tillstånd 5052, _Tand i position 8 nödvändig vid bettrehabilitering. _Regel E.1 fyller därför ingen funktion i tillstånd 5041 och 5051 eftersom tillstånd 5052 kan tillämpas istället.
Förändring: Regel E.1 tas bort helt ur föreskriften. Samtidigt görs en språklig ändring i villkoren för tillstånd 5041 och 5051.
En uppdelning av åtgärd 303 där de mest omfattande sjukdoms- och smärtbehandlingarna placeras i en ny åtgärd 304 med tillhörande nytt allmänt råd
Bakgrund: Det har förekommit tveksamhet när den mest omfattande av dessa tre åtgärder, nuvarande åtgärd 303, kan tillämpas. Försäkringskassans efterhandskontroller av åtgärd 303 har även visat på en stor korrigeringsandel. Det vill säga behandlarens tolkning av åtgärden har inte överensstämt med Försäkringskassans. TLV anser därför att åtgärden bör förtydligas: För den mest omfattattande sjukdomsbehandlande åtgärden bör det inte råda tveksamhet om vad som ingår, dvs det som står angivet i denna åtgärdstext bör vara uttömmande beskrivet. I de övriga åtgärderna bör dock fortfarande uttrycket främst i form av tillämpas eftersom det är svårt att förutse alla olika typer av sjukdomsbehandlingar som kan behöva utföras. TLV har tidigare fått synpunkter på att vissa behandlingar inom åtgärd 301–303 inte ligger i "rätt" åtgärd, därför har innehållet i samtliga tre åtgärder setts över. Slutsatsen blev att steget mellan åtgärd 302 och 303 är väl stort i omfattning. Detta framkom även efter avstämning av förslagen med tandvården. TLV anser därför att nuvarande åtgärd 303 behöver delas upp i två åtgärder. De mer omfattande behandlingarna i nuvarande åtgärd 303 placeras i en ny åtgärd 304, där endast det som anges i åtgärdstexten är de sjukdoms- och smärtbehandlingar som ersätts inom den åtgärden. Åtgärd 304 bör ha motsvarande omfattning i tid som åtgärd 303 idag, medan omfattningen för åtgärd 303 bör ligga mellan den och åtgärd 302. Några av de behandlingar som finns inom nuvarande 302 bör flyttas till åtgärd 303.
Förändring: 1. Åtgärd 303 delas upp, och de mer omfattande behandlingarna läggs i en ny åtgärd 304. Samtidigt görs en justering av rubrikerna.
2. Ny åtgärd <a href='/atgarder/300_gr1/#304'>304</a> blir endast ersättningsberättigande för de sjukdoms- eller smärtbehandlingar som anges i åtgärdstexten. Åtgärd <a href='/atgarder/300_gr1/#304'>304</a> förtydligas även med allmänna råd.
3. Några sjukdoms- eller smärtbehandlingar byter åtgärdsnummer inom <a href='/atgarder/300_gr1/#301'>301</a>–<a href='/atgarder/300_gr1/#303'>303</a>.
4. Samtliga åtgärdstexter för åtgärd <a href='/atgarder/300_gr1/#301'>301</a>–<a href='/atgarder/300_gr1/#304'>304</a> skrivs i form av strecksatser.
5. Justeringar av ersättningsberättigande åtgärder för respektive tillstånd med anledning av förslaget:
• Åtgärd <a href='/atgarder/300_gr1/#302'>302</a> tillförs i tillstånd <a href='/tillstand/3000_gr1/#3041'>3041</a>
• Åtgärd <a href='/atgarder/300_gr1/#304'>304</a> tillförs i tillstånd <a href='/tillstand/3000_gr2/#3051'>3051</a>, <a href='/tillstand/3000_gr2/#3061'>3061</a>, <a href='/tillstand/3000_gr2/#3063'>3063</a>, <a href='/tillstand/3000_gr2/#3064'>3064</a>, <a href='/tillstand/3000_gr2/#3065'>3065</a>, <a href='/tillstand/3000_gr4/#3161'>3161</a>, <a href='/tillstand/4000_gr1/#4001'>4001</a>, <a href='/tillstand/4000_gr1/#4002'>4002</a>, <a href='/tillstand/4000_gr1/#4011'>4011</a>, <a href='/tillstand/4000_gr1/#4012'>4012</a>, <a href='/tillstand/4000_gr1/#4071'>4071</a>, <a href='/tillstand/4000_gr1/#4072'>4072</a>, <a href='/tillstand/4000_gr1/#4073'>4073</a>, <a href='/tillstand/4000_gr3/#4079'>4079</a>, <a href='/tillstand/4000_gr3/#4080'>4080</a>, <a href='/tillstand/4000_gr3/#4081'>4081</a>, <a href='/tillstand/4000_gr3/#4771'>4771</a>, <a href='/tillstand/4000_gr3/#4772'>4772</a>, <a href='/tillstand/4000_gr3/#4882'>4882</a>, <a href='/tillstand/5000_gr4/#5445'>5445</a> och regel <a href='/regler/E/#e0'>E.0</a>.
• Åtgärd <a href='/atgarder/300_gr1/#303'>303</a> stryks i tillstånd <a href='/tillstand/3000_gr2/#3062'>3062</a>, och <a href='/tillstand/3000_gr3/#3071'>3071</a>.
Förtydligande av åtgärdstext till åtgärd 322
Bakgrund: Åtgärd 322 kan inte kombineras med åtgärd för permanenta fyllning samma dag för samma tandnummer. Det har dock varit möjligt att utföra en tandstödd krona vid samma behandlingstillfälle. Detta är ologiskt, regelverket bör vara enhetligt. Synpunkter har även inkommit om att att det inte varit tydligt vad åtgärd 322 avser och innehåller samt att tandvården eftersöker vilken expektansperiod som krävs. Eftersom rekommendationerna för exspektansperiodens längd skiljer sig mellan olika lärosäten och någon enhetlig praxis inte finns, avvaktar TLV uppdaterade riktlinjer från Socialstyrelsen på området alternativt annan gemensam koncensus.
Förändring: Åtgärdstexten för åtgärd 322 förtydligas med att: • det ska föreligga en exspektansperiod efter det första behandlingstillfället innan definitiv terapi utförs. • långtidstemporär fyllning och i förekommande fall kontrollröntgen ingår i åtgärden. Åtgärden blir endast ersättningsberättigande en gång per patient, tandnummer och ersättningsperiod. Åtgärd 800 och 801 tillförs de åtgärder som inte kan kombineras samma dag med åtgärd 322.
Åtgärd 521 förtydligas i rubriken att den endast är ersättningsberättigande för akut trepanation och kavumextirpation. Ny åtgärd 520 för akut endodontisk behandling hos annan behandlare
Bakgrund: TLV vill att regelverket ska vara tydligt, men idag kan exempelvis åtgärd 302 i vissa fall ersättas vid rensning. I de allra flesta fall ersätts dock inte åtgärd 302 eftersom rensning av en tand ingår i åtgärden för rotbehandling. TLV vill därför finna en lösning där det tydligt ska framgå vilka åtgärder som kan tillämpas för olika delar vid endodontisk behandling. Vid akut endodontisk behandling bör, enligt de nationella riktlinjerna, antingen trepanation och kavumextirpation utföras eller så bör tanden rensas fullständigt, beroende på diagnos. TLV anser att detta kan tydliggöras genom att akut endodontisk behandling som utförs av annan behandlare än den som ska utföra rotfyllningen bör ersättas med en separat åtgärd. Detta oavsett om trepanation och utrymning av pulpakavum sker, eller om tanden rensas. Härigenom skulle regelverket kunna bli tydligt genom att åtgärd 301-303 inte är ersättningsberättigande för rensning. Vidare bör åtgärd 521 göras tydligare, så att det med en ny rubrik framgår att den endast är ersättningsberättigande för akut trepanation och kavumextirpation.
Förändring: Åtgärd 521 tydliggörs med ny rubrik att den endast kan tillämpas för trepanation och kavumextirpation. En ny åtgärd 520 för akut endodontisk behandling för annan behandlare tillförs. Åtgärd 520 tillförs, de tillstånd där ersättning lämnas för åtgärd 521, tillstånd: 3051, 3063, 3065, 4001, 4002, 4011, 4012, 4071–4073, 4079–4081, 4772.
Åtgärd 541 och 542 tas bort ur D.2
Bakgrund: Regel D.2, Undantag rotbehandlingsåtgärder, _tillämpas för reparativ vård (4000-tillstånd). Åtgärd 541, _Apikalkirurgisk behandling, per operationstillfälle och 542, Apikalkirurgisk behandling, ytterligare tand vid samma operationstillfälle, tilläggsåtgärd är inte ersättningsberättigande inom något tillstånd för reparativ vård. Åtgärderna behöver därför inte finnas i regel D.2.
Förändring: Åtgärd 541 och 542 stryks i regel D.2.
De två första strecksatserna för hur tandvårdsersättning ska beräknas för utbytesåtgärder kan slås samman
Bakgrund: Regel D.4, E.4 och E.14 reglerar utbytesåtgärder. Strecksatserna i reglerna som beskriver referenspriserna behöver inte stå särskrivna utan kan skrivas i en gemensam strecksats, eftersom referenspriset för de angivna ersättningsberättigande åtgärderna och utbytesåtgärderna är samma. Det innebär att antalet strecksatser i reglerna kan minska från tre till två. Samtidigt bör en förtydligande tidsgräns tillföras regel E.4 och E.14 om att tandvårdsersättning inte lämnas under två år på de tänder som beräkningen av utbytet gjorts på.
Förändring: Regel D.4, E.4 och E.14: Text angående beräkning av tandvårdsersättningen slås ihop till en strecksats. Regel E.4 och E.14: Förtydligande i tredje och fjärde stycket om tidbegränsning _inom två år. _
Förtydligande av åtgärdstexterna för basundersökning
Bakgrund: I åtgärdstexten för åtgärd 101, 111 och 112 anges flera moment som kan behöva utföras vid en basundersökning. Bland annat nämns identifiering av andra faktorer som visar på ett behov av en kompletterande utredning. Om ytterligare undersökning behövs kan detta vara i form av en mindre kompletterande undersökning, en omfattande kompletterande undersökning eller en utredning. I dagens åtgärdstext anges endast kompletterande utredning, vilket kan vara otydligt eller styra fel.
Förändring: Tillförande av undersökning eller till åtgärdstexten 101, 111 och 112.
Förtydligande inledningstext till konsultationsåtgärderna
Bakgrund: En konsultation enligt tandvårdsstödets mening är en remitterad frågeställning till en specialist, där underlag till frågan bifogas, och som besvaras med ett remissvar. Konsultationen kan ske enbart med insända underlag, men också vid ett klinikbesök med patienten närvarande. Även i det senare fallet finns underlag i form av röntgen, anamnes- och statusuppgifter eller modeller att tillgå vid konsultationen.
Förändring: Ny inledningstext till åtgärd 115 och 116 som förtydligar att i åtgärderna ingår bedömning eller behandlingsplanering utifrån en frågeställning som ska vara remitterad, att underlag ska vara bifogade samt att remissvar ska skrivas. Texten i åtgärd 115 och 116 förtydligas även språkligt.
Åtgärdstexten förtydligas i åtgärd 480
Bakgrund: Frågor har inkommit till TLV och synpunkter har lämnats om att åtgärd 480 även bör ersättas vid kirurgisk behandling när patienter använder andra läkemedel som, vid tanduttagningar eller kirurgiska ingrepp, kan ge en ökad blödning, men där det inte finns något koagulationsvärde att mäta.
Förändring: Åtgärdstexten för åtgärd 480 förtydligas att även gälla annan sjukvårdskontakt före extraktion eller kirurgiskt ingrepp.
En ny, separat inledningstext tillförs för åtgärd 541 och 542
Bakgrund: Åtgärder som avser rotbehandling, 500- åtgärderna, har idag en generell inledningstext. Texten beskriver de moment som ingår i en rotbehandling. I 500-åtgärderna ingår även operationsåtgärder för att kirurgiskt behandla en infektion vid rotspetsen på en tand. Dagens generella inledningstext beskriver inte de moment som ska ingå i åtgärderna för apikalkirurgisk behandling. För åtgärd 541, Apikalkirurgisk behandling, per operationstillfälle och 542, Apikalkirurgisk behandling, ytterligare tand vid samma operationstillfälle, tilläggsåtgärd saknas en inledningstext som tydliggör vilka moment som ingår i de åtgärderna.
Förändring: En inledningstext tillförs åtgärd 541 och 542. Följdändring: Den inledande generella text som finns idag flyttas så att den endast avser åtgärder för rotbehandling, åtgärd 501-523.
Åtgärdstexten förtydligas med att det är individuell instruktion och information som avses
Bakgrund: Det är otydligt för behandlare om ersättning kan lämnas för åtgärd 606, _Motorisk aktivering, _vid rörelseträning i grupp. Åtgärd 606 tillämpas vid instruktion och information till rörelseträning, koordinationsträning, hållningsträning, biofeedback, eller töjning. Instruktionen och informationen ska vara individuellt utformad, dvs utifrån den enskilda patientens behov.
Förändring: Villkorstexten justeras, så att det framgår att det är individuell instruktion och information som avses i åtgärden.
Inledningstexten förtydligas med åtgärderna tillämpas vid bettrehabilitering, behandling av käkfunktionsstörning eller av bettavvikelse
Bakgrund: Rubriken för inledningstexten till åtgärd 845 – 848 anger att det är övriga åtgärder i samband med protetisk behanding. Detta stämmer dock inte. Åtgärderna är även ersättningsberättigande vid behandling av käkfunktionsstörning eller bettavvikelse.
Förändring: Rubriken för inledningstexten till åtgärd 845 – 848 förtydligas genom lydelsen: _Övriga åtgärder vid bettrehabilitering, behandling av käkfunktionsstörning eller av bettavvikelse. _
Åtgärdsrubriken förtydligas med att åtgärden avser fasta implantatkonstruktioner
Bakgrund: Det bör tydligt framgå att åtgärd 881, Reparation av implantatförankrad konstruktion, mindre omfattande, avser reparation av fasta implantatkonstruktioner. För avtagbara konstruktioner på implantat som ska repareras tillämpas åtgärd 831-837
Förändring: Åtgärdsrubriken för åtgärd 881 förtydligas att det är _fast _implantatförankrad konstruktion som avses.
Generella inledningstexter tillförs samtliga åtgärdsserier 100–700
Bakgrund: Det är viktigt att behandlare i tandvården tydligt kan se i föreskriften vad som ingår i de olika åtgärderna inom det statliga tandvårdsstödet. För varje åtgärdsgrupp i åtgärdslistan anges i en inledningstext det som är generellt för hela åtgärdsgruppen. För några åtgärdsgrupper framgår det tydligt idag, för andra finns ingen sådan generell inledningstext. TLV anser att det bör finnas en generell text om vad som ingår för samtliga åtgärdsgrupper.
Förändring: En generell inledningstext tillförs samtliga åtgärdsserier 100–700.
Ändringar i åtgärdstext
Bakgrund: I åtgärdstexten för åtgärd 444 och 445 bör två stycken byta plats så att det i en följd anges vad åtgärderna tillämpas för, och i en följd vad som ingår respektive inte ingår i åtgärderna. I åtgärd 444 bör förtydligas att borttagande av implantatbro inte ingår i åtgärden motsvarande som i åtgärd 443 och 445.
Förändring: I åtgärd 444 och 445 byter två stycken plats så att det tydligare framgår vad åtgärderna tillämpas för och vad som ingår. I åtgärd 444 förtydligas att borttagande av implantatbro inte ingår i åtgärden. Åtgärd 446, språkligt förtydligande av åtgärdstexten.
Inledningstexterna till de olika åtgärdsgrupperna förtydligas med vad som ingår i de olika åtgärderna
Bakgrund: Inledningstexterna till tandstödd protetik, reparation av tandstödd protetik, avtagbar protetik och reparation av avtagbar protes bör tydligt ange vad som ingår i åtgärderna. Men också vad som inte ingår. På motsvarande sätt som i åtgärdsserie 400, 500 och 700 bör vissa moment exemplifieras i inledningstexterna. Det gäller främst sådana moment som tandvården ställt frågor om de ingår i åtgärderna eller inte.
Förändring: De inledande texterna till åtgärdsgrupp 800 – 809 Tandstödd protetik, 811 – 814, Reparation av tandstödd protetik, 822 – 829, Avtagbar protetik och 831 – 832, _Reparation av avtagbar protetik, _förtydligas med vad som generellt ingår i åtgärderna i respektive åtgärdsgrupp.
Innehållet i åtgärd 815, 824, 825, 827, 829 och 839 förtydligas
Bakgrund: När det gäller protetiska åtgärder finns det stora variationer inom en åtgärd hur den protetiska produkten framställts, både avseende metod och material. För denna åtgärdsgrupp finns ofta även tandtekniska kostnader som delas upp på den tandtekniska fakturan. Förtydligande om vad som ingår eller inte ingår i vissa åtgärder föreslås.
Förändring: Förtydliganden föreslås i följande åtgärder:
- Åtgärd 815, Sadelkrona, åtgärdstexten förtydligas med att åtgärden tillämpas vid reparation med sadelkrona på krona eller hängande led i befintlig bro.
- Åtgärd 824. Rubriken ändras till Partiell protes med metallskelett, klammerförankrad, åtgärdstexten förtydligas med att metallskelett ska vara gjutet eller framställt med 3D-teknik och draget material förtydligas att det är klasp och lod i ädelmetall.
- Åtgärd 825, Rubriken ändras och förtydligas med orden med metallskelett som förankras. Rubriken blir då, _Komplicerad partiell protes med metallskelett som förankras med stöd av urtagskrona, innerkrona eller attachments. _Åtgärdstexten förtydligas med att metallskelett ska vara gjutet eller framställt med 3D-teknik, draget material förtydligas att det är klasp och lod i ädelmetall, och åtgärdstexten kompletteras med att attachments inte ingår.
- Åtgärd 827, Hel underkäksprotes, förtydligas med att myodynamisk protes ingår.
- Åtgärd 829, Immediatprotes, hel käke, förtydligas med att även täckprotes som utförs immediat ingår.
- Åtgärd 839, _Inmontering av förankringselement, per käke, _förtydligas med att förankringselement inte ingår.
Innehållet i 850, 852, 854, 856, 858, 861–863, 865 förtydligas
Bakgrund: I åtgärdsgruppen Implantatprotetiska åtgärder kan det finnas stora variationer mellan de olika produkterna, inte enbart pga av olika material och tandteknisk framställningsteknik utan även beroende på vilka implantatkomponenter som används. För denna åtgärdsgruppen behövs förutom förtydliganden i de inledandet texterna till åtgärdsgruppen även fler förtydliganden i enskilda åtgärder. I tandvårdsstödet lämnas tandvårdsersättning för en separat åtgärd för en permanent distans som skruvas fast separat och som är industriellt framställd eller fräst. Andra kopplingsdelar eller distanser ingår i den totala kostnaden för implantatkronan. Detta bör förtydligas i åtgärd 850 och 852 för implantatkrona samt i åtgärd 861–863 och 865 för implantatförankrade broar.
Förändring: För åtgärd 850–865 föreslås följande förtydliganden:
- Åtgärd 850, 852, 861–863 och 865 förtydligas med att annan kopplingskomponent än industriellt framställd eller fräst distans som skruvas fast separat ingår i åtgärderna.
- Ett nytt allmänt råd till åtgärd 850, 852, 861–863 och 865 om annan kopplingskomponent.
- Förtydligande tillägg i åtgärd 861–863 och 865 att i åtgärderna ingår broar såväl med fräst eller gjutet broskelett som med 3D-teknik framställt broskelett.
- Åtgärd 854, 856 förtydligas med vad som inte ingår i åtgärderna.
- Språkliga ändringar i åtgärder och inledningstexter.
Innehållet i 871–877, 880 och 882–884 förtydligas
Bakgrund: I åtgärdsgruppen Reparation av implantatstödd protetik kan det finnas stora variationer mellan de olika produkterna, inte enbart pga av olika material och tandteknisk framställningsteknik utan även beroende på vilka implantatkomponenter som används. För denna åtgärdsgruppen behövs förutom förtydliganden i de inledandet texterna till åtgärdsgruppen även fler förtydliganden i enskilda åtgärder. Det bör även tillföras ytterligare en separat inledningstext för åtgärderna för täckprotes på implantat, åtgärd 871–877.
Förändring: För åtgärd 850–865 föreslås följande förtydliganden: * Ny mellanrubrik med egen inledningstext för åtgärd 871–878 för täckprotes på implantat. * Åtgärd 880, 882–884 förtydligas med vad som inte ingår i åtgärderna. * Språkliga ändringar i åtgärder och inledningstexter.
Inledningstexter för utbytesåtgärder
Bakgrund: Åtgärdsserien för utbytesåtgärder inleds med en definition av vad som avses med utbytesåtgärder. En definition bör istället återfinnas där övriga definitioner samlas, i föreskriftens 4 §. Se vidare_ 4 § Definition av utbytesåtgärd, _sid 22. Den övriga inledningstexten för utbytesåtgärderna är väldigt omfattande och därmed svår att läsa och se vad som ingår i de olika delarna. Det blir tydligare om de olika delarna kan delas upp för respektive grupp av utbytesåtgärder. Även för dessa åtgärder bör det tydligt framgå vad åtgärderna innehåller. Det åtgärdspris som rapporteras till Försäkringskassan ska innehålla den totala kostnaden.
Förändring: Texten som förklarar vad utbytesåtgärd är flyttas från 900-serien till 4 §. Resterande inledningstext för utbytesåtgärderna delas upp i en inledningstext för respektive grupp av utbytesåtgärder. Dessa inledningstexter förtydligas samtidigt med vad som ingår i åtgärderna i respektive grupp.